Kurt Masur var en tysk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, huskes særlig som sjefdirigent for Gewandhausorkesteret i Leipzig og New Yorkfilharmonien

Masur vokste opp i daværende Brieg i Schlesien, den gangen en del av Tyskland. Han lærte klaver- og orgelspill av organisten i hjembyen, og gikk på musikkskole i Breslau (nåværende Wrocław) som tenåring.

Masur gikk først i lære som elektriker, men gikk over til musikkonservatoriet i Leipzig i 1946–1948 hvor han blant annet hadde Heinz Bongartz som lærer i direksjon.

Masurs første stilling var som repetitør og kapellmester i 1948–1951 ved Landestheater Halle. Han var dirigent i Erfurt i 1951–1953, ved Städtische Theater i Leipzig i 1953–1955 og ved Mecklenburgischen Staatstheater i Schwerin i 1958–1960.

Herfra gikk han videre til en dirigentstilling ved Komische Oper i Berlin i 1960–1964, hvor han samarbeidet med regissør og grunnlegger Walter Felsenstein. Han var sjefdirigent for Dresdnerfilharmonien i 1967–1972 . 

Masur innledet en internasjonal karriere som gjestedirigent ved flere orkestre i Europa. Han innledet en parallell karriere i USA, først som gjestedirigent for Dallas Symphony Orchestra fra 1976.

I 1970 ble Masur sjefdirigent for Gewandhausorkesteret i Leipzig, en stilling han kom til å inneha helt til 1996. Her forvaltet han særlig orkesterets kjernerepertoar av tyske klassikere, ikke minst Beethoven og Brahms. Han utmerket seg også i orkesterverkene til Felix Mendelssohn-Bartholdy, hvor orkesterets slanke og litt strenge klang kom til sin rett.

Masur var en av pådriverne for et nytt konserthus i Leipzig, noe som ble en realitet med åpningen av det tredje Gewandhaus i 1981.

Han ble regnet som en lojal kunster i Øst-Tyskland, men kom til å spille en rolle da nasjonen gikk i oppløsning høsten 1989. Under de såkalte «mandagsdemonstrasjonene» i Leipzig skrev han, sammen med en håndfull andre kjente borgere, et opprop mot bruk av vold.

Da han gikk av i 1996, ble han utnevnt til honorær dirigent for Gewandhausorkesteret på livstid.

I 1991 overtok han som sjefdirigent for New Yorkfilharmonien etter Zubin Mehta. Det ble et vellykket samarbeid, og Masur hevet orkesterets standard og ble en populær dirigent. 

Han kom imidlertid i konflikt med intendanten og ble avsatt i 2002. Samtidig fikk han tittel av emeritus, som den første dirigenten i orkesterets historie.

Masur var også honorær gjestedirigent ved Israelfilharmonien fra 1994, sjefdirigent for London Philharmonic Orchestra i 2000–2007 og for Orchestre National de France i 2002–2008. 

Etter å ha blitt diagnostisert med Parkinsons sykdom trappet Masur ned de siste årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.