Faktaboks

Kurt Masur
Uttale
masˈur
Født
18. juli 1927, Brzeg, Polen (daværende Brieg, Tyskland)
Død
19. desember 2015, Greenwich, Connecticut, USA
Kurt Masur i konserthallen Dresdner Albertinum, 2012

Kurt Masur var en tysk dirigent. Han var en av de ledende i sin generasjon, og huskes særlig som sjefdirigent for Gewandhaus-orkesteret i Leipzig og New York-filharmonien.

Bakgrunn og utdannelse

Masur vokste opp i daværende Brieg i Schlesien, den gangen en del av Tyskland. Han lærte klaver- og orgelspill av organisten i hjembyen, og gikk på musikkskole i Breslau (nåværende Wrocław) som tenåring.

Masur gikk først i lære som elektriker, men gikk over til musikkonservatoriet i Leipzig i 1946–1948 hvor han blant annet hadde Heinz Bongartz som lærer i direksjon.

Tidlig karriere

Masurs første stilling var som repetitør og kapellmester i 1948–1951 ved Landestheater Halle. Han var dirigent i Erfurt i 1951–1953, ved Städtische Theater i Leipzig i 1953–1955 og ved Mecklenburgischen Staatstheater i Schwerin i 1958–1960.

Herfra gikk han videre til en dirigentstilling ved Komische Oper i Berlin i 1960–1964, hvor han samarbeidet med regissør og grunnlegger Walter Felsenstein. Han var sjefdirigent for Dresdner Philharmonie i 1967–1972 .

Internasjonal karriere

Masur innledet en internasjonal karriere som gjestedirigent ved flere orkestre i Europa. Han innledet en parallell karriere i USA, først som gjestedirigent for Dallas Symphony Orchestra fra 1976.

Leipzig

I 1970 ble Masur sjefdirigent for Gewandhaus-orkesteret i Leipzig, en stilling han kom til å inneha helt til 1996. Her forvaltet han særlig orkesterets kjernerepertoar av tyske klassikere, ikke minst Beethoven og Brahms. Han utmerket seg også i orkesterverkene til Felix Mendelssohn-Bartholdy, hvor orkesterets slanke og litt strenge klang kom til sin rett.

Masur var en av pådriverne for et nytt konserthus i Leipzig, noe som ble en realitet med åpningen av det tredje Gewandhaus i 1981.

Han ble regnet som en lojal kunster i Øst-Tyskland, men kom til å spille en rolle da nasjonen gikk i oppløsning høsten 1989. Under de såkalte «mandagsdemonstrasjonene» i Leipzig skrev han, sammen med en håndfull andre kjente borgere, et opprop mot bruk av vold.

Da han gikk av i 1996, ble han utnevnt til honorær dirigent for Gewandhaus-orkesteret på livstid.

New York

I 1991 overtok han som sjefdirigent for New York-filharmonien etter Zubin Mehta. Det ble et vellykket samarbeid, og Masur hevet orkesterets standard og ble en populær dirigent. Han kom imidlertid i konflikt med intendanten og ble avsatt i 2002. Samtidig fikk han tittel av emeritus, som den første dirigenten i orkesterets historie.

Masur var også en sentral gjestedirigent ved Israel Filharmoniske Orkester, som han ledet på turné i USA og hvor han fikk en honorær stilling. Han var sjefdirigent for London Filharmoniske Orkester i 2000–2007 og for Orchestre National de France i 2002–2008.

Etter å ha blitt diagnostisert med Parkinsons sykdom trappet Masur ned de siste årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg