Ingrid Bjoner, norsk sanger (dramatisk sopran), med en betydelig internasjonal karriere, spesielt i Tyskland og USA.

Ingrid Bjoner debuterte i 1952 og fikk sin operadebut som Donna Anna i Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart) i Oslo 1957. Fra 1957 til 1959 var Bjoner fast ansatt ved operaen i Wuppertal, 1959–61 ved operaen i Düsseldorf og fra 1961 fikk hun fast engasjement ved Bayerische Staatsoper i München.

I USA debuterte Bjoner som Elsa i Lohengrin (Richard Wagner) ved operaen i San Francisco 1960. Hun sang samme rolle ved Metropolitan, New York, i 1961, og ved La Scala, Milano, i 1965 og da Bayerische Staatsoper i München ble gjenåpnet i 1988 med en oppsetning av Die Frau ohne Schatten (Richard Strauss) sang Bjoner tittelrollen.

Sentrale partier var Isolde, som hun blant annet sang i München ved 100-års jubileet for Tristan og Isolde (Wagner) 1965, Leonore i Fidelio (Ludwig van Beethoven), tittelrollen i Turandot (Giacomo Puccini) og etterhvert Brünnhilde i Ringen og Kundry i Parsifal (begge av Wagner). Hun gjestspilte ved Covent Garden i London, Staatsoper i Wien, Deutsche Oper i Berlin, og ved festspillene i Salzburg og Bayreuth. Ved Den Norske Opera sang hun en rekke roller, blant annet Aïda (Verdi) og Isolde (Wagner). I 1985 debuterte hun som regissør i Richard Strauss' Elektra hvor hun også sang tittelrollen.

Bjoner var professor ved Norges Musikkhøgskole i 1992–1997 og gjesteprofessor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 1991.

I 1964 ble Bjoner utnevnt til Ridder første klasse av St. Olavs orden og Kommandør av samme orden i 1980.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.