Skottetoget

George Sinclair går i land i Romsdal, maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller, 1876.

Av .

Artikkelstart

Skottetoget er en vanlig betegnelse på skotske leietroppers ferd gjennom Norge på vei til Sverige under Kalmarkrigen i 1611-1613.

I 1612 ble Norges militære sårbarhet avdekket av to avdelinger svenskrekrutterte leietropper som begge tok sjansen på å dra gjennom Norge på vei til Sverige. En nederlandsk styrke lyktes å komme seg i land ved Stjørdalshalsen i Trondheimsfjorden og derfra, etter en kort trefning med nordmenn, videre til Sverige via Jemtland.

En skotsk styrke som skulle gå fra Romsdalsfjorden gjennom Gudbrandsdalen, ble derimot på det nærmeste tilintetgjort. Mange falt ved Kringen i Sel 26. august 1612, da skottene (cirka 300–400 mann) ble angrepet av en lokal styrke under ledelse av fut og lensmenn, og resten, med unntak av 18 mann, ble massakrert i de nærmeste dagene. Lederen, oberstløytnant Alexander Ramsay, ble sendt som fange til København, mens en av kompanisjefene, George Sinclair, som folketradisjonen har gjort til leder, falt.

En mengde sagn knytter seg til skottetoget, blant annet blir det fortalt om en tømmervelte som bøndene slapp ned over skottene etter å ha blitt varslet av Prillar-Guri. Det er forholdsvis lite av sagnstoffet som blir bekreftet av det samtidige kildematerialet. Hendelsen har ellers vært grunnlag for bøker og viser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Håvard Karlsen

Er det noen som har opplysninger om det finnes en navneliste over de 18 skottene som overlevde slaget ved Kringen i 1612?

svarte Erik Opsahl

Hei! Prøv i Riksarkivet, "Danske kanselli", "Norske kanselliinnlegg før 1660"17/9-1612.Erik Opsahl

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg