Düsseldorf, by i Tyskland, hovedstad i delstaten Nordrhein-Westfalen, på østbredden av Rhinen, i den sørlige utkant av Ruhrområdet. I storbyområdet bor det 603 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Düsseldorf inngår i den større byregionen Rhein–Ruhr.

Düsseldorf er et av landets viktigste sentre for handel, finansvirksomhet og administrasjon («Ruhrområdets skrivebord»). Industrien er omfattende, med produksjon av jern og stål, energi, maskiner og kjøretøyer, kjemikalier, elektriske artikler, presisjonsinstrumenter, papir og glass med mer. Byen er videre sentrum for den tyske moteindustrien. Byen har også mange trykkerier og forlag. Bedrifter innen informasjonsteknologi har også etablert seg i byen i senere tid.

Tre havneanlegg ved Rhinen, og internasjonal lufthavn (Lohausen), nord for byens sentrum er en av de travleste i Tyskland. Heinrich Heine Universitet grunnlagt 1965, musikkhøyskole, europeisk handelshøyskole og en høyskole med flere fagretninger. Kunstakademiet i Düsseldorf har betydd mye for norske kunstmalere (se Düsseldorfskolen). Byen har videre opera (Deutsche Oper am Rhein), flere teatre og museer, samt et stort offentlig bibliotek.

Düsseldorf ble utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig, og bybildet domineres av moderne høyhusbebyggelse, blant annet hovedkontorene til Mannesmann, Thyssen og andre storkonserner. Den gamle bykjernen (Altstadt) er delvis gjenoppbygd, og er et av Tysklands mest konsentrerte fornøyelsesområder. Her ligger blant annet det gamle rådhuset (1570–73) og den gotiske St. Lambertuskirken, som er byens symbol. Slottet Jägerhof (1752–63) er i dag Goethemuseum, og slottet Benrath (1755–73) rommer lokalhistoriske samlinger. Königsallee, én kilometer lang og 82 meter bred, omgitt av rike beplantninger, er en av landets mest elegante forretningsgater.

Düsseldorf er nevnt første gang i 1159, og fikk byrettigheter i 1288. Byen ble på 1500-tallet residensby i grevskapet Berg, og kom under Preussen i 1815. Etablering av den første jern- og stålindustri i 1870-årene, førte til en rask økonomisk og befolkningsmessig vekst. Utsatt for flere ødeleggende bombeangrep under andre verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.