Düsseldorf

Düsseldorf. Ernst Reuter-Platz i krysset mellom Berliner Allee og Graf-Adolf-Strasse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Düsseldorf er hovedstad i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Nesten hele byen ligger på østbredden av Rhinen, like sør for Ruhr-området. Byen har 619 300 innbyggere (2018). Düsseldorf inngår i den større byregionen Rhein–Ruhr.

Faktaboks

Uttale
dˈy-

Næringsliv

Düsseldorf er et av landets viktigste sentre for telekommunikasjon, handel, finansvirksomhet og administrasjon. Reklamebransjen har vokst seg stor i nyere tid, mens trykkeri- og forlagsbransjen har lange tradisjoner i byen. Düsseldorf er dessuten sentrum for den tyske moteindustrien og en betydelig internasjonal messe- og konferanseby. Næringslivet i byen har særlig tette forbindelser til det japanske markedet.

Industrien er omfattende, med blant annet produksjon av maskiner, kjøretøyer, energi, kjemikalier, elektriske artikler, presisjonsinstrumenter, papir og glass. Byen er videre sentrum for den tyske moteindustrien. Det statseide norske energiselskapet Statkraft har hatt kontorer i Düsseldorf siden 1999.

Samferdsel

Den internasjonale lufthavnen i bydelen Lohausen nordøst for sentrum er en av Tysklands største. Her betjenes årlig over 25 millioner passasjerer og 80 000 tonn gods (2019). Havneanleggene ved Rhinen gir byen effektiv tilgang til sentrale vannveier.

Også vei- og jernbanetilknytningene er svært gunstige. En om lag 70 kilometer lang motorveiring knytter Düsseldorf sammen med fire større motorveier. Internt i byen finnes et omfattende offentlig transporttilbud i form av busser, trikker og T-baner.

Kultur og utdanning

I Düsseldorf bor mer enn 8000 japanere. EKŌ-Haus, et japansk kultursentrum med buddhistisk tempel, japanske hage og et tradisjonelt hus med terom, ble åpnet i 1993. Det tilbyr blant annet kurs i kalligrafi, ikebana og kotospill.

Heinrich Heine-universitetet er Düsseldorfs viktigste utdanningsinstitusjon. Det ble grunnlagt i 1965, og har cirka 35 000 studenter (2019). Byen har også en rekke høyskoler, blant annet musikkhøyskole og handelshøyskole. Byens berømte kunstakademi, som ble stiftet allerede i 1773, har betydd mye for norske kunstmalere, inkludert Tidemand og Gude.

Düsseldorf har en tradisjonsrik opera, flere teatre og biblioteker, samt en lang rekke museer. De mange galleriene og kunstmuseene av høy kvalitet vitner om byens betydning innen kunstfeltet. Naturmuseet Aquazoo Löbbecke er det mest besøkte museet (2019).

Bybeskrivelse

Beliggenheten ved Rhinen fremheves av en 1,5 kilometer lang elvepromenade. Da bilveien ved elvebredden ble lagt i tunnel på 1990-tallet, ble promenaden kraftig utbedret og tilrettelagt for fritidsbruk. Den gamle bykjernen, Altstadt, er delvis gjenoppbygd, og er et av Tysklands mest konsentrerte fornøyelsesområder. Her ligger blant annet det gamle rådhuset fra 1573 og den hovedsakelig gotiske St. Lambertus-kirken, et av byens landemerker. 1700-tallsslottene Jägerhof og Benrath er andre historiske signalbygg.

Düsseldorfs mest kjente gate er den elegante Königsallee, kjent for sine mange luksusforretninger. "Kö" er i underkant av én kilometer lang, og går i sørlig retning fra Altstadt. Bybildet domineres ellers av moderne høyhusbebyggelse.

Historie

Düsseldorf er nevnt første gang omkring 1150, og fikk byrettigheter i 1288. Byen ble på 1500-tallet residensby i hertugdømmet Berg. I 1614 tilfalt Düsseldorf fyrstedømmet Pfalz-Neuburg. Byen beholdt den strategisk viktige posisjonen som residensby, og 1600-tallet ble en blomstringstid.

Etter en tid med skiftende styre, kom Düsseldorf under Preussen i 1815. I denne perioden utviklet byen seg til et kultursentrum. Regionens første jernbanelinje, mellom Düsseldorf og Erkrath, ble tatt i bruk fra 1838. Siden fulgte etableringen av jern- og stålindustri i 1870-årene, noe som førte til rask økonomisk og befolkningsmessig vekst. I 1909 og 1929 ble byen utvidet med flere omkringliggende områder, blant annet bydelene vest for Rhinen. Düsseldorf ble utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig. Byen har vært delstatshovedstad siden 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg