Abdel Fattah al-Sisi, egyptisk offiser og politiker; Egypts president fra mai 2014. Al-Sisi var før det forsvarsminister og forsvarssjef, og leder av det øverste rådet for de væpnede styrker (Supreme Council of the Armed Forces, SCAF).

Al-Sisi vokste opp i Kairo, og har en lang militær utdanning og karrière, som inkluderer egyptiske, amerikanske og britiske stabsskoler. Han ble offiser i 1977, og hadde en rekke kommandoer i det mekaniserte infanteriet, til han ble øverstkommanderende for Egypts nordlige militærsone i 2008; deretter nestkommanderende for den militære etterretningen. Han har også vært Egypts militærattache i Saudi-Arabia.

Etter at president Hosni Mubarak ble avsatt som følge av den arabiske våren og opprøret i Egypt i 2011, ble al-Sisi tatt inn i SCAF av landets daværende fungerende statssjef, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, med hovedoppgave å pleie kontakt med Det muslimske brorskap.

Etter at Mohamed Morsi ble valgt til president i 2012, ble al-Sisi i august samme år utnevnt til forsvarssjef såvel som –minister, for deretter å bli visestatsminister. Like fullt spilte han en sentral rolle da Morsi ble avsatt etter et opprør i 2013.

Etter å ha blitt forfremmet til feltmarskalk av fungerende president Adli Mansour, trådte al-Sisi ut av forsvaret i mars 2014 for å kunne stille som presidentkandidat ved valget i mai. Dette vant han med 96,9 % av stemmene, og han ble innsatt 8. juni 2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.