Kalmar slott

Kalmar slott.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Slottet tilbyr omvisninger og aktiviteter til et stort antall besøkende i alle aldre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kalmar slott er et slott i Kalmar i Sverige. Dette er landets mest komplette renessanseslott. Slottet er et resultat av ombygging av en middelalderborg som var anlagt som rikets utpost mot sørlige Østersjøen. Denne borgen var i 1397 arena for undertegning av Kalmarunionen, en viktig hendelse i nordisk politikk.

Ombyggingen ble påbegynt under Gustav Vasa på 1540-tallet. Det fikk sin nåværende form i Johan 3s regjeringstid (1568-1592). Dronning Katarina Jagellonica, med slekt i Milano, sørget for å få medlemmer av arkitektfamilien Pahr til Sverige, og på 1570-tallet ble store utbygginger gjort etter renessansens krav. Arbeidet ble ledet av brødrene Johan Baptista Pahr og Dominicus Pahr. Vollene rundt slottet ble fullført i perioden 1600-1609 under Karl 9. Anlegget ble påført store skader under dansk beleiring i 1611 og ved brann i 1642. Selv etter reparasjonsarbeider foran Karl 9s signingsferd i 1673 var slottet på 1700-tallet degradert til magasin, rustkammer og fengsel.

Restaurering ble påbegynt i 1860 under ledelse av Fredrik Wilhelm Scholander og fortsatt 1886-1890 ved Helgo Zetterwall og Carl Möller. Nye restaureringsarbeider etter antikvariske prinsipper ble satt i gang i 1919, og har siden pågått kontinuerlig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg