Faktaboks

Abdel Fattah al-Sisi

Abdel Fattah Said Hussein Khalil el-Sisi

Født
19. november 1954, Kairo
Forsvarsminister al-sisi
Abdel Fattah al-Sisi som forsvarsminister i 2013.
Av .

Abdel Fattah al-Sisi er en egyptisk offiser og politiker. Han er Egypts president fra mai 2014, etter å ha vært landets de facto leder siden 2013, da den folkevalgte presidenten, Mohamed Morsi, ble avsatt i et militærkupp. Før det var Sisi forsvarsminister og forsvarssjef, og deretter leder av det øverste rådet for de væpnede styrker. Han ble valgt til president i 2014, og gjenvalgt i 2018.

Sisi vokste opp i det historiske sentrum av hovedstaden Kairo, nær al-Azhar-moskeen og universitetet med samme navn. Han regnes som en praktiserende muslim, noe som også ofte fremheves i egyptisk medier.

Sisi valgte tidlig en militær løpebane. Etter å ha gått på en videregående skole drevet av det militære, gikk han på flere egyptiske og utenlandske stabsskoler. Før han besluttet å stille som presidentkandidat, ble han i 2014 forfremmet til den høyeste grad i det egyptiske forsvaret: feltmarskalk.

Som Egypts statssjef har Sisi fått utstrakt makt, og han er kritisert – både innad i Egypt og internasjonalt – for maktmisbruk. Det er, hovedsakelig under påskudd av å bekjempe terrorisme, innført en rekke lover som sterkt begrenser egyptiske borgeres menneskerettigheter. Et svært stort antall kritikere av regimet er under president Sisi arrestert, og mange utsettes for tortur og overgrep.

Militær karriere

Abdel Fattah al-Sisi har en omfattende militær utdanning og lang karriere i det egyptiske forsvaret, innen hæren. Han har høyere utdanning fra egyptiske, amerikanske og britiske stabsskoler, inklusive Egyptian Command and Staff college (1987), Joint Services Command and Staff College i Watchfield, Storbritannia (1992) og United States Army War College i Carlisle, USA (2006).

Sisi ble offiser i 1977, etter å ha gjennomført Egypts militærakademi. Han tjenestegjorde først i infanteriet, forut for en rekke kommandoposter, på alle nivåer, i det mekaniserte infanteriet, inklusive som sjef for en mekanisert infanteridivisjon. I 2008 ble han ble øverstkommanderende for Egypts nordlige militærsone, med hovedkvarter i Alexandria. I 2010 ble han utnevnt til sjef for den militære etterretningen, etter først å ha vært dens nestkommanderende. Ettersom han ble født i 1954, og først ble offiser fra 1977, er Sisi for ung til å ha deltatt i Egypts kriger mot Israel.

Som etterretningssjef ble han det yngste medlem av det øverste militære rådet (Supreme Council of the Armed Forces, SCAF), organet som tok over makten etter den egyptiske revolusjonen i 2011.

I august 2012 ble general Sisi av president Morsi utpekt til Egypts forsvarssjef, med rang av generaloberst, så vel som forsvarsminister. Han ble samtidig statsråd med ansvar for produksjon av militært materiell. I juli 2013 ble han også visestatsminister. Sisi var Egypts militærattaché i Saudi-Arabia i 2007–2008.

Politisk karriere

President al-Sisi i Det hvite hus.
President Abdel Fattah al-Sisi på offisielt besøk til USA, i møte med president Donald Trump i Det hvite hus, 2018.

Sisis politiske karriere begynte etter opprøret i 2011 som tvang den tidligere offiseren Hosni Mubarak til å gå av som Egypts president. Mubaraks regjering ble erstattet av det øverste militært rådet (SCAF), som den fungerende statssjefen, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, tok Sisi inn i – med hovedoppgave å pleie kontakt med Det muslimske brorskap. Sisi ble en tid mistenkt for selv å ha nære kontakter med Brorskapet, noe som er blitt avvist.

Sommeren 2012 ble Mohamed Morsi fra Brorskapet valgt til president. Han utnevnte Sisi til forsvarssjef såvel som forsvarsminister; deretter til første visestatsminister. Til tross for sin fremtredende rolle i Morsis regjering var like fullt Sisi helt sentral i å avsette presidenten og hans regjering i et militærkupp 3. juli 2013. Kuppet fulgte svært omfattende protester mot president Morsi. Lederen for landets øverste konstitusjonelle domstol, Adli Mansour, ble utpekt til fungerende president, men Sisi, som forble forsvarsminister, var den reelle leder.

Militær-regjeringen som tok over satte grunnloven til side. På vegne av det militære rådet som fungerte som regjering, garanterte Sisi i 2013 for ytringsfriheten. Siden den gang har imidlertid tusenvis av kritikere, journalister og opposisjonelle blitt fengslet.

I kjølvannet av militærets maktovertakelse demonstrerte tilhengere av Det muslimske brorskap mot kuppet, og fremmet krav om Morsis gjeninnsettelse. I august 2013 angrep så sikkerhetsstyrker to protestleire Morsis tilhengere hadde satt opp. Det er anslått at mer enn tusen personer ble drept i angrepet.

De nye makthaverne erklærte så at brorskapet var en terrororganisasjon, og forbød gruppen. Svært mange ledere og medlemmer i organisasjonen har siden blitt arrestert. Under valgkampen i 2014 uttalte Sisi at han ville gjøre slutt på Brorskapet.

Før Sisi trådte ut av de militære rekker i mars 2014, for å kunne stille som presidentkandidat, ble han forfremmet til feltmarskalk av fungerende statssjef Mansour. Ved valget i mai 2014 vant Sisi med 96,9 prosent av stemmene, og ble innsatt 8. juni 2014. Han ble gjenvalgt i mars 2018. Da han ble valgt i 2014, nøt Sisi betydelig støtte i deler av befolkningen, selv om valgdeltakelsen var lav.

Ved valget i 2018 var det én motkandidat mot Sisi. Han uttrykte imidlertid selv støtte for den sittende presidenten, altså Sisi, og var således ikke en reell motstander.

Da Sisi ble tatt inn i det militære rådet i 2011, og utnevnt til landets forsvarssjef og forsvarsminister i 2012, var han en yngre og langt på vei ukjent general. Da han tiltrådte som forsvarsminister var han den første i denne posisjonen som ennå ikke var blitt forfremmet til feltmarskalk. Han hadde like fullt støtte fra eldre offiserer.

Det er antatt at valget av Sisi som forsvarsminister var bifalt av både USA og Saudi-Arabia, på grunn av hans tilknytning til begge land, henholdsvis fra utdanning i USA og som attaché i Saudi-Arabia – og som sjef for den militære etterretningen, og for kontakten særlig med USA i kampen mot terrorisme. Som president har han etablerte gode forbindelser til begge land.

President Sisi ble i februar 2019 valg til formann for Den afrikanske union (AU) for ett år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg