Zubin Mehta, indisk dirigent, en av de sentrale i sin generasjon, med virkefelt ved mange av de største musikkinstitusjonene i Europa, USA og Asia. Mehta er fra Mumbai og har parsisk bakgrunn. Faren Meli Mehta var fiolinist og grunnla Bombay Symphony Orchestra.

Mehta fikk klaverundervisning fra ung alder. Han kom til Wien som 18-åring og studerte dirigering der med Hans Swarowsky på Akademie für Musik. Han dirigerte første gang i Wien i 1958, og vant samme år en konkurranse for dirigenter, International Conducting Competition, i Liverpool. Dette førte til et engasjement som assistentdirigent ved Royal Liverpool Philharmonic Society, før han gikk videre til stillingen som sjefdirigent for Montreal Symphony Orchestra 1961-67. Han dirigerte sin første operaforestilling, Giacomo Puccinis Tosca, i Montreal i 1964.

Mehta ble sjefdirigent for Los Angelesfilharmonien i 1962. Han innehadde stillingen helt til 1978 og utvidet orkesterets virksomhet blant annet med ny musikk. I 1969 ble han sjefdirigent for Israels Filharmoniske Orkester. Han utviste et stort engasjement i Israels musikkliv og fikk stillingen på livstid i 1981. Mehta var sjefdirigent for New Yorkfilharmonien 1978-91, den lengste sjefstiden i orkesterets historie. Også her presenterte han mange nye verker.

Mehta har vært musikksjef for festivalen Maggio Musicale Fiorentino i Firenze siden 1986, og var 1998-2006 musikksjef for Bayerische Staatsoper i München. I samarbeid med Lorin Maazel ble han kunstnerisk leder for det nye operahuset i Valencia som ble innviet i 2005.

Zubin Mehta har figurert i mediene i større grad enn mange andre dirigenter. Han dirigerte den første konserten med «De tre tenorer» Luciano Pavarotti, Placido Domingo og José Carreras i Caracallas termer i Roma 7. juli 1990 (i forkant av verdensmesterskapet i fotball), og har sin del av æren for at dette fenomenet ble en stor publikumssuksess. I 1998 dirigerte han Puccinis Turandot i Den forbudte by i Beijing, i en stort anlagt oppsetning ved filmregissøren Zhang Yimou. Mehta har ledet Nyttårskonserten i Wien fem ganger 1990-2015.

På plate har Mehta blant annet spilt inn orkesterverker av Richard Strauss og operaer av Puccini . Han har gjestet Norge flere ganger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.