Jørgen Thor Møhlen

Faktaboks

Jørgen Thor Møhlen
eller Jørgen Thormøhlen
Født
1640
Død
25. desember 1709
Møhlenpris i Bergen. Boligområdet er oppkalt etter Jørgen Thor Møhlen.
Trikkebyen ved Møhlenpris i Bergen. av . Gnu FDL

Jørgen Thor Møhlen, også kjent som Jørgen Thormøhlen, var en norsk kjøpmann og industrimann. Han var født i Holstein, og slo seg ned som kjøpmann i Bergen, hvor han skaffet seg en stor formue ved handel og skipsfart.

Thor Mølen var partisipant i, eller eneeier av en hel flåte handelsskip. Han eksporterte norske produkter til flere land og importerte utenlandske varer helt fra India. I 1681 ble han utnevnt til kommersedirektør i Norge og skulle være mellommann mellom de norske næringsdrivende og kollegiene i København, uttale seg om alle søknader fra Norge og stille forslag til fremme av handel og industri.

Han fikk i 1684 privilegium for anlegg av nye manufakturer og hadde planer om å skape et stort fabrikkområde etter nederlandsk mønster på Sydnes i Bergen. Han startet blant annet såpekokeri, tranbrenneri, saltverk, spikerverk, ullveveri og kruttmølle. I 1690 sluttet han avtale om eneretten for handelen på St. Thomas i Vestindia, men kom snart opp i økonomiske vanskeligheter. For å redde sin kreditt fikk han i 1695 kongens tillatelse til å utstede 100 000 riksdaler i pengesedler, de første i Norge.

I 1696 gikk han likevel konkurs, og hans omfattende virksomheter måtte innstilles. Da han døde, viste det seg at han var helt insolvent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg