Zubin Mehta, indisk dirigent, en av de sentrale i sin generasjon, med virkefelt ved mange av de største musikkinstitusjonene i Europa, USA og Asia.

Mehta er fra Mumbai og har parsisk bakgrunn. Faren Meli Mehta var fiolinist og grunnla Bombay Symphony Orchestra.

Mehta fikk klaverundervisning fra ung alder. Han kom til Wien som 18-åring og studerte dirigering der med Hans Swarowsky på Akademie für Musik.

Mehta dirigerte første gang i Wien i 1958 og vant samme år en konkurranse for dirigenter, International Conducting Competition, i Liverpool. Dette førte til et engasjement som assistentdirigent ved Royal Liverpool Philharmonic Society.

Den norske dirigenten Finn Audun Oftedal studerte sammen med Mehta i Wien, og inviterte Mehta til å lede konserter med Trondheim Symfoniorkester i 1960–1961. Mehta gjestet Oslo-Filharmonien i februar 1962.

Mehta gikk videre til stillingen som sjefdirigent for Montreal Symphony Orchestra i 1961–1967. Han dirigerte sin første operaforestilling, av Giacomo Puccinis Tosca, i Montreal i 1964. 

Mehta var sjefdirigent for Los Angelesfilharmonien i 1962–1978. Her utvidet han orkesterets repertoar med atskillig ny musikk. 200 Motels av Frank Zappa ble fremført i 1970 i samarbeid med Zappa og hans band The Mothers of Invention. Av Arne Nordheim bestilte Mehta orkesterverket Greening, som han uroppførte i 1973.

Mehta var en støttespiller for Israels Filharmoniske Orkester i 1968–1977, og har siden 1977 vært musikksjef.

Han var sjefdirigent for New Yorkfilharmonien i 1978–1991, den lengste sjefstiden i orkesterets historie. Også her presenterte han mange nye verker. Han gjestet Oslo med orkesteret i september 1980.

Mehta har vært musikksjef for festivalen Maggio Musicale Fiorentino i Firenze siden 1985. I 1998–2006 var han musikksjef for Bayerische Staatsoper i München. I samarbeid med Lorin Maazel ble han kunstnerisk leder for det nye operahuset i Valencia som ble innviet i 2005. 

Zubin Mehta har figurert i mediene i større grad enn mange andre dirigenter. Han dirigerte de første konsertene med «De tre tenorer» Luciano Pavarotti, Placido Domingo og José Carreras, i Caracallas termer i Roma 7. juli 1990 og på Dodger Stadium i Los Angeles i 1994. Begge disse konsertene var i forbindelse med VM i fotball.

I 1998 dirigerte han Puccinis Turandot i Den forbudte by i Beijing, i en stort anlagt oppsetning ved filmregissøren Zhang Yimou. Mehta har ledet Nyttårskonserten i Wien fem ganger i perioden 1990–2015.

På plate har Mehta blant annet spilt inn orkesterverker av Richard Strauss og operaer av Puccini.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.