Faktaboks

Erie
Uttale
ˈiəri
Innbyggertall
94 831 (2020)
Erie
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Kart over Pennsylvania. Erie ligger i nordvest, ved innsjøen Erie.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Eriesjøen
Erie ligger på sørsiden av Eriesjøen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Erie er en by i delstaten Pennsylvania i USA. Byen har 94 831 innbyggere og danner kjernen for en større byregionen som omfatter hele Erie-fylket med 270 876 innbyggere (US Census, 2020).

Byen er oppkalt etter Eriesjøen og erie-urbefolkningen.

Bybeskrivelse

Erie, som er Pennsylvanias femte største by, ligger i det nordvestlige Pennsylvania på sørsiden av Eriesjøen, omtrent midtveis mellom Buffalo i New York i øst og Cleveland i Ohio i vest. Byen har en god havn og ligger omkring 223 meter over havet. Gatene er ordnet i et rutenett omkring Perry Square i sentrum og sørover til 38. gate. Bayfront Parkway ligger mellom innsjøen og sentrumsbygningene. Utenfor sentrum ligger den lave 10 kilometer lange halvøya Presque Isle mot nordøst. Den har godt besøkte strender, flere små innsjøer og omgir en god naturlig havn. Erie internasjonale lufthavn ligger åtte kilometer vest for byen.

Befolkning

Byen har hatt en befolkningsnedgang siden 1960, da den hadde omkring 138 000 innbyggere. Hovedårsaken har vært utflytting av fabrikker og ledsagende næringer. 69,8 prosent av befolkningen definerer seg som hvite, 16,3 prosent som svarte eller afrikansk-amerikanere. 8,3 prosent av befolkningen har latinamerikansk bakgrunn (US Census, 2023).

Økonomi og kultur

På siste delen av 1900-tallet flyttet store fabrikker ut av Erie og ble etterfulgt av mer forskjellige middels store og små industribedrifter som produserer stål og plast. Mer enn ti prosent av all plast i USA blir produsert eller ferdigbehandlet i byen. Det produseres også stål og biologisk drivstoff. Tjenestesektoren, med vekt på helsetjenester (blant annet drift av to sykehus), forsikring, undervisning, miljøforskning og turisme har fått økt betydning.

Omkring fire millioner mennesker besøker strender i Presque Isle State Park og andre attraksjoner i sommermånedene, blant annet butikker som selger avgiftsfrie klær. Den 200 000 kvadratmeter store Millcreek Mall, som åpnet i 1975, ligger i forstaden Millcreek og er et av USAs største kjøpesentre. I Erie-regionen dyrkes vindruer, hovedsakelig den amerikanske druesorten concord.

Det er tre universiteter og flere høyskoler i Erie.

Erie Art Museum (grunnlagt 1898) er byens fremste kunstmuseum med moderne kunst og folkekunst, og arrangerer også blues- og jazzkonserter. Ved vannkanten i havneområdet Presque Isle Bay ligger Erie maritime museum med snauen USS Niagara. Det 57 meter høye utsiktstårnet Bicentennial Tower (fullført 1996) ligger ved enden av State Street i havneområdet og gir panoramautsikt over bysentrum, Eriesjøen og halvøyen som utgjør Presque Isle State Park. Ved havnen ligger også Bayfront Convention Center, åpnet i 2007. Et annet landemerke er First Presbyterian Church of the Covenant, en presbyteriansk kirke grunnlagt i 1929. Warner Theatre og Erie Playhouse er viktige teatre. Erie-filharmonien har vært i virksomhet siden 1913. Lake Erie Ballet har arrangementer hele året.

Vannparken Splash Lagoon med polynesisk-inspirert interiør er blant de største innendørs vannparkene i USA. Fornøyelsesparken Waldameer Park & Water World ved Presque Isle er den tiende eldste i landet.

Historie

I 1753 bygde franskmenn skansen Fort Presque Isle på den smale halvøya med samme navn. Fortet ble overtatt av engelskmenn i 1759, men ødelagt av urinnvånere under Pontiac-krigen i 1763. I 1792 solgte irokeserforbundet området til USAs føderale regjering. Området var ødemark frem til det ble kjøpt av de føderale myndighetene etter den amerikanske revolusjonen 1775–1783. Det omstridte såkalte Erie-triangelet, som fire amerikanske delstater gjorde krav på, ble en del av Pennsylvania i 1792. Det amerikanske Fort Presque Isle ble reist i 1795. De første nybyggerne slo seg ned i området samme i år, samtidig med at landmåleren Andrew Ellicott utarbeidet en byplan for et landområde innenfor Presque Isle-halvøya. Erie ble et administrativt distrikt i 1805.

Under den britisk-amerikanske 1812-krigen seiret amerikanske krigsfartøyer, bygd i Erie, over britiske skip i slaget på Eriesjøen september 1813. Seieren ga USA kontroll over De store sjøer. Niagara, den amerikanske snauen fra sjøslaget, er i dag museumsskip i havnen.

Eries økonomiske utvikling med økende industrialisering og innvandring ble kraftig styrket etter åpningen av Erie- og Pittsburgh-kanalen i 1844, og Erie fikk bystatus i 1851. Tre jernbanelinjer førte til byen i 1850-årene. Disse hadde ulik sporvidde og opprettholdt mange lokale arbeidsplasser. Da en nasjonal sporviddestandard ble innført, førte frykt for tap av arbeidsplasser til at mange borgere i Erie gjorde motstand. Blant annet ble det satt fyr på to broer, og jernbanespor ble revet opp. I 1915 førte en brå oversvømmelse ledsaget av kraftig regn til at 36 mennesker omkom, og 225 hus ble ødelagt i sentrumsområdet.

Erie ble som Pennsylvanias eneste havneby et strategisk punkt for skipsfrakt av blant annet korn, jern, kull, kjemikalier og petroleum etter åpningen av Saint Lawrence-kanalen i 1954. Byen utviklet industri for produksjon av blant annet papir, biler, jernbanemateriell, elektrotekniske produkter, plast, klær og gummiprodukter. Industriproduksjonen gikk tilbake i andre halvdel av 1900-tallet blant annet som følge av både fabrikknedleggelser og utflytting av bedrifter fra Erie. Andre næringer har fått økt betydning etter 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg