Faktaboks

Mats Gustafsson
Født
29. oktober 1964
Mats Gustafsson
Mats Gustafsson i Ulrichsberg, Østerrike, 2013.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mats Gustafsson er en svensk saksofonist, improvisator og komponist, og en av Skandinavias mest fremtredende og aktive utøvere innen frijazz og improvisasjonsmusikk.

Gustafsson er kjent for sin kraftfulle tone og energiske stil. Han har initiert, ledet og deltatt i en rekke bandkonstellasjoner, deriblant Fire! Orchestra samt trioen The Thing sammen med Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Håker Flaten. Gustafssons utforskende og sjangeroverskridende fremgangsmåte har ført til at han har spilt og samarbeidet med en rekke musikere i ulike stilarter også utenfor jazz, blant annet eksperimentell rock, støymusikk og samtidsmusikk. Herunder kan nevnes Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Sonic Youth, Jim O'Rourke og Neneh Cherry. Som en følge av dette har han deltatt på flere hundre utgivelser siden han debuterte på slutten av 1980-tallet.

Gustafsson har også jobbet med folk fra andre kunstarter, inkludert billedkunst, dans, poesi og teater. Han mottok Nordisk råds musikkpris i 2011, og var Artist in Residence ved Moldejazz 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg