Abu Bakr al-Baghdadi

Faktaboks

Abu Bakr al-Baghdadi

Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai; Ibrahim bin Ibrahim al-badri al-Radawi al-Husseini al-Samarrai; Abu Bakr al-Baghdadi al-Husseini al-Qurashi; Dr. Ibraim Awad; Caliph Ibrahim

Født
1971, Samarra, Irak
Død
26. oktober 2019, Idlib, Syria

Foto fra en video lagt ut på en militant nettside lørdag 5. juli 2014, som skal vise lederen for Den islamske stat Abu Bakr al-Baghdadi som holder en preken i en moské i Irak.

/Ap, Scanpic.

Artikkelstart

Abu Bakr al-Baghdadi, irakisk teolog, jihadist og opprørsleder; leder for terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), tidligere Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL). Fra juni 2014 ledet Baghdadi et kalifat utropt av IS, med tittelen kalif Ibrahim. Hans virkelige navn skal være Ibrahim Bin Awwad Bin Ibrahim al-Badri al-Qurayshi eller Ibrahim Awwad al-Badri al-Samarrai.

Baghdadi ble meldt drept i et militært angrep ledet av amerikanske styrker i Syria, 26. oktober 2019.

Familiebakgrunn

Bakgrunnen til Baghdadi er dårlig dokumentert, og mye av den informasjonen som finnes kommer fra omtaler distribuert av IS. Han er blitt framstilt som medlem av en framstående arabisk slekt, Bu Badri- (Bodabadri-) stammen. Denne er igjen en del av Qurays-stammen som profeteten Muhammed tilhørte, og Baghdadi skal slik nedstamme direkte fra profeten, noe som er en forutsetning for å være kalif.

Baghdadi skal være født i Samarra, nord for Bagdad, i 1971, og komme fra en religiøs familie med flere imamer og koranlærere. Han studerte islam blant annet ved Bagdads islamske universitet, og var da bosatt ved en moské i Tobchi, en fattig bydel. Han skal ha oppnådd en doktorgrad i islamske studier, og hadde derved en teologisk bakrunn som de øverste lederne av al-Qaida, som Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri, manglet.

Etter USAs invasjon av Irak i 2003 sluttet han seg til motstanden mot okkupasjonen. Det er antydet at han skal ha deltatt i motstand mot det forutgående Baath-regimet til Saddam Hussein, men dette er bestridt. Ved invasjonen skal han ha vært prest ved Imam Ahmad ibn Hanbal-moskeen i Samarra. Baghdadi skal ha giftet seg i Irak rundt 2000, og skal ha hatt to eller tre koner.

Opprørsleder

Etter invasjonen i 2003 flyttet Baghdadi til småbyen Qaim i Anbar-provinsen, og tok navnet Abu Duua. Han var med på å opprette militsen Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-I-Jamaah (JJASJ), Sunnienes hær, som opererte i Bagdad og hans hjemtrakter i Samarra og Diyala. Innen JJASJ ble han leder for sharia-komiteen. Denne gruppen sluttet seg i 2006 til Majlis Shura al-Mujahidin, som så gikk inn i Islamic State of Iraq (ISI). Baghdadi satt i organisasjonens råd, før han 16. mai 2010 ble dens øverste leder, etter at forgjengeren, Abu Omar al-Baghdadi, var drept.

I motsetningen til de øverste lederne av al-Qaida hadde ikke al-Baghdadi selv erfaring som soldat i Afghanistan. Han ble likevel ansett som en dyktig militær leder fra kamper i Irak, og deretter Syria, så vel som en dyktig organisator, med vekt på å bygge en sterk, hierarkisk, organisasjon. Som ISI-leder sto Baghdadi ansvarlig for en rekke militære aksjoner. Flere av disse kan knyttes til hans løfte om å hevne drapet på al-Qaidas leder Osama bin Laden i mai 2011. Blant annet kom det til en bølge av selvmordsangrep i Mosul i august, og en rekke bilbombe-aksjoner ble iverksatt i Bagdad i desember.

Baghdadi sto ansvarlig for ISIs ekspansjon fra Irak inn i Syria, hvorpå organisasjonen endret navn til Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) i april 2013. ISIL ble med det en aktør i borgerkigen i Syria, og tok kontroll over deler av landet. Baghdadi skal i 2012 ha stått bak etableringen av den syriske jihadist-gruppen Jabhat al-Nusra.

Under opprøret mot den amerikanske okkupasjonen av Irak ble Baghdadi i februar 2004 arrestert av ved Falluja, og internert i Abu Ghraib- og Bucca-fengslene. Der satt også flere andre framtidige IS-ledere, og det antas at Baghdadi her ble ytterligere radikalisert. Han ble imidlertid sluppet fri da han ikke ble ansett for å representere en større fare. Det er uklart hvor lenge han var fengslet. Noen kilder mener det var et knapt år (til desember 2004), andre til 2006, og atter andre at han var fengslet i fem år (til 2009). I 2011 ble han av USAs regjering erklært som en av de mest ettersøkte globale terrorister, med en belønning på inntil USD 10 millioner for informasjon som leder til hans pågripelse eller død.

Kalif

29. juni 2014, under ramadan, ble et verdensomspennende kalifat erklært opprettet, med Baghdadi som overhode (kalif), og Kalif Ibrahim som leder for alle muslimer. Samtidig endret ISIL navn til Den islamske stat (IS), med Baghdadi som overhode. Ett av få opptak av ham ble offentliggjort kort tid etter dette, i juli 2014, og skal være tatt opp under en fredagsbønn i al-Nuri stormoské i Mosul. Irakiske myndigheter har avvist at det er Baghdadi som er vist.

Både kalifatet og statsdannelsen er sterkt omstridt i den muslimske verden, og bestridt både politisk og teologisk.

Legende

Baghdadi ble myteomspunnet, blant annet fordi så lite var kjent om ham, og at han så sjelden opptrådte offentlig. Derfor ble han også omtalt som al-Shabah (fantomet), og – fordi han skal ha opptrådt med maske i møte med sine militære ledere: den usynlige sjeiken.

Det ble flere ganger meldt at Baghdadi skulle være drept eller såret. Blant annet ble det meldt at han ble drept i et angrep på Raqqa i 2016. I juni 2017 hevdet russiske militære myndigheter at han var drept, etter et flyangrep på Raqqa. Ingen av disse opplysningene ble bekreftet, og innspilte taler deretter utga seg for å være holdt av Baghdadi i 2017, 2018 og 2019. I talen i 2018 oppfordret han sine tilhengere til å holde ut, til tross for gruppens motgang i Irak og Syria, og å angripe mål i Europa og Nord-Amerika, også sivile. I opptaket fra 2019 lovte han hevn over drepte IS-krigere. Ingen av talene ble bekreftet å være holdt av Baghdadi.

Ifølge amerikanske myndigheter, og kurdiske kilder, ble Baghdadi drept under et angrep på hans tilholdssted i Idlib-provinsen i Syria. Angrepet ble gjennomført av amerikanske spesialstyrker. Han skal ha tatt sitt eget liv ved bruk av et selvmordsbelte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg