Faktaboks

Heinrich Hollreiser
Uttale
hˈollreiser
Født
24. juni 1913, München, Tyskland
Død
24. juli 2006, Scheffau am Wilden Kaiser, Østerrike

Heinrich Hollreiser var en tysk dirigent som var en av de sentrale dirigentene i sin generasjon og særlig huskes som operadirigent ved Bayerische Staatsoper i München, Wiener Staatsoper og Deutsche Oper i Berlin.

Bakgrunn og utdannelse

Hollreiser var født og oppvokst i München. Han studerte ved Hochschule für Musik und Theater i hjembyen.

Karriere

Hollreiser ble allerede som 20-åring repetitør og kapellmester i Wiesbaden, senere i Darmstadt. Han var fra 1938 førstekapellmester ved operaen i Mannheim. Under andre verdenskrig hadde han engasjementer i Duisburg og München.

Hollreiser var i 1945–1952 generalmusikkdirektør i Düsseldorf. Han var i perioden 1952–1961 førstekapellmester ved Wiener Staatsoper og fra 1961 til 1964 sjefdirigent ved Deutsche Oper i Berlin. Deretter virket han hovedsakelig som kapellmester ved de store scenene i München, Berlin og Wien.

Han var også konsertdirigent og gjestet Berlinfilharmonien, Düsseldorfer Symphoniker og Bamberger Symphoniker, foruten kringkastingsorkestre i Hamburg, Köln og Frankfurt.

Hollreiser var svært aktiv som operadirigent. Ved Wiener Staatsoper ledet han over 1000 forestillinger av 54 forskjellige operaer mellom 1952 og 1994. Her dirigerte han repertoarverker av Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Wagner og Richard Strauss, men også de første forestillingene i Wien av verker som Mord i katedralen av Ildebrando Pizzetti og A Midsummer Night’s Dream av Benjamin Britten.

Hollreiser ledet forestillinger av Tannhäuser og Mestersangerne i Nürnberg ved festspillene i Bayreuth i årene 1973–1975. Han ledet forestillinger av Parsifal av Richard Wagner ved Covent Garden-operaen i 1960 og av Elektra av Richard Strauss ved Metropolitan-operaen i 1975–1976.

Hollreiser var dirigent for et gjestespill fra Wiener StaatsoperDen Norske Opera i september 1961. Her ledet han med stor suksess en rekke berømte solister fra Wien, foruten operaens eget orkester og kor fra NRK, i Figaros bryllup av Wolfgang Amadeus Mozart.

Hollreiser gjestet Oslo-Filharmonien i januar 1974, med blant annet Anton Bruckners symfoni nr. 3 på programmet, og i mars 1982 med Ingrid Bjoner som solist i utdrag fra operaer av Richard Wagner og Richard Strauss.

Innspillinger

For det britiske selskapet EMI gjorde Hollreiser den første komplette innspillingen av Rienzi av Richard Wagner. Hollreiser gjorde ellers en rekke plateinnspillinger av operautdrag. Noen forestillingsopptak er utgitt på CD (og DVD), blant annet av Wozzeck av Alban Berg, Der Barbier von Bagdad av Peter Cornelius og Die tote Stadt av Erich Korngold.

Hollreiser har også gjort innspillinger av verker av øst-europeiske komponister som Pjotr Tjsajkovskij og Béla Bartók.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg