Faktaboks

Mathias Eick
Født
26. juni 1979, Furnes
 Mathias Eick, 2019
Mathias Eick, 2019
Lisens: CC BY SA 4.0

Mathias Eick er en norsk trompetist og multiinstrumentalist innen jazz og beslektet musikk. Siden slutten av 2000-tallet har han vært en av Norges sentrale jazzutøvere med stor suksess både innen- og utlands.

Eicks musikk blander jazz med kammermusikk, populærmusikk og elektronisk musikk og når et større publikum enn kun jazzmiljøet. Hans myke og luftige trompetklang gjør ham umiddelbart gjenkjennelig for jazzkjennere.

Bakgrunn og karriere

Mathias Eick kommer fra en musikerfamilie. Han er sønn av bassisten og vibrafonisten Jürgen Eick og bror til bassisten Johannes Eick og valthornisten Trude Eick.

Mathias Eick er utdannet ved jazzlinjen ved Trøndelag Musikkonservatorium (nå Institutt for musikk ved NTNU) i Trondheim. På slutten av 1990-årene høstet han oppmerksomhet sammen med gruppen Jaga Jazzist, som han spilte i frem til midten av 2000-tallet. Eick har også spilt i Motif, Jacob Young Band og Jan Gunnar Hoff Group og vært med i bandet til den franske trommeslageren Manu Katché.

Eick er mest kjent som komponist og leder i egne band. Han platedebuterte som bandleder med The Door i utgitt på ECM i 2008, hvilket markerte ham som en nyskapende stemme på den internasjonale jazzscenen. På albumet blandes jazz og friimprovisasjon med svært fordøyelige melodier og samtidsmusikalske elementer som utvidede spilleteknikker (ikke-konvensjonelle spilleteknikker), slik som å spille på innsiden av pianoet. Med Skala (2011) tok Eick musikken videre i populærmusikalsk retning og utvidet besetningen til å inkludere to trommeslagere. Musikken fra Midwest (2015) til i dag er tydelig forplantet i kammerjazzen.

Han har gjort en rekke samarbeidsprosjekter, blant annet med Elvira Nicolaisen på albumet I Concentrate On You (2015). I årene 2019 og 2020 jobbet han mye med et hyllestprosjekt for Miles Davis-albumet Kind Of Blue. Eick har dessuten samarbeidet med fremtredende grupper i norsk rock, pop og hiphop, som Turbonegro, DumDum Boys, Motorpsycho, BigBang og Karpe.

Utmerkelser

I 2007 ble Eick kåret til største internasjonale talent under den årlige konferansen til International Association for Jazz Education, og i 2009 ble han og kvartetten hans tildelt by:Larm-prisen, eller StatoilHydro-stipendet, for 2008. I 2014 mottok han DNB-prisen under jazzfestivalen i Kongsberg.

Utvalgte utgivelser

Under eget navn

  • The Door (2008)
  • Skala (2011)
  • I Concentrate On You med Elvira Nicolaisen (2015)
  • Midwest (2015)
  • When We Leave (2021)

Med Jaga Jazzist

  • Livingroom Hush (2001)
  • The Stix (2002)
  • What We Must (2005)

Som medvirkende musiker

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg