Ingebrigt Håker Flaten

Faktaboks

Ingebrigt Håker Flaten
født
23. september 1971, Oppdal
Ingebrigt Håker Flaten under Molde Jazzfestival i 2005.
Av /Scanpix.

Ingebrigt Håker Flaten er en norsk bassist og bandleder som ofte opererer i musikalske sammenhenger der moderne jazz og frijazz møter elementer fra sjangre som rock, eksperimentell musikk og hiphop. Han er kanskje først og fremst kjent som sentralt medlem i gruppene Atomic og The Thing, og har siden 2011 ledet The Young Mothers, et band som foruten ham selv består av amerikanske musikere. Han spiller både kontrabass og elektrisk bass.

Bakgrunn og karriere

Håker Flaten studerte ved jazzlinja ved Trondheim Musikkonservatorium i perioden 1992 til 1995, hvor han var med på å danne gruppa Element sammen med blant annet Håvard Wiik og Paal Nilssen-Love. Han flyttet deretter til Oslo, hvor han raskt ble en av landets mest etterspurte bassister innen moderne jazz og improvisert musikk. Han var tidlig medlem av The Source samt av Bugge Wesseltofts toneangivende New Conception Of Jazz.

Atomic, The Thing og egne prosjekter

Sammen med Wiik og Nilssen-Love og de svenske musikerne Magnus Broo og Fredrik Ljungkvist dannet Håker Flaten den svensk-norske kvintetten Atomic. Bandet har høstet stor anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt for sin musikk, som har røtter i amerikansk fri- og avantgarde-jazz fra 60-tallet og fremover, spilt med en mer moderne energi og som ofte har tatt inn over seg andre musikalske innflytelser, fra samtidsmusikk til Beach Boys.

Hans tette samarbeid med Nilssen-Love har blant annet fortsatt i gruppen The Thing sammen med den svenske saksofonisten Mats Gustafsson. Begge gruppene holder et jevnt aktivitetsnivå, selv om Håker Flaten i senere tid har hatt tilholdssted i USA. Der har han ledet flere egne grupper, herunder Ingebrigt Håker Flaten New York Quartet og Ingebrigt Håker Flaten Chicago Sextet, samt The Young Mothers, en sekstett som spiller frijazz i møte med eksperimentell rock og rap.

Håker Flaten har også utgitt musikk for solobass, som det akustiske Double Bass fra 2003, og Hong Kong Cab fra 2017, hvor han spiller både kontrabass og el-bass.

Øvrige musikalske samarbeid

Håker Flaten har med en rekke norske og internasjonale musikere og band, og deltatt på over hundre innspillinger.

Blant øvrige prosjekter kan nevnes Petter Wettre Trio og Quartet, Close Erase, Scorch Trio, IPA, School Days og Free Fall. Han har spilt med blant andre Maria Kannegaard, Frode Gjerstad, Håkon Kornstad, Ken Vandermark, Joe McPhee, Evan Parker, Bobby Bradford, Nate Wooley, Jason Adasiewicz og David Rempis. De senere årene har han og Paal Nilssen-Love hatt et triosamarbeid med den amerikanske saksofonisten David Murray.

Priser og hedersbevisninger

Ingebrigt Håker Flaten mottok norsk jazz' høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, for 2018. I November 2019 ble det annonsert at han har fått oppdraget om å skrive det 39. Tinginsverket til Vossa Jazz, med premiere i april 2020.

Håker Flaten har tidligere blitt tildelt DnB NOR-prisen under Kongsberg Jazzfestival i 2004.

Utvalgt diskografi

  • Double Bass (2003)
  • Quintet med Ingebrigt Håker Flaten Quintet (2006)
  • The Year Of The Boar med Ingebrigt Håker Flaten Quintet (2008)
  • Elise med Håkon Kornstad (2008)
  • The Brewery Tap med Evan Parker (2008)
  • Blue Chicago Blues med Joe McPhee (2010)
  • Birds (2012)
  • Now Is med Ingerbrigt Håker Flaten New York Quartet (2012)
  • Brooklyn DNA med Joe McPhee (2012)
  • A Mother's Work Is Never Done med The Young Mothers (2014)
  • Hong Kong Cab (2017)
  • Den Sigende Dag (2017)

Atomic

  • Feet Music (2001)
  • Boom Boom (2002)
  • The Bikini Tapes (2005)
  • Happy New Ears! (2006)
  • Retrograde (2008)
  • Here Comes Everybody (2011)
  • There Is A Hole In The Mountain (2013)
  • Lucidity (2015)
  • Pet Variations (2018)

The Thing

  • The Thing (2001)
  • Garage (2004)
  • Action Jazz (2006)
  • Immediate Sound med Ken Vandermark (2007)
  • Bag It! (2009)
  • The Cherry Thing med Neneh Cherry (2012)
  • Metal! med Barry Guy (2012)
  • Boot! (2013)
  • Shake (2015)
  • Baby Talk (Live At Molde International Jazz Festival 2015)med og James Blood Ulmer.

Øvrige utgivelser

  • Olemanns Kornett med The Source (1994)
  • Close Erase med Close Erase (1995)
  • New Conception Of Jazz med Bugge Wesseltoft (1996)
  • Element med Element (1996)
  • Meet The Locals med Petter Wettre og Jarle Vespestad som The Trio (1999)
  • Dance This med Close Erase (2001)
  • Scorch Trio med Scorch Trio (2002)
  • Luggumt med Scorch Trio (2004)
  • Life Is A Beautiful Monster med Crimetime Orchstra (2005)
  • XXX med Scorch Trio (2016)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg