Faktaboks

Karin Stoltenberg

Karin Heiberg

Født
23. november 1931
Død
17. oktober 2012
Karin Stoltenberg
Karin Stoltenberg var kjent for sin rolle i å utforme den norske familiepolitikken på 1970-tallet og for sitt arbeid med likestillingsloven, abortloven og partnerskapsloven. Foto fra 1975.
Av /NTB.
Karin Stoltenberg og Jens Stoltenberg
Karin Stoltenberg med sønnen Jens Stoltenberg. Foto fra 2005.
Av /NTB.

Karin Stoltenberg, født Heiberg, var en norsk byråkrat. Hun var kjent for sin rolle i å utforme den norske familiepolitikken på 1970-tallet og for sitt arbeid med likestillingsloven, abortloven og partnerskapsloven. Karin Stoltenberg arbeidet blant annet for Norad og Røde Kors. Hun var statssekretær i Handels- og skipsfartsdepartementet (1986–1987) og i Næringsdepartementet (1988–1989) samt ekspedisjonssjef i Barne- og familiedepartementet. Stoltenberg hadde en utdanning innen genetikk.

Oppvekst og tidlig voksenliv

Karin Stoltenberg vokste opp i Oslo. Hennes opprinnelige plan var å bli forsker, og på slutten av 1950-tallet arbeidet hun med en doktorgrad i genetikk.

I 1957 avbrøt hun imidlertid forskerkarrieren da hun giftet seg med Thorvald Stoltenberg, som gikk inn i utenrikstjenesten. Karin Stoltenberg begynte å studere statsvitenskap og ble i stedet administrator og byråkrat. Paret fikk tre barn: Camilla Stoltenberg (født 1958), Jens Stoltenberg (født 1959) og Nini Stoltenberg (1963–2014).

Arbeid for likestilling

Hennes første jobb var i Norad. I 1972 fikk hun jobben som byråsjef i det daværende Forbruker- og administrasjonsdepartementet hvor statsråd Inger Louise Valle ga henne oppdraget med å utforme en norsk familiepolitikk. I stortingsmeldingen som kom på midten av 1970-tallet, var det utarbeidet en ny politikk om blant annet barnehager, lenger fødselspermisjon, rett til fri når barn er syke og skolefritidsordninger.

Som byråkrat forfattet hun også den banebrytende stortingsmeldingen om selvbestemt abort. I tillegg utformet hun partnerskapsloven og var en av arkitektene bak likestillingsloven.

Å kjempe for kvinners rettigheter, både i Norge og internasjonalt, var et av Stoltenbergs store interessefelt gjennom hele livet. Hun deltok på mange FN-konferanser om tema som gjaldt befolkningsutvikling og kvinner, og hun var aktiv i FNs arbeid for å bedre kvinners stilling i utviklingsland. Siden 2002 var hun rådsmedlem i Statens seniorråd, hvor hun jobbet mot diskriminering av eldre i arbeidslivet.

Til tross for at hun omtalte seg selv som byråkrat heller enn politiker, har Karin Stoltenberg satt tydelige politiske spor etter seg og regnes som en pioner i sitt arbeid for kvinner og likestilling.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Vollset, Gerd (2011). Familiepolitikkens historie – 1970 til 2000. NOVA. Les rapporten

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg