kapellmester

Duke Ellington (til venstre) leder sitt band under en konsert i Munchen i 1967.

/AP.

Maleriet Flötenkonzert Friedrichs des Großen in Sanssouci av den tyske maleren Adolph Menzel. Bildet viser komponist og kapellmester Carl Philipp Emanuel Bach som leder en fløytekonsert ved hoffet. C. P. E. Bach spiller cembalo og Fredrik 2 av Preussen spiller fløyte.

Artikkelstart

Kapellmester, dirigent for et kor eller orkester. Betegnelsen brukes oftest om dirigenter for mindre orkestre, for eksempel underholdningsorkestre på radio og TV, eller musikerne i et teater. Kapellmesteren spiller ofte et av instrumentene i tillegg til å dirigere.

Faktaboks

Uttale
kapˈellmester

Betegnelsen dirigent er den vanligste betegnelsen for en som leder symfoniorkestre, men på finsk er kapellmester (kapellimestari) det gjengse ordet for dirigent. Ved enkelte tyske orkestre kalles sjefdirigenten offisielt for Kapellmeister, for eksempel Gewandhauskapellmeister ved Gewandhaus-orkesteret i Leipzig.

Historikk

Kapellmester er en oversettelse av det tyske Kapellmeister, som ble brukt om musikksjefene ved fyrstehoffene fra renessansen og fremover. Hoffensemblene, som bestod av både musikere og sangere, hadde fått betegnelsen kapell da utøverne som oftest stod i kapellet under gudstjenesten, og lederen ble derfor kalt kapellmester.

Kapellmestrene var både komponister, dirigenter og utøvende musikere, og ledet gjerne konserter fra sitt cembalo eller fra fiolinen. De hadde ansvaret for at det var god musikk ved gudstjenester og ved festlige anledninger på slottet.

Fra 1700-tallet brukes betegnelsen kapellmester også om opera- og teaterdirigenter, og siden om dirigenter for alle slags orkestre, som symfoniorkestre, militærorkestre, sirkusorkestre og radioorkestre.

Innenfor klassisk musikk har ordet kapellmester vært brukt med et anstrøk av noe jordnært, om dirigenter med fast engasjement og jevne plikter. Det tyske adjektivet kapellmeisterisch har tilsvarende vært brukt for å karakterisere en måte å dirigere på, at musiseringen er solid og ordentlig, og godt plantet i tradisjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg