Jaga Jazzist & Sinfonia Rotterdam, Motel Mozaique 2013
Jaga Jazzist, her ved Andreas Mjøs (vibrafon) og tidligere medlem Mathias Eick (bass), er kjent for sine energiske konsertopptredener.
Jaga Jazzist på Øyafestivalen 2009
Lars Horntveth står bak mesteparten av bandets komposisjoner.
Martin Horntveth
Martin Horntveth under konsert i Rotterdam

Jaga Jazzist er en norsk musikkgruppe kjent for å blande elementer fra jazz, elektronisk musikk og rock. Jaga Jazzist er blant de mest nyskapende og innovative musikkgruppene i nyere norsk musikkhistorie og har etablert seg som et betydningsfullt internasjonalt navn siden utgivelsen av A Livingroom Hush i 2001.

Historie

Bandet ble dannet i 1994 i Tønsberg av Martin Horntveth (trommer, perkusjon, programmering) og Ivar Christian Johansen (trompet, tangenter og vokal), etter at de to hadde møtt hverandre i Tønsberg Janitsjarorkester. Martin Horntveths søsken, Lars Horntveth (saksofoner, klarinetter, tverrfløyte, gitar, tangenter, programmering, i tillegg til å stå bak brorparten av bandets komposisjoner) og Line Horntveth (tuba, tverrfløyte, perkusjon og vokal), ble med like etter oppstarten.

Med unntak av Johansen, som forlot bandet etter 2001, har de tre ovennevnte, sammen med Andreas Mjøs (gitar, perkusjon, klokkespill, vibrafon, elektronikk) og Even Ormestad (bass og tangenter), vært med i bandet frem til og inkludert deres hittil nyeste utgivelse, Starfire (utgitt av det engelske plateselskapet Ninja Tune i 2015).

Blant bandets øvrige tidlige medlemmer kan nevnes Harald Frøland (gitar og effekter), Jørgen Munkeby (saksofoner, fløyter, bassklarinett og tangenter) og Lars Wabø (trombone, perkusjon og vokal). Disse tre har siden forlatt bandet, og Jaga Jazzist har også hatt flere andre utskiftninger i besetningen opp igjennom årene.

Første utgivelser

Jaga Jazzist platedebuterte i 1996 med utgivelsen Jævla Jazzist Grete Stitz, en utgivelse som blandet en humoristisk tilnærming til jazz med elementer av rap. Med den påfølgende utgivelsen, EP-en Magazine fra 1998, hadde bandet utviklet et uttrykk som pekte frem mot den filmatiske jazz-, elektronika- og rockfusjonen de senere har blitt kjent for.

A Livingroom Hush ble utgitt i 2001 av Warner Music (gjenutgitt av Ninja Tune i 2002) og regnes gjerne som Jaga Jazzists egentlige albumdebut. Med en enda mer finjustert miks av atmosfærisk jazz, instrumental rock og elektronisk musikk ble utgivelsen godt mottatt av både presse og publikum og ble av BBCs lyttere stemt frem som 2002s beste jazzalbum. Utgivelsen var det første albumet med bidrag fra Mathias Eick (trompet, kontrabass), som var medlem i bandet fra 1998 frem til 2014.

Samarbeid

Jaga Jazzist skapte seg fra tidlig av et navn særlig i miljøet rundt klubben Blå i Oslo, men siden i langt videre kretser, og bandet har turnert mye både i Norge og internasjonalt. Flere av bandets tidligere og nåværende medlemmer har medvirket i eller gått videre til andre prosjekter, som Shining og The National Bank, ved siden av eller etter å ha forlatt bandet. Andre, som Mathias Eick, sluttet for å fokusere på egen solokarrierer.

Bandet har samarbeidet med en rekke anerkjente musikere i fra inn- og utland, blant andre Ingebright Håker Flaten, Mats Gustafsson, Stian Westerhus og John McEntire. De har også samarbeidet med artister fra andre sjangre enn jazzen, blant annet rockebandene Bigbang og Motorspycho (på utgivelsen In the Fishtank 10 fra 2003) samt Britten Sinfonia (på utgivelsen Live With Britten Sinfonia fra 2013).

Utmerkelser

De fikk Alarmprisen for både A Livingroom Hush (i 2002, i klassen for jazz) og The Stix (i 2003, i klassen for elektronika). I 2010 mottok de Spellemannprisen i åpen klasse for utgivelsen One Armed Bandit.

Medlemmer

Bandets besetning er per 2020: Marcus Forsgren (gitar og effekter), Lars Horntveth (tenorsaksofon, bassklarinett, gitarer, tangenter), Line Horntveth (tuba og perkusjon), Martin Horntveth (trommer og trommemaskin), Erik Johannessen (trombone), Andreas Mjøs (vibrafon, gitar, trommer og elektronikk), Øystein Moen (tangenter) og Even Ormestad (bass og tangenter).

Tidligere medlemmer (utvalg): Jonas Bendiksen, Mathias Eick, Harald Frøland, Ivar Christian Johansen, Sjur Miljeteig, Jørgen Munkeby, Morten Qvenild, Lars Wabø.

Utgivelser

Album

 • Jævla Jazzist Grete Stitz (1996)
 • A Livingroom Hush (2001)
 • The Stix (2002)
 • What We Must (2005)
 • One Armed Bandit (2010)
 • Live with Britten Sinfonia (2013)
 • Starfire (2015)
 • Pyramid (2020)
 • The Tower (2021)

EP (utvalg)

 • Magazine (1998)
 • Airborne / Going Down (2001)
 • Day (2002)
 • Animal Chin (2003)
 • Bananfluer Overalt (2010)
 • Spiral Era (2020)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg