Kalmarkrigen

Artikkelstart

Kalmarkrigen var krigen mellom Danmark-Norge og Sverige i 1611–1613. Krigen fikk navnet Kalmarkrigen etter striden om Kalmar slott og festning, som ble erobret av danskene. Kalmarkrigen ble hovedsakelig utkjempet i Småland og Blekinge.

En av de viktigste årsakene til krigen var Karl 9s territoriale krav i Finnmark, hvor han krevde skatt av samene og forsøkte å befeste et svensk herredømme. Dessuten hadde han anlagt Göteborg til skade for de danske inntekter av Øresundstollen.

I Christian 4s felttogsplaner inngikk utskriving av ikke mindre enn 11 000 nordmenn, både fotsoldater og ryttere, i tillegg ble 1700 båtsmenn utskrevet til flåten. De norske troppene skulle gå offensivt til verks ved å gjøre innfall i Sverige. Myndighetspersoner i Norge fant imidlertid kongens krigsplaner for landet helt urealistiske. Det var for lite våpen i landet, og norske bønder var uerfarne i våpenbruk, ble det hevdet. Bøndene kunne bare brukes militært hvis fienden rykket inn i landet, ble det argumentert. Kongen holdt imidlertid på sitt, men de utskrevne norske soldatene viste seg, som advart, lite villige til å kjempe. Ved Kringen ble likevel en skotsk leiehær – Skottetoget – stoppet.

Ved freden i Knäred i 1613 måtte Sverige oppgi sine krav på Finnmark og betale 1 million riksdaler i krigserstatning. Krigen førte ikke til grenseendringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg