Faktaboks

Muhammad Naguib
Neguib
Uttale

nag'ib

Født
20. februar 1901, Khartoum, Sudan
Død
28. august 1984, Kairo, Egypt
Muhammad Naguib
Muhammad Naguib ble utnevnt til øverstkommanderende for de væpnede styrker i 1952, ledet kuppet mot kong Farouk juli samme år, overtok ledelsen av det nye regimet og proklamerte republikken juni 1953. Han ble selv president, statsminister og formann for Revolusjonsrådet.
Av .

Muhammad Naguib var en egyptisk offiser og politiker som var Egypts første president etter at kongedømmet ble avskaffet i 1953.

Bakgrunn

Muhammad Naguib ble født i Sudan, som da var underlagt det britiskstyrte Egypt. Han ble født inn i en slekt av offiserer, og valgte etter hvert selv samme karriere. Før han tok militær utdanning studerte han både juss, politikk og språk ved Kairo-universitetet. Som offiser steg han raskt i gradene, og utmerket seg som brigader under krigen i Palestina i 1948, da han også ble såret i kamp. Deretter ble han, i 1950, forfremmet til generalmajor.

Kuppet i 1952

General Naguib var frontfiguren for De frie offiserer, gruppen som i 1952 gjennomførte et kupp som avsatte kong Farouk og grep makten i hva som ble kjent som den egyptiske revolusjonen. Naguib skal ha sluttet seg til De frie offiserer i 1949, men tilhørte ikke ledelsen. Det er uklart om han var delaktig i kuppet i 1952. Én versjon er at han ledet det, mens den mer anerkjente framstillingen er at både offisersgruppen og kuppet ble ledet av oberst Gamal Abdel Nasser, og at Naguib ble gjort kjent med kuppet først etter at det var i gang.

Naguib var en bedre kjent, eldre og høyere rangert offiser enn Nasser, og ble valgt som leder for revolusjonsrådet som i 1952 tok styringen i Egypt. Han ble også utnevnt til øverstkommanderende for de væpnede styrker. Etter et kort mellomspill med en sivil regjering overtok han som statsminister i september 1952, og fylte også rollen som forsvarsminister.

President

Da kongedømmet ble avskaffet ble Naguib innsatt som Egypts første president, 18. juni 1953. Etter en indre maktkamp gikk Naguib av i protest, 24. februar 1954. Bakgrunnen var at Det muslimske brorskap var blitt forbudt, uten at presidenten var gjort kjent med beslutningen. Motsetningen mellom Naguib og Nasser hadde en mer dyptgripende årsak: Mens Naguib mente at de militære etter revolusjonen skulle trekke seg tilbake og fylle rollen som forsvarer av et demokratisk styre ville Nasser samle makten i et sentralisert styre, noe som også ble resultatet med grunnloven av 1956. Etter offentlige protester – og vel så viktig: motstand fra grupper i hæren – ble Naguib allerede dagen etter gjeninnsatt som president, men mest i en seremoniell rolle som han fant utilfredsstillende. I maktkampen ble Naguib beskyldt av Nasser og hans støttespillere for å støtte det forbudte Brorskapet, og for å ha diktatoriske ambisjoner.

I november 1954 ble han så tvunget ut av presidentembetet, og ut av egyptisk politikk. Han satt i husarrest til 1971, da han ble satt fri av Nassers etterfølger som president, Anwar al-Sadat. Naguib uttalte i senere intervjuer at han, i lys av utviklingen i Egypt under Nasser, beklaget sin deltakelse i revolusjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg