Israel Filharmoniske Orkester

Artikkelstart

Israel Filharmoniske Orkester er Israels ledende symfoniorkester, etablert i 1936, og har status som landets nasjonale symfoniorkester. Musikksjef fra 2020 er Lahav Shani.

Faktaboks

Også kjent som
hebraisk, ha-Tismoret ha-Filharmonit ha-Yisraeli, engelsk Israel Philharmonic Orchestra (IPO)

Zubin Mehta var orkesterets sjefdirigent i femti år, fra 1969 til 2019, og ble deretter emeritus. Orkesterets navn på hebraisk er ha-Tismoret ha-Filharmonit ha-Yisraeli. Dets engelske betegnelse er Israel Philharmonic Orchestra, som forkortes IPO.

Spillested

Israel Filharmoniske Orkester har sitt hjem i Charles Bronfman Auditorium i Tel Aviv, oppført 1957 og med om lag 2400 sitteplasser. Huset er i modernistisk stil og oppført etter tegninger av arkitektene Dov Karmi, Zeev Rechter og Yaakov Rechter. Det ble bekostet av den amerikanske mesenen Frederic R. Mann og het fra 1957 til 2013 Frederic R. Mann Auditorium. Fornyelsen av huset 2011–2013 var en gave fra den kanadiske forretningsmannen Charles Bronfman.

Før 1957 spilte orkesteret under enkle forhold, blant annet i Ohel Shem-salen i Tel Aviv som bare hadde plass til drøyt 600 tilhørere. Orkesteret gjestet også i andre byer i Israel og holdt friluftskonserter.

Historikk

Israel Filharmoniske Orkester ble etablert under navnet Palestina Symfoniorkester (engelsk Palestine Symphony Orchestra) i 1936, i det som da var det britiske mandatområdet Palestina. Arturo Toscanini dirigerte orkesteret i dets første konsert i Tel Aviv 26. desember 1936. På programmet stod musikk av Gioacchino Rossini, Johannes Brahms, Franz Schubert, Felix Mendelssohn-Bartholdy og Carl Maria von Weber.

Initiativet til etableringen kom fra den polskfødte jødiske fiolinisten Bronisław Huberman. Fascismen hadde tatt makten i flere europeiske land og i Tyskland hadde nazistene innført antisemittiske lover. Huberman overtalte om lag 70 jødiske musikere til å flytte til Palestina, hvorav mange fra orkestre i Tyskland.

En utfordring de første årene var å forene forskjellige spillestiler da musikerne bar med seg orkestertradisjoner fra flere forskjellige land. Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigenter Ignaz Neumark og Issay Dobrowen var blant dem som bidro i disse første årene.

Etter nazistenes novemberpogrom i 1938 (den såkalte «krystallnatten») valgte orkesteret å stryke Richard Wagners musikk fra repertoaret. Wagner var antisemitt og Adolf Hitler hadde uttrykt sin beundring for ham. Dette forbudet har orkesteret siden opprettholdt etter påtrykk fra deler av publikum, både holocaust-overlevende og andre grupper i Israel.

Under andre verdenskrig turnerte orkesteret i Egypt og holdt blant annet konserter for de allierte stridskreftene som kjempet mot Nazi-Tyskland i Nord-Afrika.

Orkesteret ble et av uttrykkene for kampen for et hjemland for jødene i Midt-Østen. Det spilte ved friluftskonserter for soldatene under Palestina-krigen 1947–1949. Orkesteret medvirket ved seremonien i Tel Aviv 14. mai 1948 som markerte grunnleggelsen av staten Israel, og spilte da blant annet nasjonalsangen Hatikvah. Det skiftet samtidig navn til Israel Filharmoniske Orkester.

Orkesteret hadde den dyktige Paul Paray som musikksjef 1949–1951 og gjennomførte i 1950 sin første USA-turné under ledelse av Sergej Koussevitzky og Leonard Bernstein.

Orkesteret ble snart gjestet av en rekke internasjonalt berømte dirigenter, som Georg Solti, Rafael Kubelík, Igor Markevitch, Sergiu Celibidache, Ferenc Fricsay og Carlo Maria Giulini. Leonard Bernstein gjorde en stor innsats for orkesteret og fikk en honorær dirigenttittel i 1988. Kurt Masur var en sentral gjestedirigent fra 1980-årene og ledet orkesteret på turneer.

Orkesteret har gjennomførte en rekke turneer til Europa, Asia og Amerika. De gjestet festspillene i Salzburg og Lucerne første gang i 1971.

Zubin Mehta kom til å gjøre en stor innsats for orkesteret gjennom femti år. Da han ble engasjert som sjefdirigent i 1969 ble stillingen kalt kunstnerisk rådgiver, slik det hadde vært tilfelle fra orkesteret ble etablert. I 1977 fikk Mehta imidlertid tittel av musikksjef og denne betegnelsen er senere beholdt. Mehta fikk en honorær stilling på livstid i 1981.

Plateinnspillinger

Orkesteret spilte inn de første platene i 1950-årene: Symfonier av Gustav Mahler dirigert av Paul Kletzki. Det har siden gjort et stort antall plateinnspillinger med en rekke forskjellige dirigenter, ikke minst Leonard Bernstein og Zubin Mehta.

Foruten klassisk kjernerepertoar har orkesteret spilt inn musikk av israelske komponister. Også konsertopptak har blitt gjort tilgjengelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg