Hinlopenstretet

Svalbard

Av /Store norske leksikon ※.
Scaniahalvøya på østsiden av Hinlopenstretet
Scaniahalvøya

Artikkelstart

Hinlopenstretet er et cirka 160 km langt og 10–60 km bredt strede mellom Spitsbergen og NordaustlandetSvalbard.

Faktaboks

Uttale
hˈinlopenstretet

I nordøst går Murchisonfjorden og Wahlenbergfjorden med Palanderfjorden inn i Nordaustlandet, mens Lomfjorden strekker seg sørover på vestsiden. I den sørlige delen ligger en del små øyer og øygrupper, blant annet Vaigattøyane, Wilhelmøya, Bastianøyane og Rønnbeckøyane.

Navnet

Hinlopenstretet er muligens oppkalt etter Thymen Jacobsz Hinloopen (1572–1637), som var en av investorene og styremedlemmene i det nederlandske Noordse Compagnie i 1617. Selskapet eksisterte fra 1614-42 og drev blant annet hvalfangst ved Svalbard og Jan Mayen. Stredet var imidlertid kjent før dette og ble lenge forvekslet av karttegnere med Wijdefjorden, den store og vestligste fjorden på Spitsbergen. Stredet ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat.

Isforhold

Strøm og vind pakker ofte isen sammen her slik at den isfylte sesongen kan vare lengre enn det som nå er vanlig ellers på Svalbard. Det drives likevel en del rekefiske i og utenfor den nordligste delen selv midtvinters i de relativt isfrie vintrene. En norsk reketråler grunnstøtte 28. desember 2018 litt sør for Murchisonfjorden og utløste en redningsaksjon i stummende mørke med vind og snøbyger. Mannskapet på 14 ble reddet av Sysselmannens to redningshelikoptre, og KV Svalbard ankom 18. januar 2019 med ekstra utstyr og mannskap for å tømme tråleren for diesel og andre miljøfarlige stoffer.

Dyreliv

På våren og sommeren er det mye dyreliv i området. Sjøfugler som alkekonger, polarlomvi, havhest, krykkje og teist hekker i store kolonier, og ærfugl er også vanlig. Fjellreven nyter godt av mat fra fuglefjellene og isbjørn er ikke uvanlig å se. Det finnes også spredte forekomster av svalbardrein. Hvalross, storkobbe og ringsel kan også påtreffes.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg