Faktaboks

Ignaz Neumark

Ignace Neumark

Født
27. juli 1888, Płock, Polen
Død
9. februar 1959, Haag, Nederland
Ignaz Neumark
Ignaz Neumark, fotografert i Oslo cirka 1920.
Av /Oslo Museum/digitaltmuseum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ignaz Neumark var en polsk dirigent og pianist. Han var en av de tre første sjefdirigentene for Oslo-Filharmonien, ved siden av Johan Halvorsen og Georg Schnéevoigt.

Utdannelse og læreår

Neumark var født i Płock i Polen og hadde jødisk bakgrunn. Han studerte klaver ved konservatoriet i Warszawa og direksjon i Leipzig med Arthur Nikisch.

Neumark virket en tid i Tyskland, både som dirigent og lærer, men på grunn av de vanskelige forholdene under første verdenskrig flyttet han til København. Her livnærte han seg en tid som kafémusiker, men fikk også oppdrag som dirigent.

Oslo

Neumark kom til Oslo i 1917 og ble invitert til å dirigere Musikkforeningens orkester og Nationaltheatrets orkester. I Musikkforeningen gjorde han seg gjeldende på sin første konsert med en kritikerrost fremførelse av symfoni nr. 5 av Pjotr Tsjajkovskij. Senere dirigerte han blant annet med Cally Monrad som solist i sanger av Edvard Grieg.

Han ble engasjert som en av de tre faste dirigentene for det nyetablerte Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester). I orkesterets første sesong delte han på stillingen med Johan Halvorsen og den finske dirigenten Georg Schnéevoigt, og i den andre sesongen med Schnéevoigt.

Neumark dirigerte mange av orkesterets populærkonserter og skolekonserter, og oppnådde dermed stor popularitet hos et bredt publikum. På repertoaret stod i mindre grad de store symfonikerne, men gjerne orkesterverker som Scheherazade av Nikolaj Rimskij-Korsakov og Moldau av Bedřich Smetana. Han gjorde seg særlig bemerket med fransk musikk, som symfoni i B-dur av Ernest Chausson og orkestersuiten Gåsemor forteller av Maurice Ravel; sistnevnte var første oppførelse i Norge.

Han introduserte også verker av sine landsmenn, blant annet Stanisław Moniuszko og samtidskomponisten Ludomir Różycki.

Neumark dirigerte atskillig norsk musikk, blant annet Sigurd Lies symfoni, Eventyrland av Alf Hurum og Iver Holters fiolinkonsert — en uroppførelse. Han virket også som akkompagnatør på klaveret for fiolinister og sangere.

At ingen av de faste dirigentene i Oslo-Filharmoniens sesong nummer to var norske, førte til en pressefeide hvor Neumark ble angrepet, til dels av antisemittiske debattanter. Men han hadde også markante forsvarere og kunne fortsette i stillingen.

Han var permittert høsten 1921 på grunn av oppdrag i Polen, men var tilbake og ledet sine foreløpig siste konserter med Oslo-Filharmonien i vårsesongen 1922. Han gjestet samtidig Bergen Filharmoniske Orkester (daværende Musikkselskapet Harmoniens Orkester).

Neumark kom tilbake som gjest i Oslo-Filharmonien i februar 1930 med musikk av Max Reger og Paul Hindemith på programmet.

Nederland

Etter de tre sesongene i Oslo flyttet Neumark til Nederland, hvor han ble dirigent for Residensorkesteret i Haag med særlig ansvar for orkesterets sommersesong på bade- og kurstedet Scheveningen.

Neumark overlevde nazitiden og andre verdenskrig ved å reise til det britiske mandatområdet Palestina, slik mange jødiske musikere fra Europa gjorde. Her dirigerte han blant annet Palestina Symfoniorkester, forløperen for Israel Filharmoniske Orkester. Deretter flyttet han med sin kone til USA, hvor de ble til krigen var over. Han var visstnok en tid engasjert av den amerikanske filmindustrien.

Etter krigen beholdt han sin post i Haag til han trakk seg tilbake i 1954. Han var også fast gjest ved Radioorkesteret i Hilversum og ledet ellers konserter i andre nederlandske byer og i Brussel.

Neumark var tilbake som gjestedirigent i Oslo-Filharmonien i april 1948, og ledet da en konsert i NRK med musikk av blant andre den nederlandske komponisten Hendrik Andriessen.

Plateinnspillinger

Neumark gjorde et mindre antall plateinnspillinger med Utrecht Symfoniorkester (under navnet Nederlands Philharmonisch Orkest) for selskapet Musical Masterpiece Society, med musikk av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert og Richard Strauss.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg