Faktaboks

Stian Westerhus
Født
2. april 1979, Jådåren, Steinkjer, Norge
Stian Westerhus
Stian Westerhus
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Stian Westerhus, norsk gitarist, komponist og produsent, født i Steinkjer. Westerhus har gjort en eksperimentell og improvisatorisk spillestil med elementer av jazz og rock til sitt varemerke, og har vunnet flere priser og utmerkelser for sitt virke som musiker. Han er kjent som en svært habil teknisk gitarist som hele tiden utfordrer musikalske sjangere, og har samarbeidet med artister som Lasse Marhaug, Nils Petter Molvær, Ulver, Eldbjørg Raknes og Hans Magnus Ryan.

Oppvekst og bakgrunn

Stian Westerhus vokste opp på et gårdsbruk i det avsideliggende Jådåren utenfor Steinkjer. Musikk var en viktig del i familielivet, og han ble tidlig introdusert for Elvis og The Beatles, men også opera, gitar og trekkspill. Det var først da han så Jimi Hendrix spille på TV, at lidenskapen for gitaren som instrument ble vekket. Han studerte senere jazz ved Middlesex University i London, og ble uteksaminert med mastergrad fra jazzlinjen ved NTNU i Trondheim i 2005.

Innspillinger og samarbeid

Platedebuten kom i 2007 med bandet Puma og utgivelsen Isolationism, og deretter ga Westerhus ut All Sewn Up og Black Science med bandet Monolithic, begge fra 2009. Hans første album som soloartist kom med Galore samme år, og ble etterfulgt av Pitch Black Star Spangled (2010) og The Matriarch and the Wrong Kind of Flowers (2012), alle utgitt på selskapet Rune Grammofon.

Et samarbeid med vokalisten Sidsel Endresen resulterte i albumet Didymoi Dreams (2012) som de vant Spellemannprisen i klassen jazz for samme år. Stian Westerhus vant i tillegg Molde Jazzfestival sin pris «Årets unge jazzmusiker» med bandet Puma i 2006, BBCs Jazz Award med bandet Fraud i 2008 og ble tildelt Sparebank 1s jazzstipend både i 2007 og 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg