bøkker

Bøkker, lagger, håndverker som fremstiller tønner og kar og annen emballasje av trestaver, bundet sammen med gjorder av jern, opprinnelig av vidjekvist.

Faktaboks

uttale:
bˈøkker
etymologi:
av middelnedertysk ‘kar’

Bøkkerfaget var et vanlig og betydelig fag, ikke bare på 1400- og 1500-tallet, men i kystens byer og bygder helt frem til 1930-årene. Nå blir tretønner og tilsvarende, mer moderne emballasje oftest fremstilt fabrikkmessig. En begrenset tradisjonell produksjon skjer fortsatt og det utdannes noen få nye bøkkersvenner.

Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i design og håndverk og et videregående trinn 2-kurs i design og trearbeid. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Voksne med minst 5 års allsidig praksis kan skaffe seg teorikunnskaper og gå opp til svenneprøve som praksiskandidat.

I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det ingen som besto prøven i faget, men i 2009 var det to kandidater som besto prøven.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg