Ignaz Neumark, polsk-nederlandsk dirigent og pianist, var den første sjefdirigenten for Oslo-Filharmonien ved siden av Johan Halvorsen  og Georg Schnéevoigt

Neumark var født i Płock i Polen og hadde jødisk bakgrunn. Han studerte klaver ved konservatoriet i Warszawa og direksjon i Leipzig med Arthur Nikisch. Han virket en tid i Tyskland, både som dirigent og lærer, men på grunn av første verdenskrig flyttet han til København. Her livnærte han seg en tid som kafémusiker, men fikk snart oppdrag som dirigent.

Neumark kom til Oslo i 1917. Her dirigerte han fra samme år konserter med Nationaltheatrets orkester og med Musikforeningens orkester, blant annet med Cally Monrad som solist i sanger av Edvard Grieg. Deretter ble han engasjert som fast dirigent for det nyetablerte Oslo-Filharmonien (Filharmonisk Selskaps Orkester), en stilling han hadde frem til våren 1922. 

I orkesterets første sesong delte han på stillingen med Johan Halvorsen og den finske dirigenten Georg Schnéevoigt, og i den andre sesongen med Schnéevoigt. Han var permittert høsten 1921 på grunn av oppdrag i Tyskland, men var tilbake og ledet sine siste konserter med Oslo-Filharmonien i vårsesongen 1922, etter at orkesteret i tillegg hadde engasjert José Eibenschütz.

At orkesteret ikke hadde faste norske dirigenter fra sesong nummer to, førte til en pressefeide hvor Neumark ble angrepet, til dels av antisemittiske debattanter. Men han hadde også markante forsvarere i pressen og kunne fortsette i stillingen.

Neumark dirigerte mange av orkesterets populærkonserter og skolekonserter, og oppnådde dermed stor popularitet hos et bredt publikum. På repertoaret var ofte verker av romantikkens komponister, men han introduserte også nyere musikk, blant annet av Maurice Ravel. Han virket også som akkompagnatør for fiolinister og sangere. 

Etter de tre sesongene i Oslo flyttet Neumark til Nederland, hvor han ble dirigent for Residensorkesteret i Haag med ansvar for orkesterets sommersesong på bade- og kurstedet Scheveningen.

Neumark overlevde nazitiden og andre verdenskrig ved å reise til det britiske mandatområdet Palestina, slik mange jødiske musikere fra Europa gjorde. Her dirigerte han blant annet Palestina Symfoniorkester, forløperen for Israel Filharmoniske Orkester.

Etter krigen flyttet Neumark tilbake til Nederland hvor han beholdt sin post i Haag til 1954. Han ledet radiokonserter og var også virksom i Amsterdam.

Neumark gjorde noen plateinnspillinger med Utrecht Symfoniorkester (under navnet Nederlands Philharmonisch Orkest) for selskapet Musical Masterpiece Society, med musikk av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert og Richard Strauss

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.