Oprah Winfrey, TV-personlighet, filmskuespiller og produsent fra USA. Hun studerte ved Tennessee State University, og begynte sin karriere innen TV på midten av 1970-tallet.

Winfrey filmdebuterte i Steven Spielbergs The Color Purple (Purpurfargen, 1985), etter Alice Walkers roman, og ble nominert til Oscar for beste birolle. Etter en mindre rolle i Native Son (1986) hadde hun hovedrollen og var medprodusent av Beloved (1998) etter en roman av Toni Morrison, og en birolle i The Butler (2013). Hun var også en av produsentene av det kritikerroste dramaet Precious (2009) og det historiske dramaet Selma (2014; Oscar-nominasjon), om Martin Luther King, hvor hun også spilte en mindre rolle.

Det er dog innen TV Winfrey har hatt størst suksess. Som vert for og produsent av det umåtelig populære talkshow-programmet, The Oprah Winfrey Show (1986–2011), ble hun første kvinnelige afroamerikanske TV-vert i hjemlandet. Showet ble en institusjon i USA, og gjorde Winfrey til hjemlandets mest berømte TV-personlighet med seere i over 100 land.

I en blanding av underholdning og aktuelle debatter, med både celebre og ukjente gjester, tok hun opp temaer som rasisme, diskriminering og likestilling på en direkte og liketil måte, ofte personlig vinklet. Hun har siden hatt suksess med dokumentarserien Oprah's Master Class (2011– ).

Som filantrop og forretningskvinne har Winfrey gjennom årene etablert veldedighetsfondet The Angel Network, magasinet O: The Oprah Magazine, sin egen bokklubb, radiokanal, TV-kanal og produksjonsselskap. Hun ble tildelt Presidential Medal of Freedom i 2013, og er i dag en av verdens mektigste og mest velstående kulturpersonligheter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.