Kurt Masur

Faktaboks

Kurt Masur
Uttale
masˈur
Født
18. juli 1927, Brzeg, Polen (daværende Brieg, Tyskland)
Død
19. desember 2015, Greenwich, Connecticut, USA

Kurt Masur var en tysk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, huskes særlig som sjefdirigent for Gewandhausorkesteret i Leipzig og New Yorkfilharmonien.

Bakgrunn og utdannelse

Masur vokste opp i daværende Brieg i Schlesien, den gangen en del av Tyskland. Han lærte klaver- og orgelspill av organisten i hjembyen, og gikk på musikkskole i Breslau (nåværende Wrocław) som tenåring.

Masur gikk først i lære som elektriker, men gikk over til musikkonservatoriet i Leipzig i 1946–1948 hvor han blant annet hadde Heinz Bongartz som lærer i direksjon.

Tidlig karriere

Masurs første stilling var som repetitør og kapellmester i 1948–1951 ved Landestheater Halle. Han var dirigent i Erfurt i 1951–1953, ved Städtische Theater i Leipzig i 1953–1955 og ved Mecklenburgischen Staatstheater i Schwerin i 1958–1960.

Herfra gikk han videre til en dirigentstilling ved Komische Oper i Berlin i 1960–1964, hvor han samarbeidet med regissør og grunnlegger Walter Felsenstein. Han var sjefdirigent for Dresdnerfilharmonien i 1967–1972 .

Internasjonal karriere

Masur innledet en internasjonal karriere som gjestedirigent ved flere orkestre i Europa. Han innledet en parallell karriere i USA, først som gjestedirigent for Dallas Symphony Orchestra fra 1976.

Leipzig

I 1970 ble Masur sjefdirigent for Gewandhausorkesteret i Leipzig, en stilling han kom til å inneha helt til 1996. Her forvaltet han særlig orkesterets kjernerepertoar av tyske klassikere, ikke minst Beethoven og Brahms. Han utmerket seg også i orkesterverkene til Felix Mendelssohn-Bartholdy, hvor orkesterets slanke og litt strenge klang kom til sin rett.

Masur var en av pådriverne for et nytt konserthus i Leipzig, noe som ble en realitet med åpningen av det tredje Gewandhaus i 1981.

Han ble regnet som en lojal kunster i Øst-Tyskland, men kom til å spille en rolle da nasjonen gikk i oppløsning høsten 1989. Under de såkalte «mandagsdemonstrasjonene» i Leipzig skrev han, sammen med en håndfull andre kjente borgere, et opprop mot bruk av vold.

Da han gikk av i 1996, ble han utnevnt til honorær dirigent for Gewandhausorkesteret på livstid.

New York

I 1991 overtok han som sjefdirigent for New Yorkfilharmonien etter Zubin Mehta. Det ble et vellykket samarbeid, og Masur hevet orkesterets standard og ble en populær dirigent.

Han kom imidlertid i konflikt med intendanten og ble avsatt i 2002. Samtidig fikk han tittel av emeritus, som den første dirigenten i orkesterets historie.

Masur var også honorær gjestedirigent ved Israelfilharmonien fra 1994, sjefdirigent for London Philharmonic Orchestra i 2000–2007 og for Orchestre National de France i 2002–2008.

Etter å ha blitt diagnostisert med Parkinsons sykdom trappet Masur ned de siste årene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg