William James
William James var den første som brukte uttrykket stream of consciousness om den frie strømmen av tanker og forestillinger, assosiasjoner, inntrykk og følelser som til stadighet passerer gjennom et menneskes bevissthet i Principles of Psychology (1890).
William James
Av /MS Am 1092 (1185), Houghton Library, Harvard University.

Stream of consciousness, «bevissthetsstrøm», er den frie strømmen av tanker og forestillinger, assosiasjoner, inntrykk og følelser som til stadighet passerer gjennom et menneskes bevissthet. Uttrykket ble brukt av William James i Principles of Psychology (1890). Det anvendes nå mest om forsøkene på å gjengi en slik bevissthetsstrøm i litteraturen, som i romanen Ulysses av James Joyce.

Faktaboks

Uttale
stri:m əv kˈånʃəsnəs

Stream of consciousness er beslektet med «indre monolog». Joyce førte teknikken tilbake til Édouard Dujardins bok Les Lauriers sont coupés (1887), men den er av langt eldre opprinnelse. Av andre moderne forfattere som i større og mindre grad har brukt den, kan nevnes Henry James, May Sinclair, Dorothy Miller Richardson, Virginia Woolf, Eugene O'Neill og William Faulkner. Man kan også finne den hos norske forfattere, for eksempel Knut Hamsun.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg