Faktaboks

Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Silje Tøge
Styreleder
Maria Syse-Nybraaten

Lilleborg AS er et norsk industriselskap som produserer vaskemidler og produkter for personlig hygiene. Virksomheten ble grunnlagt i Oslo i 1897. Selskapet har et produksjonsanlegg på Ski i Akershus, hvor selskapet produserer vaskemidler, og et produksjonsanlegg i Falun i Sverige, hvor selskapet produserer såper og andre hygieneartikler. I tillegg til sine to produksjonsanlegg har selskapet sitt hovedkontor og laboratorium i Oslo.

Lilleborg var blant de første i landet til å satse på systematisk merkevarebygging. Kjente merkevarer er blant annet vaskemiddelet Blenda, rengjøringsmiddelet Zalo, håndsåpen Lano, grønnsåpen Krystal og tannkremen Solidox. Lilleborg har gjennom en samarbeidsavtale med nederlandsk-britiske Unilever de norske rettighetene til Unilevers produkter innen samme områder, med produkter som såpe under merkevaren Sunlight, hudpleieprodukter under merkevaren Vaseline og hårpleieprodukter under merkevaren Sunsilk. Selskapet driver en stor eksportproduksjon for Unilever, samt produksjon av eksportvarer for amerikanske Neutrogena, et hud- og hårpleie selskap, som eies av farmasikonsernet Johnson & Johnson.

Historikk

Fabrikksarbeidere
Fabrikksarbeidere på Lilleborg Fabrikker i Oslo.

Selskapets historie går tilbake til Lilleborg Fabriker, som ble grunnlagt i 1897 som en fortsettelse av tidligere fabrikkvirksomhet på gården Lilleborg ved Akerselva i Oslo. En oljemølle ble etablert i 1833 før virksomheten i 1842 åpnet en såpefabrikk. Peter Wessel Wind Kildal overtok i 1863 virksomhetene og utvidet driften med hovedvekt på produksjon av lampeolje og såpe. Etter hans død i 1882 ble firmaet P.W.W. Kildal & Co. i 1897 omgjort til aksjeselskapet Lilleborg Fabriker.

Lilleborg overtok i 1923 Stavanger Oljemølle og i 1926 Lade Fabriker i Trondheim, et industriselskap grunnlagt i 1918 med såpeproduksjon. I 1925 innledet Lilleborg et samarbeid med Denofa i Fredrikstad, et industriselskap grunnlagt i 1912, som produserer oljer til næringsmiddel, hvorav det nederlandsk-britiske konsernet Unilever eide halvparten av selskapet. I 1930 ble det inngått en avtale mellom Lilleborg, Denofa og Unilever, hvor Lilleborg overtok en oljemølle i Fredrikstad og en del av Unilevers såpeproduksjon i Norge under merkevarer som blant annet Sunlight. På den andre siden ville Unilever, gjennom Denofa overta halvparten av aksjene i Lilleborg. Konsesjonssaken rundt denne avtalen vakte året etter stor politisk strid og har i ettertid fått tilnavnet Lilleborgsaken.

I 1959 ble Unilevers aksjer i Denofa og Lilleborg overtatt av Borregaard, og bedriftene ble sammenslått til DeNoFa Lilleborg. Dette selskapet overtok i 1975 Goma Fabrikker i Kristiansund, en virksomhet grunnlagt i 1900. Goma hadde frem til 1960 margarinproduksjon, men senere også såpe, vaskemidler og stålull. Goma Fabrikker hadde i 1948 overtatt Oslo-selskapet Ello Teknisk Kjemiske fabrikk, en produsent av kosmetikk som senere ble kjent under navnet A/S Ello, og flyttet produksjonen til Kristiansund.

I 1986 ble Borregaard en del av Orkla, og Denofa og Lilleborg ble i 1996 skilt ut som to separate og selvstendige selskaper i konsernet. Selskapets produksjon i Oslo ble avviklet i 1997 og flyttet til Ski.

Selskapet besluttet i 2016 at all produksjon i Kristiansand skulle flyttes til Falun i Sverige. Fra 2017 er såpe og andre hygieneartikler til norske forbrukere, samt eksportproduksjonen for Unilever og Neutrogena produsert i Sverige. Selskapets produksjon av flytende vaskemiddel ble samtidig flyttet til Ski, som fra dette tidspunktet utelukkende produserer vaskemidler.

I 2024 ble Lilleborg solgt til det multinasjonale selskapet Solensis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
46.750 Engroshandel med kjemiske produkter; 33.120 Reparasjon av maskiner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg