Faktaboks

John Bauer

John Albert Bauer

Født
4. juni 1882, Jönköping
Død
20. november 1918, Vättern
Fotografi av John Bauer, med hans signatur under. Bildet er hentet fra boken John Bauers bästa, utgitt på Åhlén och Åkerlund förlag 1931.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
John Bauers illustrasjon til Elsa Beskows eventyr «När Trollmor skötte Kungens Storbyk», frasamlingen Bland Tomtar och Troll 1914.
Illustrasjon til eventyrsamlingen Bland tomtar och troll fra 1913.

Artikkelstart

John Bauer var en svensk tegner, bildebok-illustratør og maler, særlig kjent for sine fantasirike illustrasjoner av eventyr. Bauer skapte en særegen verden av troll og andre mystiske skapninger plassert i et svensk skoglandskap, som han skildret på magisk vis.

Bakgrunn

John Bauer ble utdannet ved Kunstakademiet i Stockholm (1900–1905). Allerede under studietiden tok han illustrasjonsoppdrag for ulike tidsskrifter. De første arbeidene var ofte humoristiske, med tegneren Albert Engström som forbilde.

Da han i 1903 fikk sitt første oppdrag som bildebokillustratør til eventyrsamlingen Länge, länge sedan av Anna Wahlenberg, var det den jugend-influerte linjeføringen til kunstneren Carl Larsson han lot seg inspirere av. Bauer dro også på flere studiereiser for å få kunstnerisk inspirasjon, blant annet til Tyskland og Lappland.

Ble Sveriges eventyrillustratør

I 1907 ga forlaget Åhlén och Åkerlund ut en samling nyskrevne eventyr som het Bland tomtar och troll. Bauer, som ennå var ung og ukjent, hadde fått i oppdrag å illustrere boken. I årene som fulgte ble det gitt ut nye slike bøker hver jul, og disse ble en salgssuksess. Bauer illustrerte eventyrsamlingene så og si hvert år fram til 1915, og det var under disse årene han utviklet sin særegne stil. Hans fantasiverden av troll og vetter, riddere og prinsesser ble spredt til et stort publikum. Snart var han kjent som Sveriges eventyrillustratør, og reproduksjoner av bildene hans hang på veggene i utallige svenske hjem.

Inspirert av den smålandske naturen

John Bauer vokste opp i Jönköping, og hans familie eide et landsted ved Vätterns sørlige ende (Småland) der han som barn tilbrakte alle sommerferier. Og selv om Bauer hadde reist endel rundt i verden og bodd flere år i Stockholm, var det alltid den smålandske naturen han lengtet tilbake til. I de tette og jungel-aktige skogene fant han ro og inspirasjon til sine eventyrillustrasjoner.

I 1910-årene prøvde John Bauer også ut andre uttrykk og teknikker, som veggmaleri, teaterdekorasjoner og scenografi. Han deltok ved flere kunstutstillinger, blant annet Verdensutstillingen i San Francisco i 1915.

Skipsforlis

John Bauer ble gift med sin studievenninne fra Kunstakademiet, Esther Ellqvist. De omkom sammen med sin tre år gamle sønn da dampskipet S/S Per Brahe forliste på Vättern natt til 20. november 1918. Familien var på vei for å flytte til Stockholm fra Bunn (ved Vättern). Ulykken ble en stor nyhetssak i mange år etter. Det at eventyrillustratøren John Bauer mistet livet i Vätterns dyp, bare 36 år gammel, bidro tragisk nok til en enda større berømmelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Mats Linder

Tittelen bør være John Bauer. Så kan du ta hans fulle navn i faktaboksen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg