Faktaboks

Joyce Carol Oates
Uttale
outs
Født
1938
Joyce Carol Oates
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Omslagsportrett
Pax.
Lisens: CC BY 2.0
Omslagsportrett
Pax.
Lisens: CC BY 2.0

Joyce Carol Oates er en anerkjent amerikansk forfatter og står bak en usedvanlig stor produksjon av noveller, romaner, dikt, drama, barne- og ungdomsbøker, litteraturkritikk og sakprosa. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet National Book Award, og er blitt tildelt National Humanities Medal. Oates er oversatt til en lang rekke språk og nevnes ofte som kandidat til Nobelprisen i litteratur.

Bakgrunn

Oates ble født i Lockport i New York. Hun var den første i familien som fullførte videregående skole, og studerte senere ved Syracuse University (bachelorgrad, 1960) og University of Wisconsin (mastergrad, 1961). Hun underviste ved University of Detroit og Windsor University i Canada, før hun ble professor i skrivekunst ved Princeton University hvor hun jobbet frem til hun pensjonerte seg i 2014. Fra 1961–2008 var hun gift med pedagog, forfatter og redaktør Raymond Smith. Sammen grunnla de forlaget The Ontario Press og ga ut litteraturtidsskriftet The Ontario Review.

Forfatterskap

Oates har vært særlig opptatt av å skrive frem vold og ondskap i samtidens USA, med fokus på strukturelle problemer som rasisme, klasseskille og sexisme. Hun skriver ofte om hovedpersoner som har mistet – eller aldri hatt – fotfeste i livet, og som lever på utsiden av samfunnet for øvrig. De kvinnelige karakterene hennes har ofte vansker med å skille virkelighet fra fantasi, og Oates problematiserer avhengigheten kvinner gjerne føler til menn som de er i et seksuelt forhold til. Et gjennomgående tema er den amerikanske drømmen som forvandles om til et mareritt. Sjangermessig blander hun hverdagslige opplevelser med groteske representasjoner av vold og gru og skriver ofte bøker som er en blanding av romanse og realisme. Språklig er Oates kjent for å konstruere ordrike setninger samt for utstrakt bruk av kursiv og utropstegn.

Debut

Hun debuterte med romanen With Shuddering Fall i 1964. Den neste utgivelsen fikk tittelen A Garden of Earthly Delights (1967) og ble det første verket i den såkalte Wonderland-kvartetten, som tar sin tittel fra Lewis Carrolls barneklassiker Alice's Adventures in Wonderland (1865, norsk oversettelse Alice i eventyrland). De tre andre bøkene i kvartetten er Expensive People (1968), Them (1969, norsk oversettelse De der fra 2023) og Wonderland (1971). Handlingen er lagt til Detroit i perioden fra 1930- til 1960-tallet, med fokus på temaer som storbykriminalitet, rasisme og klasseskille. Them fokuserer særlig på opptøyene i Detroit som fant sted i 1967, og ble tildelt National Book Award i 1970. Denne romanen regnes som et av hovedverkene i Oates' forfatterskap.

«Svart vann» og «What I lived for»

Black Water fra 1992 (norsk oversettelse Svart vann fra 2019) tar løselig utgangspunkt i den såkalte Chappaquiddick-ulykken i 1969, hvor senator Ted Kennedy kjørte utfor veien og en kvinnelig passasjer døde. Hos Oates møter vi en kvinnelig hovedperson som blir offer for sine omgivelser, og romanen bruker tid på å utforske hvorfor hun handler som hun gjør – eventuelt lar være å handle. Hovedpersonen i What I Lived For (1994) er en slesk lokalpolitiker og eiendomsmegler som leserne følger tankene til gjennom Memorial Day-helgen i en stil som minner om modernismens stream of consciousness.

Gjennombrudd: «Vi var familien Mulvaney»

Det store gjennombruddet til Oates kom med den psykologiske romanen We Were the Mulvaneys (norsk oversettelse Vi var familien Mulvaney fra 2012) fra 1996, som er en utforskning av nære relasjoner og amerikansk middelklasseliv. Her følger vi den fremgangsrike familien Mulvaney som bor på storgården High Point Farm. De lever som en ideell og sammensveiset enhet frem til datteren, Corinne, blir voldtatt på valentinsdagen i 1976. I romanen utforsker Oates både mekanismene og omkostningene av tragedien og fokuserer særlig på hvor skjøre familierelasjoner i bunn og grunn er. Hun viser også frem enkeltindividets evne til å overleve og transformere seg selv. Boken ble en bestselger etter at Oprah Winfrey inkluderte den i bokklubben sin, og regnes som en moderne amerikansk klassiker.

«Blond»

I 2000 kom Blonde (norsk oversettelse Blond), en roman basert på Marilyn Monroes liv og tragiske skjebne, som er strukturert ved hjelp av hovedpersonens erotiske møter med menn som bare identifiseres ved hjelp av titler, som «Fosterfaren» eller «Presidenten». Leseren får se hvordan Monroe blir konsekvent undervurdert og tingliggjort av et kynisk patriarkalsk system, og følger også filmstjernen på hennes indre ferd mot ødeleggelse. Romanen ble filmatisert i 2022.

«Graverens datter»

En annen milepæl i Oates' forfatterskap er The Gravedigger's Daughter (2007, norsk oversettelse Graverens datter fra 2010), hvor hun tar utgangspunkt i farmoren Blanches fortid som jødisk immigrant. Også her møter vi med andre ord en sårbar kvinnelig hovedperson i etterkrigsårenes USA. En jødisk familie har flyktet fra Tyskland til en småby utenfor New York, hvor faren må livnære seg som graver på en kirkegård, mens datteren Rebecca blir involvert med en voldelig mann.

Her ser vi igjen enkeltmenneskets evne til å overleve og gjenoppfinne seg selv, noe som også preger My Life as a Rat (2019, norsk oversettelse Mitt liv som rotte fra 2020). Vi møter Violet, som ser tilbake på livet og valget hun gjorde for mange år siden om å varsle om at brødrene hennes stod bak mordet på en ung, svart gutt. Romanen formidles delvis som jeg-fortelling og delvis i tredje person, og tematisk utforsker Oates spørsmål knyttet til identitet, vold, rasisme og moral og avslører et samfunn hvor fordommer, brutalitet og forakt ligger rett under overflaten.

Bok nummer femti

Breathe (2019) er Oates' femtiende bok. Det er en psykologisk roman om ekteparet Gerard og Michaela. Han svever mellom liv og død etter å ha fått konstatert kreftsykdom, men det er Michaela som er fortelleren, og teksten fokuserer mer på hennes nært forestående tap enn Gerards ferd mot døden.

Lignende tema blir utforsket i Night. Sleep. Death. The Stars. (2020, norsk oversettelse Natten. Søvnen. Døden. Stjernene. fra 2021), som presenterer oss med en familie og en nasjon i krise. Romanen starter med at den aldrende eksborgermesteren Whitey McClaren blir vitne til alvorlig politivold og selv blir angrepet når han prøver å stanse volden. Også dette verket tar for seg temaer som identitet, tap og familierelasjoner, sammen med samfunnsaktuelle spørsmål som rasisme og klassekonflikt i dagens USA. Romanen er dedikert til Charlie Gross, Oates' andre ektemann, som døde i 2019.

«Barnevakten»

Babysitter (norsk oversettelse Barnevakten fra 2023) er en psykologisk thriller som kom ut i 2022. Handlingen finner sted i Detroit i 1977, men teksten tar opp flere tema som gjør at den fremstår som samtidsaktuell. Tittelen viser til en seriemorder med tilnavnet «barnevakten» som kidnapper og dreper barn, og dette handlingsnivået tvinnes sammen med hovedpersonen Hannah Jarrets utroskap med en svært brutal elsker. Også Barnevakten utforsker tema som rasisme, middelklasseliv og sexisme og er delvis blitt kritisert for de svært eksplisitte beskrivelsene av vold og overgrep.

Hun har også gitt ut flere mysterieromaner under pseudonymene Rosamond Smith og Lauren Kelly.

Noveller

Oates er også en anerkjent novelleforfatter. Før hun ga ut romaner, produserte Oates en rekke noveller for publikasjoner som Literary Review og Epoch. Den første novellesamlingen, By North Gate, kom ut i 1963 og ble fulgt opp av nok en samling i 1965 som fikk tittelen Upon the Sweeping Flood. I 2006 kom High Lonesome: New & Selected Stories, 1966–2006. Den nyeste utgivelsen med noveller har fått tittelen Zero-Sum: Stories (2023).

Where Are You Going Where Have You Been? (1969) regnes for å være Oates mest kjente novelle. Verket betraktes gjerne som en allegorisk tekst om ondskap og død. Det er dedikert til Bob Dylan fordi Oates etter sigende skal ha skrevet den etter å ha hørt hans sang It's All Over Now, Baby Blue, og tar delvis utgangspunkt i ugjerningene til seriemorderen Charles Schmid. Fortellingen dukker også opp i flere andre verk, som Carthage (2014) og Night. Sleep. Death. The Stars. (2020) og ble filmatisert i 1985 under tittelen Smooth Talk.

Sakprosa

Omslagsportrett
Pax.
Lisens: CC BY 2.0

I The Faith of A Writer: Life, Craft, Art (2003) skriver Oates om sitt forfattervirke og om hvordan tanke, erfaring og språk må arbeide sammen for å bli kunst.

Essayer, anmeldelser og kortere tekster ble samlet i Where I've Been and Where I'm Going (1999) og In Rough Country (2010).

I 2011 kom A Widow's Story (norsk oversettelse En enkes fortelling fra 2012) som skildrer tapet av Oates' første mann, Raymond Smith, som hun var gift med i nesten femti år. Dette er en bok om sorg, vennskap og nærhet, hvor hun blant annet forklarer hvordan sorgen bryter opp virkeligheten og gjør den sørgende åpen for alle slags inntrykk, som diktstrofer eller refreng fra ulike sanger. I 2015 publiserte hun en ny memoar, The Lost Landscape: A Writer's Coming of Age, hvor hun skriver om egen barndom.

Hun har også skrevet flere tekster om boksing, blant annet to essayer om Mike Tyson med titlene A Terrible Beauty is Born (1987) og The Afterlife of a Champion: Mike Tyson (2013).

Utvalgte utgivelser

Titler oversatt til norsk

 • De der (roman, Pax, 2023)
 • Barnevakten (roman, Pax, 2023)
 • Natten. Søvnen. Døden. Stjernene (roman, Pax, 2021)
 • Svart vann (roman, Pax, 2019)
 • Mitt liv som rotte (roman, Pax, 2020)
 • Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte (roman, Pax, 2015)
 • Karthago (roman, Pax, 2014)
 • En enkes fortelling (memoar, 2012)
 • Vi var familien Mulvaney (roman, Pax, 2012)
 • Graverens datter (roman, Pax, 2010)
 • Svart jente/hvit pike (roman, Pax, 2007)
 • Niagara (roman, Pax Forlag, 2006)
 • Sexy (roman, Gyldendal Norsk Forlag, 2005)
 • Gærne, grønne øyne (roman, Gyldendal, 2004)
 • Blond (roman, Pax Forlag, 2001)
 • Foxfire: en jentegjengs bekjennelser (roman, Gyldendal, 1996)
 • Velsignelsen og andre noveller (noveller, Gyldendal, 1982)

