Faktaboks

Abu Bakr al-Baghdadi

Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai; Ibrahim bin Ibrahim al-badri al-Radawi al-Husseini al-Samarrai; Abu Bakr al-Baghdadi al-Husseini al-Qurashi; Dr. Ibraim Awad; Caliph Ibrahim

Født
1971, Samarra, Irak
Død
26. oktober 2019, Idlib, Syria

Foto fra en video lagt ut på en militant nettside lørdag 5. juli 2014, som skal vise lederen for Den islamske stat Abu Bakr al-Baghdadi som holder en preken i en moské i Irak.

/Ap, Scanpic.

Abu Bakr al-Baghdadi var leder av terrororganisasjonen Den islamske staten (IS). Fra juni 2014 ledet Baghdadi et kalifat utropt av IS, med tittelen kalif. Hans virkelige navn skal være Ibrahim Bin Awwad Bin Ibrahim al-Badri al-Qurayshi eller Ibrahim Awwad al-Badri al-Samarrai.

Baghdadi utviklet Den islamske staten i Irak (ISI), som senere ble til IS, til en av verdens mest brutale terrororganisasjoner. IS la under seg store landområder i Irak og Syria og stod bak folkemord, utallige massakrer og sexslaveri. Baghdadi ble drept i et militært angrep ledet av amerikanske styrker i Syria 26. oktober 2019.

Bakgrunn

Det finnes lite dokumentert informasjon om Baghdadis liv. Han ble født i Samarra, nord for Bagdad, i 1971. Baghdadi kom fra en konservativ, religiøs familie. Han studerte islam ved Bagdads islamske universitet. Ifølge IS-kilder tok han en doktorgrad i islamske studier, og han hadde derved en teologisk bakgrunn som de øverste lederne av al-Qaida, som Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri, manglet. Baghdadi ble tidlig inspirert av jihadistisk og salafistisk tankegods.

Han er blitt framstilt som medlem av en framstående arabisk slekt, Bu Badri- (Bodabadri-) stammen. Denne er igjen en del av Qurays-stammen som profeteten Muhammed tilhørte, og Baghdadi skal slik nedstamme direkte fra profeten, noe som er en forutsetning for å være kalif. Baghdadi skal ha giftet seg i Irak rundt 2000, og skal ha hatt to eller tre koner.

Opprørsleder

Etter USAs invasjon av Irak i 2003 sluttet han seg til motstanden mot okkupasjonen. Ved invasjonen skal han ha vært prest ved Imam Ahmad ibn Hanbal-moskeen i Samarra.

Etter invasjonen i 2003 flyttet Baghdadi til småbyen Qaim i Anbar-provinsen, og tok navnet Abu Duua. Han var med på å opprette militsen Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-I-Jamaah (JJASJ), som organiserte angrep mot amerikanske styrker og deres allierte. Innen JJASJ ble han leder for sharia-komiteen.

I februar 2004 ble Baghdadi arrestert av amerikanske styrker ved Falluja, og fengslet i Camp Bucca, en beryktet interneringsleir som ble et viktig rekrutterings- og nettverkingssted for fremtidige jihadister. Der satt også flere andre framtidige IS-ledere, og det antas at Baghdadi her ble ytterligere radikalisert. Han ble imidlertid sluppet fri etter ti måneder fordi han ikke ble ansett for være noen betydelig trussel.

Organisasjonsbygger

Etter løslatelsen fikk Baghdadi forbindelser med al-Qaida i Irak (AQI), som senere skulle utvikle seg til Den islamske staten. AQI var ledet av jordaneren Abu Musab al-Zarqawi, som stod for et ekstremt tankesett som forsvarte drap på sivile i større grad enn al-Qaida sentralt. I 2006 sluttet Baghdadis gruppe seg til AQIs paraplyorganisasjon Majlis Shura al-Mujahidin. Samme år ble Zarqawi drept i et amerikansk luftangrep, og organisasjonen skiftet navn til Den islamske staten i Irak (ISI). Baghdadi satt i organisasjonens sharia-råd, men ble utnevnt til øverste leder etter at lederen Abu Omar al-Baghdadi ble drept i 2010.

På den tiden opplevde organisasjonen et tilbakeslag etter en offensiv fra amerikanske styrker i allianse med irakiske stammer. Men under Baghdadi ble den gradvis bygget opp igjen og ble etter hvert den ledende opprørsgruppa, med en rekke angrep mot sivile og militære mål som fyrte opp under sekteriske motsetninger. Det var nettopp dette som hadde vært Zarqawis mål med den opprinnelige al-Qaida i Irak. Blant annet kom det til en bølge av selvmordsangrep i Mosul i august 2011, og en rekke bilbombe-aksjoner ble iverksatt i Bagdad i desember samme år.

I motsetning til de øverste lederne av al-Qaida hadde ikke al-Baghdadi selv erfaring som soldat i Afghanistan. Han ble likevel ansett som en dyktig militær leder etter kamper i Irak, og senere Syria, og en dyktig organisator som la vekt på å bygge en sterk, hierarkisk organisasjon. I 2011 ble Baghdadi ettersøkt av USA som en av verdens farligste terrorister, med en dusør på inntil 10 millioner USD.

Kalif i Den islamske staten

I 2013 stod ISI bak mange angrep hver måned i irakiske byer. Baghdadi sto ansvarlig for ISIs ekspansjon fra Irak inn i Syria, gjennom oppbyggingen av Jabhat al-Nusra som al-Qaidas affilierte der. ISI ble med det en aktør i borgerkrigen i Syria og tok kontroll over deler av landet. I april 2013 endret Baghdadi ISIs navn til Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) – som reflekterte gruppas uttalte mål om å bygge en såkalt islamsk stat. Dette ble ikke støttet av verken Jabhat al-Nusra eller al-Qaida sentralt, som mente tiden ikke var inne for å opprette en stat.

29. juni 2014, under ramadan, ble et verdensomspennende kalifat erklært opprettet, med Baghdadi som overhode (kalif) og leder for alle muslimer. Samtidig endret ISIL navn til Den islamske stat (IS). Ett av få opptak av ham ble offentliggjort kort tid etter dette, i juli 2014, da han erklærte opprettelsen av kalifatet i al-Nuri-moskeen i Mosul. Han oppfordret alle muslimer verden over til å reise til «kalifatet», slutte seg til kampen mot de vantro og bidra til å bygge en islamsk stat. Både kalifatet og statsdannelsen er sterkt omstridt i den muslimske verden, både politisk og teologisk.

Myteomspunnet

Baghdadi ble myteomspunnet, blant annet fordi så lite var kjent om ham, og at han så sjelden opptrådte offentlig. Derfor ble han også omtalt som al-Shabah (fantomet), og – fordi han skal ha opptrådt med maske i møte med sine militære ledere: den usynlige sjeiken.

Det ble flere ganger meldt at Baghdadi skulle være drept eller såret. Blant annet ble det meldt at han ble drept i et angrep på Raqqa i 2016. I juni 2017 hevdet russiske militære myndigheter at han var drept under et flyangrep på Raqqa. Ingen av disse opplysningene ble bekreftet, og innspilte taler deretter ble hevdet å være holdt av Baghdadi; i 2017, 2018 og 2019. Under talen i 2018 oppfordret han sine tilhengere til å holde ut til tross for gruppens motgang i Irak og Syria, og å angripe mål i Europa og Nord-Amerika, også sivile. I opptaket fra 2019 lovte han hevn over drepte IS-krigere.

Ifølge amerikanske myndigheter og kurdiske kilder ble Baghdadi drept under et angrep på hans tilholdssted i Idlib-provinsen i Syria. Angrepet ble gjennomført av amerikanske spesialstyrker. Han skal ha tatt sitt eget liv ved bruk av et selvmordsbelte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg