Kystverket er et statlig organ for kystforvaltning og samferdsel med formål å trygge og utvikle kysten for alle. Kystverkets hovedoppgaver er å bidra til effektiv sjøtransport, sikre trygg ferdsel i norske farvann og havområder og begrense miljøskade som følge av akutt forurensning i norske havområder eller på norsk territorium.

Etaten er organisert med Kystdirektoratet som sentraladministrasjon og fem kystdistrikter med distriktskontorer i Arendal (svenskegrensen–Vest-Agder), Haugesund (Rogaland–Sogn og Fjordane), Ålesund (Møre og Romsdal–Nord-Trøndelag), Kabelvåg (Nordland–sørdelen av Troms) og Honningsvåg (resten av Troms–Finnmark).

Kirsti Lovise Slotsvik er kystdirektør fra 2007. 

Fyrdirektoratet ble opprettet i 1841. Direktoratet var ansvarlig for den storstilte utbyggingen av fyrene langs norskekysten på 1800-tallet. Fyrvesenet var tidligere underlagt Kanal- og Havneinspektøren. Havnevesenet har røtter tilbake til 1735, da det ble opprettet havnekommisjoner i kjøpstedene. I 1814 ble det oppnevnt en Kanal- og havneinspektør for hele landet, og i 1846 ble det opprettet et eget havnedirektorat. Losvesenet har også lange tradisjoner, men ble ikke fast organisert som eget direktorat før 1948 da losene ble statstjenestemenn.

I 1974 ble Kystdirektoratet opprettet ved sammenslåing av Havnedirektoratet, Fyrdirektoratet og Losdirektoratet, og omorganisert som del av Kystverket fra 2002. Styringsoppgavene omfatter blant annet overordnet plan- og budsjettarbeid. Kystverket har hovedkontor i Ålesund, produksjonsenhet i Kabelvåg med ansvar for anleggsdrift innen havne- og farledssektoren, samt bygging og tyngre vedlikehold av fyr og merker. I tillegg er det en egen rederiavdeling i Ålesund og en beredskapsavdeling for akutt forurensning i Horten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.