Erie

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Kart over Pennsylvania. Eire ligger i nordvest, ved innsjøen Erie.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Erie ligger på sørsiden av Eriesjøen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Erie (Erie City) er en by i delstaten Pennsylvania i USA. Byen har 96 471 innbyggere (2018) og danner byregionen Erie, som omfatter hele Erie-fylket (metropolitan area) med rundt 272 000 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
ˈiəri

Erie, som er Pennsylvanias fjerde største by, ligger i det nordvestlige Pennsylvania på sørsiden av Eriesjøen, omtrent midtveis mellom Buffalo i New York i øst og Cleveland i Ohio i vest. Byen har en god havn og ligger omkring 223 meter over havet. Gatene er ordnet i et rutenett omkring Perry Square i sentrum og sørover til 38. gate. Bayfront Parkway ligger mellom innsjøen og sentrumsbygningene. Utenfor sentrum ligger den lave 10 kilometer lange halvøya Presque Isle mot nordøst. Den har godt besøkte strender, flere små innsjøer og omgir en god naturlig havn. Erie International Airport ligger åtte kilometer vest for byen.

Byen er oppkalt etter Eriesjøen og erie-urbefolkningen.

Befolkning

Byen har hatt en befolkningsnedgang siden 1960, da den hadde omkring 138 000 innbyggere. Hovedårsaken har vært utflytting av fabrikker og ledsagende næringer. Av befolkningen utgjør hvite 69,0 prosent, afrikansk-amerikanere 16,8 prosent og hispanics og latinos 7,8 prosent. 3,0 prosent er asiater og 0,4 prosent nedstammer fra nordamerikanske urfolk (U.S. Census 2018).

Økonomi og kultur

På siste delen av 1900-tallet flyttet store fabrikker ut av Erie og ble etterfulgt av mer forskjellige middels store og små industribedrifter som produserer stål og plast. Mer enn ti prosent av all plast i USA produseres og ferdiggjøres i byen. Det produseres også stål og biologisk drivstoff. Tjenestesektoren, med vekt på helsetjeneester (blant annet drift av to sykehus), forsikring, høyere undervisning. miljøforskning og turisme har fått økt betydning.

Omkring fire millioner mennesker besøker strender i Presque Isle State Park og andre attraksjoner i sommermånedene, blant annet butikker som selger avgiftsfrie klær. Den 240 000 kvadratmeter store Millcreek Mall, som åpnet i 1974, ligger i forstaden Millcreek og er et av USAs største kjøpesentrer. I Erie-regionen dyrkes vindruer og USAs tredje største mengde vin produseres her.

Det er tre universiteter og flere høyskoler (colleges) i Erie.

Erie Art Museum (grunnlagt 1898) er byens fremste kunstmuseum med moderne kunst og folkekunst, og arrangerer også blues- og jazzkonserter. Erie Maritime Museum med blant annet seilskipet Niagara og The Blasco Library er naboer til det 57 meter høye årnet Bicentennial Tower (fullført 1996) med to utsiktsdekk, og som sammen med Bayfront Convention Center (åpnet 2007) ligger ved enden av State Street i havneområdet. Et annet landemerke er First Presbyterian Church of the Covenant. Warner Theatre og Erie Playhouse er viktige teatre.

Erie Philharmonic har, med unntak av perioden 1940–1945, vært i kontinuerlig virksomhet siden 1913. The Lake Erie Ballet har arrangementer hele året.

Splash Lagoon er den tredje største innendørs vannparken i USA,. Fornøyelsesparken Waldameer Park ved Presque Isle er den tiende eldste i landet.

Historie

I 1753 bygde franskmenn Fort-Presque-Isle på den smale halvøya med samme navn. Fortet ble overtatt av engelskmenn i 1759, men ødelagt av urinnvånere under Pontiac-krigen i 1763. I 1792 solgte Irokeser-forbundet området til USAs føderale regjering. Området var ødemark frem til det ble kjøpt av de føderale myndighetene etter den amerikanske revolusjonen 1775–1783. Det omstridte såkalte Erie-triangelet, som fire amerikanske delstater gjorde krav på, ble en del av Pennsylvania i 1792. Det amerikanske Fort Presque Isle ble reist i 1795. De første nybyggerne slo seg ned i området samme i år og samtidig med at generalene Andrew Ellicott og William Irvine utarbeidet en byplan for et landområde innenfor Presque Isle-halvøya. Erie ble et administrativt distrikt i 1805.

Under den britisk-amerikanske 1812-krigen seiret i Slaget på Eriesjøen i september 1813 amerikanske krigsfartøyer bygd i Erie over britiske skip, noe som ga USA kontroll over Great Lakes. Den amerikanske briggen Niagara fra sjøslaget er i dag museumsskip i havnen.

Eries økonomiske utvikling med økende industrialisering og innvandring hovedsakelig fra Europa ble kraftig styrket etter åpningen av Erie- og Pittsburgh-kanalen i 1844 og Erie fikk bystatus i 1851. Tre jernbanelinjer førte til byen i 1850-årene. Disse hadde ulik sporvidde og opprettholdt mange lokale arbeidsplasser. Da en nasjonal sporviddestandard ble innført, førte frykt for tap av arbeidsplasser til at mange borgere i Erie gjorde motstand. Blant annet ble det satt fyr på to broer og jernbanespor ble revet opp. I 1915 førte en brå oversvømmelse ledsaget av kraftig regn til at 36 mennesker omkom og 225 hus ble ødelagt i sentrumsområdet.

Erie ble som Pennsylvanias eneste havneby et strategisk punkt for skipsfrakt av blant annet korn, jern, kull, kjemikalier og petroleum etter åpningen av Saint Lawrence-kanalen i 1954. Byen utviklet industri for produksjon av blant annet papir, biler, jernbanemateriell, elektrotekniske produkter, plast, klær og gummiprodukter. Industriproduksjonen gikk tilbake i andre halvdel av 1900-tallet blant annet som følge av både fabrikknedleggelser og utflytting av bedrifter fra Erie. Andre næringer har fått økt betydning etter 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg