Kalmar

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Kalmar rådhus, oppført 1684-90 i hollandsk stil.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fra Gamla Staden.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kalmar, by og kommune i Småland i sørøstlige Sverige

Faktaboks

Uttale

kˈalmar

Etymologi

gammelsvensk Kalmarnar, av kalm 'steinrøys' og arin 'gruset øy', muligens etter øya Stensö

Byen

Kalmar er administrasjonssentrum for Kalmar län med 38 408 innbyggere (2016). Byen ligger ved E 22, har flyplass med daglig forbindelse til Stockholm, havn, høgskole og allsidig industri. Fra 1972 har Öland forbindelse med Kalmar via Ölandsbron (6070 m) over Kalmarsund.

Historikk

Kalmar er en gammel handelsplass som spesielt blomstret under hanseatene (fra 1200-tallet) med stor handel (jern og fisk) og sjøfart. Byen led svært under krigene på 1500- og 1600-tallet. På et nes i Slottsfjorden, med vollgrav innenfor, ligger Kalmar slott, antakelig fra 1100-tallet. Slottet fikk stort sett sin nåværende karakter under Gustav Vasa, Erik 14 og Johan 3. Striden om slottet var en av årsakene til Kalmarkrigen. Slottet er godt bevart, og besøkes av mange turister. Innenfor slottet ligger Gamla Staden med Stadsparken, mens den «nye» byen ligger på Kvarnholmen med bl.a. domkirken (1660–1702) og rådhuset (1684–90). Kalmar har vært krigsskueplass ved flere anledninger. Her har også vært holdt stormannsmøter; mest kjent er møtet i 1397, som førte til Kalmarunionen.

Kommunen

Kalmar kommune har et areal på 962 km2 og 62 815 innbyggere (2011).

Natur

Berggrunnen består hovedsakelig av sandstein langs kysten og granitt i indre deler. Innenfor kysten ligger et belte av åker- og beitemark. I vest, økende innslag av barskog, der næringsfattig morenejord dominerer. Flere elver renner gjennom kommunen, fra nordvest til sørøst.

Næringsliv

De fleste arbeidsplassene finnes innen tjenesteytende næringer og verksted- og næringsmiddelindustrien. Det er også en del treforedlingsindustri i kommunen.

KULTUR

Hagby kirke, ved E22, 17 km sør for bysentrum, er en middelalderkirke i stein, bygd på 1200-tallet, med godt bevart eksteriør. De tykke veggene i det sirkelformede skipet med apsis og sparsomme, rundbuede vindusåpninger tilsier at kirken også har tjent forsvarsformål i urotider. Kirken er Nordens største middelalderske rundkirke.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg