Bøkker, lagger, håndverker som fremstiller tønner og kar og annen emballasje av trestaver, bundet sammen med gjorder av jern, opprinnelig av vidjekvist.

Bøkkerfaget var et vanlig og betydelig fag, ikke bare på 1400- og 1500-tallet, men i kystens byer og bygder helt frem til 1930-årene. Nå blir tretønner og tilsvarende, mer moderne emballasje oftest fremstilt fabrikkmessig. En begrenset tradisjonell produksjon skjer fortsatt og det utdannes noen få nye bøkkersvenner.

Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i design og håndverk og et videregående trinn 2-kurs i design og trearbeid. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Voksne med minst 5 års allsidig praksis kan skaffe seg teorikunnskaper og gå opp til svenneprøve som praksiskandidat.

I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det ingen som besto prøven i faget, men i 2009 var det to kandidater som besto prøven. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.