Abdel Fattah al-Sisi

Faktaboks

Abdel Fattah al-Sisi

Abdel Fattah Said Hussein Khalil el-Sisi

født:
19. november 1954, Kairo
Abdel Fattah al-Sisi som forsvarsminister i 2013.
Av .

Abdel Fattah al-Sisi er en egyptisk offiser og politiker. Han er Egypts president fra mai 2014, etter å ha vært landets de facto leder siden 2013, da den folkevalgte presidenten, Mohamed Morsi, ble avsatt. Før det var Sisi forsvarsminister og forsvarssjef, og deretter leder av det øverste rådet for de væpnede styrker. Han ble valgt til president i 2014, og ble gjenvalgt i 2018.

Sisi vokste opp i det historiske sentrum av hovedstaden Kairo, nær al-Azhar-moskeen og universitetet med samme navn, og regnes som en praktiserende muslim.

Sisi valgte tidlig en militær løpebane. Etter å ha gått på en videregående skole drevet av det militære, gikk han på flere egyptiske og utenlandske stabsskoler. Før han besluttet å stille som presidentkandidat, ble han i 2014 forfremmet til den høyeste grad i det egyptiske forsvaret: feltmarskalk.

Som Egypts statssjef har Sisi fått utstrakt makt, og han er kritisert – både innad i Egypt og internasjonalt – for maktmisbruk. Det er, hovedsakelig under påskudd av å bekjempe terrorisme, innført en rekke lover som sterkt begrenser menneskerettighetene. Et stort antall kritikere av regimet er under president Sisi arrestert.

Militær karriere

Abdel Fattah al-Sisi har en omfattende militær utdanning og lang karrière i det egyptiske forsvaret, innen hæren. Han har høyere utdanning fra egyptiske, amerikanske og britiske stabsskoler, inklusive Egyptian Command and Staff college (1987), Joint Services Command and Staff College i Watchfield, Storbritannia (1992) og United States Army War College i Carlisle, USA (2006).

Sisi ble offiser i 1977, etter å ha gjennomført Egypts militærakademi. Han tjenestegjorde først i infanteriet, forut for en rekke kommandoposter, på alle nivåer, i det mekaniserte infanteriet, inklusive som sjef for en mekanisert infanteridivisjon. I 2008 ble han ble øverstkommanderende for Egypts nordlige militærsone, med hovedkvarter i Alexandria. I 2010 ble han utnevnt til sjef for den militære etterretningen, etter først å ha vært dens nestkommanderende. Ettersom han ble født i 1954, og først ble offiser fra 1977, er Sisi for ung til å ha deltatt i Egypts kriger mot Israel.

Som etterretningssjef ble han det yngste medlem av det militære råd (Supreme Council of the Armed Forces, SCAF) som ble etablert under den egyptiske revolusjonen, som var en del av Den arabiske våren, i 2011.

I august 2012 ble general Sisi av president Morsi utpekt til Egypts forsvarssjef, med rang av generaloberst, så vel som forsvarsminister. Han ble samtidig statsråd med ansvar for produksjon av militært materiell. I juli 2013 ble han også visestatsminister. Sisi var Egypts militærattaché i Saudi-Arabia i 2007–2008.

Politisk karriere

President Abdel Fattah al-Sisi på offisielt besøk til USA, i møte med president Donald Trump i Det hvite hus, 2018.

Sisis politiske karrière er en følge av opprøret som tvang den tidligere offiseren Hosni Mubarak til å gå av som Egypts president, som følge av opprøret i 2011. Mubaraks regjering ble erstattet av et militært råd (SCAF), som den fungerende statssjefen, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, tok Sisi inn i – med hovedoppgave å pleie kontakt med Det muslimske brorskap. Sisi ble en tid mistenkt for selv å være medlem av, eller ha nære kontakter, med Brorskapet, noe som er blitt avvist.

Sommeren 2012 ble Mohamed Morsi fra Brorskapet valgt til president. Han utnevnte Sisi til forsvarssjef såvel som forsvarsminister; deretter til første visestatsminister. Selv som framtredende medlem av Morsis regjering, spilte Sisi en sentral rolle i å avsette presidenten og hans regjering etter et nytt opprør i 2013. Sisi var den som 1. juli 2013 stilte Morsi overfor et ultimatum fra den militære ledelse: Presidenten fikk 48 timer på seg til å løse en politiske krisen; hvis ikke ville de militære gripe inn. Dette skjedde 3. juli, da Morsi ble avsatt. Lederen for landets øverste konstitusjonelle domstol, Adli Mansour, ble utpekt til fungerende president, mens Morsi, som forble forsvarsminister, var den reelle leder.

Militær-regjeringen satte grunnloven til side. På vegne av det militære rådet som fungerte som regjering, garanterte Sisi i 2013 for ytringsfriheten. Det muslimske brorskapet ble likevel forbudt, og en rekke av medlemmer arrestert. Under valgkampen i 2014 uttalte Sisi at han ville gjøre slutt på Brorskapet.

I august 2013 sto den militære ledelsen ansvarlig for et angrep mot demonstranter på Rabaa al-Adawiya-torget i Kairo, der det er anslått at over tusen demonstranter ble drept.

Før Sisi trådte ut av de militære rekker i mars 2014, for å kunne stille som presidentkandidat, ble han forfremmet til feltmarskalk av fungerende statssjef Mansour. Ved valget i mai 2014 vant Sisi med 96,9 prosent av stemmene, og ble innsatt 8. juni 2014. Han ble gjenvalgt i mars 2018. Da han ble valgt i 2014, nøt han utstrakt støtte i befolkningen, selv om valgdeltakelsen var lav. Ved valget i 2018 var det én motkandidat mot Sisi. Han uttrykte imidlertid støtte for den sittende presidenten, og var ikke en reell motstander. Til tross for anslag mot menneskerettighetene nyter Sisi fortsatt populariteten på grunn av politisk stabilitet og økonomisk vekst. Dette var to områder der forgjengeren Mosi tapte oppslutning.

Da Sisi ble tatt inn i det militære rådet i 2011, og utnevnt til landets forsvarssjef og forsvarsminister i 2012, var han en yngre og langt på vei ukjent general. Da han tiltrådte som forsvarsminister var han den første i denne posisjonen som ennå ikke var blitt forfremmet til feltmarskalk. Han hadde like fullt støtte fra eldre offiserer.

Det er antatt at valget av Sisi som forsvarsminister var bifalt av både USA og Saudi-Arabia, på grunn av hans tilknytning til begge land, henholdsvis fra utdanning i USA og som attaché i Saudi-Arabia – og som sjef for den militære etterretningen, og for kontakten særlig med USA i kampen mot terrorisme. Som president har han etablerte gode forbindelser til begge land.

President Sisi ble i februar 2019 valg til formann for Den afrikanske union (AU) for ett år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg