Faktaboks

Oprah Winfrey
Orpah Gail Winfrey
Uttale
wˈinfri
Født
29. januar 1954, Kosciusko, Mississippi
Oprah Winfrey, 2014
.
Lisens: Udefinert

Oprah Winfrey er en TV-personlighet, filmskuespiller og produsent fra USA. Som filantrop og forretningskvinne er Winfrey i dag en av verdens mektigste og mest velstående kulturpersonligheter. Hun er i tillegg en markant talsperson for likestilling og rettigheter, i særdeleshet for afroamerikanske kvinner.

Debut på lerretet

Hun bodde fra hun var seks år i Milwaukee, studerte ved Tennessee State University, og begynte sin karriere innen TV på midten av 1970-tallet. Winfrey filmdebuterte i Steven Spielbergs The Color Purple (Purpurfargen, 1985), etter Alice Walkers roman, og ble nominert til Oscar for beste birolle.

Etter en mindre rolle i Native Son (1986) hadde hun hovedrollen og var medprodusent av Beloved (1998), etter Toni Morrison. Hun var en av produsentene av kritikerroste Precious (2009) og det historiske dramaet Selma (2014; Oscar-nominasjon for beste film), om Martin Luther King, hvor hun også spilte en mindre rolle. Winfrey hadde i tillegg en birolle i The Butler (2013).

TV-suksess

Det er dog innen TV Winfrey har hatt størst suksess. Som vert for og produsent av det umåtelig populære talkshow-programmet, The Oprah Winfrey Show (1986–2011), ble hun første kvinnelige afroamerikanske TV-vert i hjemlandet. Showet ble en institusjon i USA, og gjorde Winfrey til en av hjemlandets mest berømte TV-personlighet med seere i over 100 land.

I en blanding av underholdning og aktuelle debatter, med både celebre og ukjente gjester, tok hun opp temaer som rasisme, diskriminering og likestilling på en direkte og liketil måte, ofte personlig vinklet. Hun har siden hatt suksess med dokumentarserien Oprah's Master Class (2011–2018).

TV-serien Greenleaf er en dramaserie om en velstående familie og deres kirkesamfunn i Memphis. Den hadde premiere på TV-kanalen Oprah Winfrey Network i 2016, med henne selv som både medprodusent og birolleinnehaver (2016-2017).

Veldedighet

Som forretningskvinne har Winfrey gjennom årene etablert veldedighetsfondet The Angel Network, magasinet O: The Oprah Magazine, sin egen bokklubb, radio- og TV-kanal og produksjonsselskap.

Hun ble tildelt Presidential Medal of Freedom i 2013, og mottok som første afroamerikanske kvinne Cecil B. DeMilles ærespris under Golden Globe-utdelingen i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg