Partnerskapsloven er lov om registrert partnerskap av 30. april 1993, som ga to personer av samme kjønn rett til å registrere partnerskap.

Loven innebar at partnerskap fikk samme rettsvirkninger som inngåelse av ekteskap, med unntak av adopsjonsrett (jf. § 4). Fra 1. januar 2002 ble det åpnet for at den ene partneren i et registrert partnerskap kunne adoptere den andres barn, hvis ikke barnet er et adoptivbarn som opprinnelig kommer fra en fremmed stat som ikke tillater slik adopsjon. Ved oppløsning av partnerskap hadde det registrerte partnerskapet de samme rettsvirkningene som ved separasjon og skilsmisse.

Partnerskapsloven ble opphevet ved endringslov av ekteskapsloven 27. mai 2008 nr. 53, som innførte adgang til å inngå ekteskap for personer av samme kjønn. Etter at endringsloven trådte i kraft 1. januar 2009, kan registrert partnerskap ikke inngås. I forbindelse med lovendringen ble det gitt adgang for registrerte partnere til å omregistrere partnerskapet til ekteskap. For registrerte partnere som ikke har omregistrert partnerskapet, vil reglene for registrert partnerskap fortsatt gjelde, jamfør ekteskapsloven § 95.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. mai 2014 skrev Stian Klasbu

Hei,Slik jeg forstår ble denne loven opphevet da ekteskapsloven ble endret i 2009. I så fall bør dette oppgis i artikkelen. Kilde: http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/tema/likestilling-og-diskriminering/seksuell-orientering-og-kjonnsidentitet/felles-ekteskapslov---ikrafttredelse-og-.html?id=509376Vennlig hilsen

Stian G. Klasbu

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.