Abdel Fattah al-Sisi, egyptisk offiser og politiker; Egypts president fra mai 2014. Al-Sisi var før det forsvarsminister og forsvarssjef, og leder av det øverste rådet for de væpnede styrker (Supreme Council of the Armed Forces, SCAF).

Al-Sisi vokste opp i Kairo, og har en lang militær utdanning og karriere, som inkluderer egyptiske, amerikanske og britiske stabsskoler. Han ble offiser i 1977, og hadde en rekke kommandoer i det mekaniserte infanteriet, til han ble øverstkommanderende for Egypts nordlige militærsone i 2008; deretter nestkommanderende for den militære etterretningen. Han har også vært Egypts militærattache i Saudi-Arabia.

Etter at president Hosni Mubarak ble avsatt som følge av den arabiske våren og opprøret i Egypt i 2011, ble al-Sisi tatt inn i SCAF av landets daværende fungerende statssjef, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, med hovedoppgave å pleie kontakt med Det muslimske brorskap.

Etter at Mohamed Morsi ble valgt til president i 2012, ble al-Sisi i august samme år utnevnt til forsvarssjef såvel som –minister, for deretter å bli visestatsminister. Like fullt spilte al-Sisi en sentral rolle da Morsi ble avsatt etter et opprør i 2013.

Etter å ha blitt forfremmet til feltmarskalk av fungerende president Adli Mansour, trådte al-Sisi ut av forsvaret i mars 2014 for å kunne stille som presidentkandidat ved valget i mai. Etter å ha vunnet med 96,9 prosent av stemmene ble han innsatt 8. juni 2014; gjenvalgt i mars 2018.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.