Zubin Mehta

Faktaboks

Zubin Mehta
Uttale
mˈehta
Født
29. april 1936, Mumbai, India

Zubin Mehta under fredskonserten i Oslo Spektrum høsten 1994. Konserten markerte ettårsdagen for signeringen av Oslo-avtalen.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Zubin Mehta er en indisk dirigent, en av de sentrale dirigentene i sin generasjon, med virkefelt ved mange av de største musikkinstitusjonene i Europa, USA og Asia.

Bakgrunn og læretid

Mehta er fra Mumbai og har parsisk bakgrunn. Faren Meli Mehta var fiolinist og grunnla Bombay Symphony Orchestra.

Mehta fikk klaverundervisning fra ung alder. Han kom til Wien som 18-åring og studerte dirigering der med Hans Swarowsky på Akademie für Musik.

Karriere

Mehta dirigerte første gang i Wien i 1958, og var samme år en av vinnerne av en konkurranse for dirigenter, Liverpool International Conductor’s Competition. Dette førte til et engasjement som assistentdirigent ved Royal Liverpool Philharmonic Society.

Den norske dirigenten Finn Audun Oftedal studerte sammen med Mehta i Wien, og inviterte Mehta til å lede konserter med Trondheim Symfoniorkester i 1960–1961. Mehta gjestet Oslo-Filharmonien i februar 1962.

Mehta gikk videre til stillingen som sjefdirigent for Montreal Symphony Orchestra i 1961–1967. Han dirigerte sin første operaforestilling, av Giacomo Puccinis Tosca, i Montreal i 1964.

Mehta var sjefdirigent for Los Angeles-filharmonien i 1962–1978. Her utvidet han orkesterets repertoar med atskillig ny musikk. 200 Motels av Frank Zappa ble fremført i 1970 i samarbeid med Zappa og hans band The Mothers of Invention. Av Arne Nordheim bestilte Mehta orkesterverket Greening, som han uroppførte i 1973.

Mehta har hatt et enestående samarbeid med Israel Filharmoniske Orkester i Tel Aviv. Her var han sjefdirigent i femti år, fra 1969 til 2019. Ved sin avgang ble han emeritus ved orkesteret.

Han var sjefdirigent for New York-filharmonien i 1978–1991, den lengste sjefstiden i orkesterets historie. Også her presenterte han mange nye verker. Han gjestet Oslo med dette orkesteret i september 1980.

Mehta har vært musikksjef for festivalen Maggio Musicale Fiorentino i Firenze siden 1985. I 1998–2006 var han musikksjef for Bayerische Staatsoper i München. I samarbeid med Lorin Maazel ble han kunstnerisk leder for det nye operahuset i Valencia som ble innviet i 2005.

Berømmelse

Zubin Mehta har figurert i mediene i større grad enn mange andre dirigenter. Han dirigerte de første konsertene med «De tre tenorer» Luciano Pavarotti, Placido Domingo og José Carreras, i Caracallas termer i Roma 7. juli 1990, og på Dodger Stadium i Los Angeles i 1994. Begge disse konsertene var i forbindelse med VM i fotball.

I 1998 dirigerte han Puccinis Turandot i Den forbudte by i Beijing, i en stort anlagt oppsetning ved filmregissøren Zhang Yimou. Mehta har ledet Wienerfilharmonien i Nyttårskonserten i Wien fem ganger i perioden 1990–2015.

På plate har Mehta blant annet spilt inn orkesterverker av Richard Strauss og operaer av Puccini.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg