Kystverket

Logo
Av .

Artikkelstart

Kystverket er et statlig organ for kystforvaltning og samferdsel med formål å trygge og utvikle kysten for alle. Kystverkets hovedoppgaver er å bidra til effektiv sjøtransport, sikre trygg ferdsel i norske farvann og havområder og begrense miljøskade som følge av akutt forurensning i norske havområder eller på norsk territorium.

Kystdirektoratets sentraladministrasjon ligger i Ålesund, mens beredskapsavdelingen og IKT- senteret ligger i Horten. Direktoratet har fem regioner, i tillegg til en egen avdeling for rederi-virksomhet og en lostjeneste.

Einar Vik Arset er kystdirektør fra oktober 2018.

Historikk

Fyrdirektoratet ble opprettet i 1841. Direktoratet var ansvarlig for den storstilte utbyggingen av fyrene langs norskekysten på 1800-tallet. Fyrvesenet var tidligere underlagt Kanal- og Havneinspektøren. Havnevesenethar røtter tilbake til 1735, da det ble opprettet havnekommisjoner i kjøpstedene. I 1814 ble det oppnevnt en Kanal- og havneinspektør for hele landet, og i 1846 ble det opprettet et eget havnedirektorat. Losvesenet har også lange tradisjoner, men ble ikke fast organisert som eget direktorat før 1948 da losene ble statstjenestemenn.

I 1974 ble Kystdirektoratet opprettet ved sammenslåing av Havnedirektoratet, Fyrdirektoratet og Losdirektoratet, og omorganisert som del av Kystverket fra 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg