Grønnsåpe
Grønnsåpe er nå vanligst som flytende såpe, men ble tidligere distribuert i fast eller tyktflytende form.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Grønnsåpe er en såpe laget av fett og kalilut (kaliumhydroksid, KOH). I dag er Lilleborgs Krystal grønnsåpe mest vanlig. Den har større vanninnhold enn eldre, fastere grønnsåper og er dermed mer flytende.

Historie

Grønnsåpe har en lang historie i Norge. Lilleborg ble etablert i 1833 og slo gjennom med oljeprodukter fra egen mølle ved Akerselva i Oslo. I 1842 ble «sæbesyderiet» bygd. På såpekokeriet ble det produsert både grønnsåpe og såper brukt til personlig hygiene.

I begynnelsen av 1930-årene var grønnsåpe fortsatt det viktigste tøyvaskemiddelet. I 1935 kom tøyvaskemiddelet Blenda på markedet og ble lansert ved hjelp av en omfattende reklamekampanje. Grønnsåpe brukes i dag sjelden til klesvask.

Etter innføringen av spesialsåper til klesvask har grønnsåpe vært brukt som et universalrengjøringsmiddel for gulv og vegger samt skuring av trehvite møbler. Det har vært vanlig å anbefale bruk av grønnsåpe til sittebad for barselkvinner og til blottlegging og rensing av sår.

Kulturelt har lukten av grønnsåpe fått status som lukten av renhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg