Sunlight

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Sunlight er såpe og regnes for å være den eldste virkelige merkevaren. Opprinnelig var Sunlight et fast såpestykke med bred anvendelse til alt, som vask av klær, kropp, hus og oppvask. I dag er Sunlight et spesialmiddel for oppvask og ofte flytende, men det selges fortsatt som faste såpestykker.

Faktaboks

uttale:
sˈʌnlait, tradisjonelt sun-likt på norsk

Historie

Sunlight ble først lansert i England av Lever Brothers (senere Unilever) i 1884. Sunlight var en mykere såpe, som skummet mer og derfor løste seg lettere opp enn mange av datidens såper. På denne tiden var det vanlig at såpe ble solgt i stenger, og kunden fikk kuttet av et stykke. Sunlight fikk derimot en karakteristisk pakning og en standardvekt. På den måten kunne kundene gjenkjenne Sunlight-såpen. Både emballasjen og formen på såpen var lett gjenkjennelig. Dette ble kombinert med reklame og garantier – en kombinasjon som ga suksess i stadig flere land.

Sunlight kom til Norge i 1920-årene, og også her ble såpen populær. I 1931 overtok Lilleborg produksjonen og rettighetene til Sunlight-navnet i Norge. Siden dette har Sunlight vært den ledende husholdningssåpen. Da Sunlight kom, var den som annen såpe et bredt universalmiddel som ble brukt til det meste, slik som oppvask, hånd- og kroppsvask, klesvask og mye mer. Opp mot vår tid har såpe og andre vaskemidler blitt stadig mer spesialiserte, men fortsatt finnes de som bruker Sunlight til et bredt spekter av bruksområder.

Sunlight har fortsatt sin karakteristiske firkantede form og emballasje, men det finnes også mer moderne flytende varianter. Den eldste av dem kom i 1968, flytende Sunlight håndoppvask. I dag finnes også en flytende kjøkkensåpe med samme navn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Espen Ekberg, Mikael Lönnborg og Christine Myrvang (2014). Næringsliv og historie. Pax forlag, Oslo.
  • Klepp, I. G. (2006). Skittentøyets kulturhistorie – hvorfor kvinner vasker klær. Oslo: Novus forlag.
  • Klepp, Ingun Grimstad & Tobiasson, Tone Skårdal (2019). Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg