Gjennom jernbanens snart 200-årige historie har det eksistert mange sporvidder, den største var engelske Great Western Railways med 2130 mm (6 fot 11 inch) i sitt rutenett fra London vestover til Bristol i perioden 1841–1892. For at de engelske hovedlinjene skulle kunne samkjøres ble det imidlertid nødvendig for Great Western å bygge om til normalspor etter 1892.
Sporviddene i Russland, Spania og Portugal er et resultat av politiske forhold på midten av 1800-tallet. Ombygging til normalspor foregår nå i Spania og Portugal for å lette transporten i EU-området. I Spania legges alle hovedlinjene om til normalspor, og da sporvidden i dag er så bred er det mulig i første omgang å legge inn et tredje spor. For godstog på de viktigste strekningene betyr det at de kan kjøres gjennomgående fra Sør-Spania og inn i Frankrike. Noen spesielle nyere spanske persontogtyper kan forandre hjulavstand under fart, og dermed kjøre gjennomgående til for eksempel Paris. Fortsatt er det en rekke smalsporede baner i Spania, de fleste med 1000 mm sporvidde. Det er 8 mm forskjell mellom sporvidden i Spania og Portugal og her gjøres det et kompromiss med sporvidde midt imellom (1670 mm) for strekninger mellom de to landene.
I Norge har det vært fire sporvidder for vanlig jernbanetrafikk siden 1854: normalsporet som all vanlig jernbanetrafikk går på i dag, smalsporet på 1067 mm som var dominerende i siste del av 1800-tallet, spesialvidden 1000 mm som ble benyttet på Thamshavnbanen og 750 mm som var i bruk på Aurskog-Hølandsbanen og Nesttun–Osbanen. I tillegg hadde gruve- og anleggsjernbaner ofte en sporvidde på 600 mm.
Fire av dagens norske museumsbaner har smalere sporvidde enn normalt: Setesdalsbanen med 1067 mm, Thamshavnbanen med 1000 mm, Hølandsbanen med 750 mm og Lommedalsbanen 600 mm. Lommedalsbanen er bygget med denne sporvidden for vise materiell og utstyr fra tidlige gruve- og anleggsbaner, og ligger ikke på tidligere anlegg.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.