bøkker

Artikkelstart

Bøkker, lagger, håndverker som fremstiller tønner og kar og annen emballasje av trestaver, bundet sammen med gjorder av jern, opprinnelig av vidjekvist.

Faktaboks

Uttale
bˈøkker
Etymologi
av middelnedertysk ‘kar’

Bøkkerfaget var et vanlig og betydelig fag, ikke bare på 1400- og 1500-tallet, men i kystens byer og bygder helt frem til 1930-årene. Nå blir tretønner og tilsvarende, mer moderne emballasje oftest fremstilt fabrikkmessig. En begrenset tradisjonell produksjon skjer fortsatt og det utdannes noen få nye bøkkersvenner.

Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i design og håndverk og et videregående trinn 2-kurs i design og trearbeid. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Voksne med minst 5 års allsidig praksis kan skaffe seg teorikunnskaper og gå opp til svenneprøve som praksiskandidat.

I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det ingen som besto prøven i faget, men i 2009 var det to kandidater som besto prøven.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg