Sigurd Fåvnesbane
Utsnitt av Hylestadportalen med fremstilling av sagnet om Sigurd Fåvnesbane. Vi ser Regin til venstre og Sigurd til høyre, i ferd med å steke dragens hjerte. Sigurd får noe av dragens blod på leppene sine, og blir dermed i stand til å forstå hva fuglene i treet over ham sier.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Sigurdkvadene er heltedikt om Sigurd Fåvnesbane (Sigurðr Fáfnisbani) i Den eldre Edda. Fremstillingen veksler mellom dikt og prosa.

Faktaboks

Også kjent som
Frá dauða Sinfjǫtla Grípisspá Reginsmál Fáfnismál Sigrdrífumál Brot af Sigurðarkviðu Sigurðarkviða in skamma

Det er usikkert når disse diktene ble til. De kan stamme fra en muntlig fortellertradisjon fra så langt tilbake som 700-tallet evt., men de ble først nedskrevet på 1200-tallet. Det samme sagnstoffet finner man også i Nibelungenlied fra rundt 1200.

Kvadene står oftest uten titler i håndskriftene. Mange av titlene er laget av utgivere og oversettere i nyere tid.

Om Sinfjotles død

Om Sinfjotles død er en prosainnledning til kvadene. Her fortelles det om Sigurds far, Sigmund Volsungsson, og hvordan Sinfjotle, Sigurds eldste bror, dør.

Gripesspå

Gripesspå er en oversikt over Sigurds liv, formet som en spådom av Gripe, Sigurds onkel. Diktet regnes for å tilhøre Edda-diktenes yngre sjikt.

Reginsmål

Reginsmål forteller historien om gullskatten, boten som gudene må betale for et vådedrap. Regin smir sverdet Gram til Sigurd. Med dette skal Sigurd drepe Fåvne, Regins bror, som har tatt ormeham og vokter skatten.

Fåvnesmål

Fåvnesmål handler om drapet på Fåvne, et drap som gir Sigurd tilnavnet «Fåvnesbane». Sigurd får blod fra Fåvnes hjerte på fingeren, og deretter på tungen, og Sigurd kan plutselig forstå fuglesang. Fuglene kan blant annet fortelle om valkyrjen Sigerdriva.

Sigerdrivamål

Sigerdrivamål er i virkeligheten bruddstykker av flere kvad. Det forteller om gullskatten og drapet på brødrene Fåvne og Regin. Sigurd møter deretter valkyrjen Sigrdriva, som gir ham gode råd. Så mangler det flere blad i håndskriftet, men vi får en indikasjon på innholdet i Volsungesagaen (Vǫlsunga saga).

Brott av et Sigurdkvad

Brott av et Sigurdkvad er slutten på det kvadet som kommer etter bladene som mangler i håndskriftet, og derfor har det fått denne tittelen. Diktet handler om Gjukungenes svik og drapet på Sigurd.

Det korte Sigurdkvadet

Tittelen (Sigurðarkviða hín skamma), som står i håndskriftet det er overlevert i, indikerer at det har eksistert et langt Sigurdkvad, kanskje fra de tapte bladene. Det forteller også om Sigurds død, men sett gjennom Brynhilds øyne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg