kasjmiri

Artikkelstart

Kasjmiri er et språk som hører til den indoariske grenen av den indoeuropeiske språkfamilien; snakkes av ca. 7 millioner mennesker (2011), hovedsakelig i Kashmirdalen i delstaten Jammu og Kashmir i India.

Faktaboks

Uttale
kasjmˈiːri
Etymologi

til stedsnavnet Kashmir

Også kjent som

kashmiri, kashur, koshur

Kasjmiri er et dardspråk med et innviklet grammatisk system. Ordforrådet er sterkt påvirket av persisk. Dette gjelder både muslimenes dialekt og hinduenes, som i tillegg er preget av sanskrit. Forskjellige alfabeter har vært benyttet, men nå brukes i hovedsak arabisk skrift med nødvendige tilføyelser, men også devanagari.

Litteratur

De eldste litterære kildene stammer fra 1300-tallet evt. Lalla, eller som hun kalles i Kashmir, Lal Ded (Bestemor Lal), tilhørte en sekt av shivaittiske mystikere. I tolinjede vers (vakh) diktet hun om sine religiøse opplevelser som yogi. Omkring 100 av disse er bevart; noen er så populære at de fungerer som ordspråk. De er utgitt og oversatt av George Grierson (1920) og av J. Kaul (1973).

Fra hinduisk hold stammer en versjon av Ramayana (1700-tallet) og Krishnavataralila, muligens fra samme tid. Begge er på vers. Helt frem til den aller seneste tid har kasjmiri-litteraturen bestått av poesi. Alt annet er blitt skrevet på sanskrit av hinduer, og på persisk og urdu av muslimer. Kvinnene hadde mer enn mennene nær tilknytning til folkediktningen. Lol (kjærlighet, lengsel) er betegnelse for korte kjærlighetsdikt, 6–12 linjer med refreng. De synges av kvinner som klager over at de har mistet sin elskede; i denne tradisjonen diktet både Habba Khatun (1500-tallet) og Arnimal (1700-tallet). Mystisk interpretasjon som i indisk bhakti eller persisk sufisme er det her ikke tale om.

Mannlige diktere var mer påvirket av persiske forbilder. Mest kjent er Mahmud Gami (Gömi) (ca. 1765–1855), som skrev lengre dikt, for eksempel Yusuf Zulaikha, en romantisk mathnawi om Josef og Potifars hustru. Mer preget av Kashmir er det populære Gulrez av Maqbul Shah (død 1855?). Ghulam Ahmad Mahjur (1888–1952), selv kjent som urdu-dikter, greide til slutt å frigjøre diktningen fra persiske mønstre, men dermed begynte et nytt overformynderi med urdu som forbilde.

Av dikterne fra nyere tid har de hatt størst suksess som har latt seg inspirere av den rike folkediktningen. I fremste rekke stod Zinda Kaul (1884–1965) og den marxistiske dikteren Abdul Ahad Azad (1903–1948). Progressiv er også Dinanath Nadim (1916–88). Amin Kamil (født 1924) skriver romaner og dikt. Poeten Sarvanand Kaul Premi (1926–1990), som i diktene sine prøvde å megle mellom hinduer og muslimer, ble kidnappet og torturert til døde av islamske fundamentalister. Moti Lal Kemmu (født 1933) er en populær skuespillforfatter. De fleste etniske kasjmiri forfattere skriver på engelsk, urdu eller hindi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg