Faktaboks

Kystverket
Forretningsadresse
Ålesund
Daglig leder
Einar Arset
Logo
Logo
Av .

Kystverket er et statlig organ for kystforvaltning og samferdsel med formål å trygge og utvikle kysten for alle. Kystverkets hovedoppgaver er å bidra til effektiv sjøtransport, sikre trygg ferdsel i norske farvann og havområder og begrense miljøskade som følge av akutt forurensning i norske havområder eller på norsk territorium.

Kystdirektoratets sentraladministrasjon ligger i Ålesund, mens beredskapsavdelingen og IKT- senteret ligger i Horten. Direktoratet har fem regioner, i tillegg til en egen avdeling for rederi-virksomhet og en lostjeneste.

Einar Vik Arset er kystdirektør fra oktober 2018.

Historikk

En tidlig forløper til Kystverket var Ringvesenet, som etablerte fortøyningsplasser for båter langs kysten. Etterhvert tok Merkevesenet og Fyrvesenet over disse oppgavene. Fyrdirektoratet ble opprettet i 1841. Direktoratet var ansvarlig for den storstilte utbyggingen av fyrene langs norskekysten på 1800-tallet. Fyrvesenet var tidligere underlagt Kanal- og Havneinspektøren.

Havnevesenet har røtter tilbake til 1735, da det ble opprettet havnekommisjoner i kjøpstedene. I 1814 ble det oppnevnt en Kanal- og havneinspektør for hele landet, og i 1846 ble det opprettet et eget havnedirektorat. Losvesenet har også lange tradisjoner, men ble ikke fast organisert som eget direktorat før 1948 da losene ble statstjenestemenn.

I 1974 ble Kystdirektoratet opprettet ved sammenslåing av Havnedirektoratet, Fyrdirektoratet og Losdirektoratet, og omorganisert som del av Kystverket fra 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Kystverket
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.130 Offentlig administrasjon tilknyttet næringsvirksomhet og arbeidsmarked

Kommentarer (2)

skrev Norvald Kjerstad

Kunne være fint om Ringvesenet også ble nevnt i historien. Dette eksisterte til det gikk inn i Statens havnevesen i 1922. Det var da etablert 12,200 offentlige fortøyningspunkter langs kysten. Grundig beskrivelse finnes i Norges fyrvesen gjennom 250 år,( Rode, Steenske forlag, 1941). Eventuell egen artikkel?

skrev Marion Godager Tveter

Hei Norvald!

Innspillet ditt er sendt videre til fagansvarlig for offentlige etater og direktorater. Takk skal du ha!

Vennlig hilsen
Marion i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg