Abu Bakr al-Baghdadi, irakisk teolog, jihadist og opprørsleder; leder for terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), tidligere Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL), fra juni 2014 leder for et selvoppnevnt kalifat, med tittelen kalif Ibrahim. Hans virkelige navn skal være Awwad Ibrahim al-Badri al-Samarrai. Det ble i juli 2017 meldt at al-Baghdadi var drept.

al-Baghdadi framstilles som medlem av en framstående arabisk slekt, al-Bu Badri-stammen. Denne er igjen en del av Qurays-stammen som profeteten Muhammed tilhørte, og al-Baghdidi skal slik nedstamme direkte fra profeten – en forutsetning for være kalif.

Han kommer fra en religiøs familie, og studerte islam blant annet ved Bagdads islamske universitet – forut for USAs invasjon av Irak i 2003. Deretter sluttet han seg til motstanden mot okkupasjonen; det er også antydet at han skal ha deltatt i motstand mot det forutgående Baath-regimet til Saddam Hussein. Ved invasjonen skal han ha vært prest ved Imam Ahmad ibn Hanbal-moskeen i Samarra.

Etter invasjonen i 2003 var al-Baghdadi med på å opprette militsen Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-I-Jamaah (JJASJ), Sunnienes hær, som opererte i Bagdad og hans hjemtrakter i Samarra og Diyala. Innen JJASJ ble al-Baghdadi leder for sharia-komiteen. Denne gruppen sluttet seg i 2006 til Majlis Shura al-Mujahidin, som så gikk inn i Islamic State of Iraq (ISI). al-Baghdadi satt i organisasjonens råd, før han 16. mai 2010 ble dens øverste leder, etter at forgjengeren ble drept.

Som ISI-leder sto al-Baghdadi ansvarlig for en rekke militære aksjoner. Flere av disse kan knyttes til hans løfte om å hevne drapet på al-Qaidas leder Osama bin Laden i mai 2011. Blant annet kom det til en bølge av selvmordsangrep i Mosul i august, og en rekke bilbombe-aksjoner ble iverksatt i Bagdad i desember.

al-Baghdadi sto ansvarlig for ISIs ekspansjon fra Irak inn i Syria, hvorpå organisasjonen endret navn til Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) i april 2013. ISIL ble med det en aktør i borgerkigen i Syria, og tok kontroll over deler av landet – som så inngikk i det nye kalifatet som ble erklært opprettet i juni 2014, med al-Baghdadi som overhode (kalif). al-Baghdadi skal i 2012 ha stått bak etableringen av den syriske jihadist-gruppen Jabhat al-Nusra.

Under opprøret i Irak ble al-Baghdadi i 2004 holdt i arrest av USAs okkupasjonsmyndigheter, men sluppet fri da han ikke ble ansett for å representere en større fare. Det er uklart hvor lenge han var fengslet; enkelte kilder mener det var et halvår, andre fem år (2005–09). I 2011 ble han av USAs regjering erklært som en av de mest ettersøkte globale terrorister, med en belønning på inntil USD 10 millioner for informasjon som leder til hans pågripelse eller død.

Det har flere ganger vært meldt al-Baghdadi skal være drept. Russiske militære myndigheter hevdet dette i juni 2017, etter et flyangrep på Raqqa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.