Utvalg av romaner på engelsk

 • A Garden of Earthly Delights (1967)
 • Expensive People (1968)
 • Them (1969)
 • Wonderland (1971)
 • Do With Me What You Will (1973)
 • The Assassins (1975)
 • Childwold (1976)
 • Son of the Morning (1978)
 • Cybele (1979)
 • Unholy Loves (1979)
 • Bellefleur (1980)
 • Angel of Light (1981)
 • A Bloodsmoor Romance (1982)
 • Mysteries of Winterthurn (1984)
 • Solstice (1985)
 • Marya: A Life (1986)
 • You Must Remember This (1987)
 • American Appetites (1989)
 • Because It is Bitter, and Because It is My Heart (1990)
 • Foxfire: Confessions of a Girl Gang (1993)
 • What I Lived For (1994)
 • Zombie (1995)
 • We Were the Mulvaneys (1996)
 • Man Crazy (1997)
 • My Heart Laid Bare (1998)
 • Broke Heart Blues (1999)
 • Blonde (2000)
 • Middle Age: A Romance (2001)
 • I'll Take You There (2002)
 • The Tattooed Girl (2003)
 • The Falls (2004)
 • Missing Mom (2005)
 • Black Girl / White Girl (2006)
 • The Gravedigger's Daughter (2007)
 • My Sister, My Love (2008)
 • Little Bird of Heaven (2009)
 • Mudwoman (2012)
 • Daddy Love (2013)
 • The Accursed (2013)
 • Carthage (2014)
 • The Sacrifice (2015)
 • Jack of Spades (2015)
 • The Man Without a Shadow (2016)
 • A Book of American Martyrs (2017)
 • Hazards of Time Travel (2018)
 • My Life As a Rat (2019)
 • Pursuit (2019)
 • Night. Sleep. Death. The Stars. (2020)
 • Breathe (2021)
 • Babysitter (2022)
 • 48 Clues into the Disappearance of My Sister (2023)

Utvalg av novellesamlinger på engelsk

 • By the North Gate (1963)
 • Upon the Sweeping Flood and Other Stories (1966)
 • The Wheel of Love and Other Stories (1970)
 • Marriages and Infidelities (1972)
 • The Goddess and Other Women (1974)
 • Night-Side (1977)
 • Last Days: Stories (1984)
 • Heat & Other Stories (1991)
 • Where Are You Going, Where Have You Been? Selected Early Stories (1993)
 • Haunted: Tales of the Grotesque (1994)
 • Demon and Other Tales (1996)
 • I Am No One You Know: Stories (2004)
 • High Lonesome: New & Selected Stories, 1966–2006 (2006)
 • Wild Nights! (2008)
 • Give Me Your Heart: Tales of Mystery and Suspense (2011)
 • The Corn Maiden and Other Nightmares (2011)
 • Lovely, Dark, Deep (2014)
 • Night-Gaunts and Other Tales of Suspense (2018)
 • The Ruines of Contracoeur and Other Presences (2021)
 • The (Other) You (2021)
 • Night, Neon: Tales of Mystery and Suspense (2021)
 • Extenuating Circumstances (2022)
 • Zero-Sum: Stories (2023)

Utvalg av sakprosa på engelsk

 • The Hostile Sun: The Poetry of D.H. Lawrence (1973)
 • New Heaven, New Earth: The Visionary Experience in Literature (1974)
 • The Picture of Dorian Gray: Wilde’s Parable of the Fall (1980)
 • Contraries: Essays (1981)
 • The Profane Art: Essays & Reviews (1983)
 • On Boxing (1987)
 • (Woman) Writer: Occasions and Opportunities (1988)
 • George Bellows: American Artist (1995)
 • They Just Went Away (1995)
 • Where I've Been, And Where I'm Going: Essays, Reviews, and Prose (1999)
 • The Faith of A Writer: Life, Craft, Art (2003)
 • Uncensored: Views & (Re)views (2005)
 • The Journal of Joyce Carol Oates: 1973–1982 (2007)
 • In the Absence of Mentors/Monsters (2009)
 • In Rough Country (2010)
 • A Widow's Story: A Memoir (2011)
 • The Lost Landscape: A Writer's Coming of Age (2015)
 • Soul at the White Heat: Inspiration, Obsession, and the Writing Life (2016)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (4)

skrev John Engebretsen

Bråstopp i 2004? Hun har utgitt betydelige verk helt fram til i dag.

skrev Tomaris Semet

Hei! Tusen takk for innspill, dette vil bli fulgt opp neste gang artikkelen blir oppdatert.

svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for påminnelse. Ny artikkel er endelig og straks på plass :)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg