Karin Stoltenberg

Faktaboks

Født
23. november 1931
Død
17. oktober 2012

Karin Stoltenberg, født Heiberg, var en norsk byråkrat. Hun var kjent for sin rolle i å utforme den norske familiepolitikken på 1970-tallet og for sitt arbeid med likestillingsloven, abortloven og partnerskapsloven.

Karin Stoltenberg arbeidet blant annet for Norad og Røde Kors. Hun var statssekretær i Handels- og Skipsfartsdepartementet (1986–87) og i Næringsdepartementet (1988–89) samt ekspedisjonssjef i Barne- og familiedepartementet. Stoltenberg hadde en utdanning innen genetikk.

Oppvekst og tidlig voksenliv

Karin Stoltenberg vokste opp i Oslo. Hennes opprinnelige plan var å bli forsker og på slutten av 1950-tallet arbeidet hun med en doktorgrad i genetikk.

I 1957 avbrøt hun i midlertidig forskerkarrieren da hun giftet seg med Thorvald Stoltenberg, som gikk inn i utenrikstjenesten. Karin Stoltenberg begynte å studere statsvitenskap og ble i stedet administrator og byråkrat. Paret fikk tre barn: Camilla Stoltenberg (1958), Jens Stoltenberg (1959) og Nini Stoltenberg (1963-2014).

Arbeid for likestilling

Hennes første jobb var i Norad. I 1972 fikk hun jobben som byråsjef i det daværende Forbruker- og administrasjonsdepartementet hvor statsråd Inger Louise Valle ga henne oppdraget å utforme en norsk familiepolitikk. I stortingsmeldingen, som kom på midten av 1970-tallet, ble det utarbeidet ut en ny politikk om blant annet barnehager, lenger fødselspermisjon, rett til fri når barn er syke og skolefritidsordninger.

Som byråkrat forfattet hun også den banebrytende stortingsmeldingen om selvbestemt abort. I tillegg utformet hun partnerskapsloven og var en av arkitektene bak likestillingsloven.

Å kjempe for kvinners rettigheter både i Norge og internasjonalt, var et av Stoltenbergs store interessefelt gjennom hele livet. Hun deltok på mange FN- konferanser om tema som gjelder befolkningsutvikling og kvinner og var aktiv i FNs arbeid for å bedre kvinners stilling i utviklingsland. Siden 2002 var hun rådsmedlem i Statens seniorråd, hvor hun jobbet mot diskriminering av eldre i arbeidslivet.

Til tross for at hun omtalte seg som byråkrat heller enn politiker, har Karin Stoltenberg satt tydelige politiske spor etter seg og regnes som en pioner i sitt arbeid for kvinner og likestilling.

Litteratur

  • Vollset, Gerd (2011). Familiepolitikkens historie – 1970 til 2000. NOVA. Les rapporten

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg