Francis Bull var professor i nordisk litteratur ved universitetet i Oslo fra 1920. Som den eneste norske litteraturprofessoren, og den andre i historien, skapte han et fundament for norsk litteraturforskning, samtidig som han var en kjent fagformidler og hadde sentrale posisjoner i bokbransjen og kulturlivet.
Hans forskning var i stor grad knyttet til arbeidet med storverket Norsk litteraturhistorie, som han utga sammen med Paasche og Winsnes. Her skrev Bull om den dansk-norske felleslitteraturen, og han ga spesielt bidrag til forståelsen av de store forfatterne Holberg, Bjørnson og Ibsen. Han hadde en historisk-biografisk tilnærming til litteraturen og skrev over hundre biografier for Norsk biografisk leksikon.
Under andre verdenskrig satt Bull i fangenskap på Grini, og han spilte en enestående rolle gjennom foredragsrekken han holdt for medfangene. Etter krigen ble Bull landskjent som fagformidler i radio og TV. Bull var også sentral i bokbransjen som styreleder i Gyldendal Norsk Forlag fra det store hjemkjøpet i 1925 til 1968.
Bakgrunn
Bull vokste opp i en liberal overklassefamilie, som hadde forbindelser til samtidens litteratur og kunst. Faren var teaterlege og hadde både Bjørnson og Ibsen som pasienter. Særlig viktig for den unge Francis var hans hyppige teaterbesøk.
Bull visste tidlig at han ville bli litteraturhistoriker med «undersøkelser av den politiske underbunn eller bakgrunn for diktningen som fremtidsmål». Etter examen artium 1905 begynte han på det filologiske studium med bifagene engelsk og norsk og historie hovedfag. Hans hovedlærer var Gerhard Gran. Bull ble cand.philol. 1911 på en oppgave om Bjørnson og Sverige. To år senere vant han Kongens gullmedalje med en avhandling om Ludvig Holberg som historiker, og var deretter universitetsstipendiat i nordisk litteraturhistorie fra 1913 til 1918.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.