Azad Kashmir

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Azad Kashmir er den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir. Hovedbyen er Muzaffarabad, som har 149 953 innbyggere (2017). Resten av Kashmir ligger i henholdsvis India og Kina.

Faktaboks

Uttale
azˈad kashmˈir
Etymologi
urdu «det frie Kashmir»

I oktober 2005 ble Azad Kashmir rammet av et jordskjelv som ble målt til 7,6 på Richters skala. Jordskjelvets episenter lå nær byen Muzaffarabad, der omtrent halvparten av bygningene falt sammen. Det ble registrert at 87 350 mennesker ble drept som et resultat av dette jordskjelvet.

Historie

Siden 1947 har både India og Pakistan gjort krav på hele Kashmir. Konflikten går tilbake til delingen av Britisk India i 1947, i det overveiende muslimske Pakistan og det overveiende hinduistiske India. Det gamle fyrstedømmet Kashmir sto da formelt fritt til å slutte seg til ett av landene. Den daværende fyrsten, maharaja Hari Singh, var hindu, mens folkeflertallet var muslimer. Med støtte fra Pakistan dannet muslimske ledere en regjering i det nordvestlige området, som ble kalt Azad Kashmir («Fritt Kashmir»). Indiske tropper stanset de muslimske opprørsstyrkene etter langvarige kamper.

Etter FN-megling trådte våpenstillstand i kraft i januar 1949, og Kashmir ble delt i et indisk- og et pakistansk-administrert område. Indiske myndigheter kaller den pakistansk-kontrollerte delen offisielt for «pakistansk-okkupert Kashmir», mens Pakistan kaller den indiske delen «indisk-okkupert Kashmir». En liten del av Kashmir blir okkupert av Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg