John Bauer

John Bauer var en svensk tegner, bildebok-illustratør og maler, særlig kjent for sine fantasirike illustrasjoner av eventyr. Bauer skapte en særegen verden av troll og andre mystiske skapninger plassert i et svensk skoglandskap, som han skildret på magisk vis.

John Bauer ble utdannet ved Kunstakademiet i Stockholm (1900–1905). Allerede under studietiden tok han illustrasjonsoppdrag for ulike tidsskrifter. De første arbeidene var ofte humoristiske, med tegneren Albert Engström som forbilde.

Da han i 1903 fikk sitt første oppdrag som bildebokillustratør til eventyrsamlingen Länge, länge sedan av Anna Wahlenberg, var det den jugend-influerte linjeføringen til kunstneren Carl Larsson han lot seg inspirere av. Bauer dro også på flere studiereiser for å få kunstnerisk inspirasjon, blant annet til Tyskland og Lappland.

I 1907 ga forlaget Åhlén och Åkerlund ut en samling nyskrevne eventyr som het Bland tomtar och troll. Bauer, som ennå var ung og ukjent, hadde fått i oppdrag å illustrere boken. I årene som fulgte ble det gitt ut nye slike bøker hver jul, og disse ble en salgssuksess. Bauer illustrerte eventyrsamlingene så og si hvert år fram til 1915, og det var under disse årene han utviklet sin særegne stil. Hans fantasiverden av troll og vetter, riddere og prinsesser ble spredt til et stort publikum. Snart var han kjent som Sveriges eventyrillustratør, og reproduksjoner av bildene hans hang på veggene i utallige svenske hjem.

John Bauer vokste opp i Jönköping, og hans familie eide et landsted ved Vätterns sørlige ende (Småland) der han som barn tilbrakte alle sommerferier. Og selv om Bauer hadde reist endel rundt i verden og bodd flere år i Stockholm, var det alltid den smålandske naturen han lengtet tilbake til. I de tette og jungel-aktige skogene fant han ro og inspirasjon til sine eventyrillustrasjoner.

I 1910-årene prøvde John Bauer også ut andre uttrykk og teknikker, som veggmaleri, teaterdekorasjoner og scenografi. Han deltok ved flere kunstutstillinger, blant annet Verdensutstillingen i San Francisco i 1915.

John Bauer ble gift med sin studievenninne fra Kunstakademiet, Esther Ellqvist. De omkom sammen med sin tre år gamle sønn da dampskipet S/S Per Brahe forliste på Vättern natt til 20. november 1918. Familien var på vei for å flytte til Stockholm fra Bunn (ved Vättern). Ulykken ble en stor nyhetssak i mange år etter. Det at eventyrillustratøren John Bauer mistet livet i Vätterns dyp, bare 36 år gammel, bidro tragisk nok til en enda større berømmelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. oktober 2016 skrev Mats Linder

Tittelen bør være John Bauer. Så kan du ta hans fulle navn i faktaboksen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.