Likestillingsloven var en norsk lov som hadde som formål å fremme likestilling mellom kjønnene. Loven ble opphevet 1. januar 2018 og erstattet av likestillings- og diskrimineringsloven, som også gir regler om diskriminering knyttet til andre diskrimineringsgrunnlag.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om likestilling mellom kjønnene
Kortnavn
Likestillingsloven
Forkortelse
likestl.
Lovdata-ID
NLO/lov/1978-06-09-45

Likestillingsloven av 2013 erstattet den tidligere loven av 9. juni 1978 med samme navn. Formålet med loven var å fremme likestilling mellom kjønnene i alle deler av samfunnet. Loven forbød diskriminering på grunnlag av kjønn, og stilte krav om aktivt arbeid for likestilling. Den ga også regler om håndheving av loven, og om rettslige reaksjoner dersom loven ble brutt.

Da likestillingsloven av 2013 erstattet loven fra 1978, var det i liten grad meningen å endre rettstilstanden. Endringene var hovedsakelig av redaksjonell art, og knyttet til arbeidet for å sikre et mer enhetlig vern mot diskriminering i norsk rett. Samtidig ble det vedtatt en ny diskrimineringslov om seksuell orientering, samt nye versjoner av diskrimineringsloven om etnisitet og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. Disse var i hovedsak bygget opp på samme måte som likestillingsloven. Endringene ble likevel kritisert for å gjøre loven vanskeligere tilgjengelig, slik at man måtte lese lovforarbeidene for å forstå innholdet i reglene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg