Mats Gustafsson er en svensk saksofonist, improvisator og komponist, og en av Skandinavias mest fremtredende og aktive utøvere innen frijazz og improvisasjonsmusikk.

Gustafsson er kjent for sin kraftfulle tone og energiske stil. Han har initiert, ledet og deltatt i en rekke bandkonstellasjoner, deriblant Fire! Orchestra samt trioen The Thing sammen med Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Håker Flaten. Gustafssons utforskende og sjangeroverskridende fremgangsmåte har ført til at han har spilt og samarbeidet med en rekke musikere i ulike stilarter også utenfor jazz, blant annet eksperimentell rock, støymusikk og samtidsmusikk. Herunder kan nevnes Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Sonic Youth, Jim O'Rourke og Neneh Cherry. Som en følge av dette har han deltatt på flere hundre utgivelser siden han debuterte på slutten av 1980-tallet.

Gustafsson har også jobbet med folk fra andre kunstarter, inkludert billedkunst, dans, poesi og teater. Han mottok Nordisk råds musikkpris i 2011, og var Artist in Residence ved Moldejazz 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.