Faktaboks

Eramet Norway Porsgrunn
Offisielt navn
ERAMET NORWAY AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Porsgrunn
Stiftet
05.02.1999
Daglig leder
Roger André Westgård
Styreleder
Bjørn Kolbjørnsen

Eramet Norway Porsgrunn er en fransk metallurgisk virksomhet med bakgrunn i Porsgrund Elektrometallurgiske Aktieselskab, et driftsselskap grunnlagt av sveitsiske Usine Electro-Metallurgique METERO S.A. i 1913. Verket driver i dag to ovner for produksjon av raffinerte manganlegeringerHerøya utenfor Porsgrunn. Anlegget står årlig for en produksjon av 170 000 tonn silikomangan og raffinert ferromangan. Råvaren manganmalm hentes ut fra det internasjonale Eramet-konsernets gruve i Gabon.

Eramet Norway AS, selskapet som står for driften av Eramet Norway Porsgrunn sin virksomhet, hadde i 2020 en omsetning på omtrent 6 milliarder kroner og over 600 ansatte, hvor omtrent 150 er ansatt ved fabrikken i Porsgrunn

Historie

Porsgrund Elektrometallurgiske Aktieselskab, også kjent under forkortelsen PEA, ble etablert av det sveitsiske selskapet Usine Electro-Metallurgique METEOR S.A. i 1913. Selskapet, som drev elektrometallurgisk virksomhet, ønsket å utnytte norsk vannkraft til industriell virksomhet.

Det var omtrent samtidig Skiensfjordens kommunale kraftselskap, også kjent under navnet SKK, ble stiftet, med kraftstasjon i Årlifoss i Tinnelva. Kraftverket ble satt i drift i 1915, samme år som fabrikken startet sin virksomhet, med kraft fra Årlifoss. I oppstartsåret hadde fabrikken 90 ansatte, men dårlig økonomi gjorde at Skiensfjordens kommunale kraftselskap i 1920 kom inn som hovedeier, med Meteor som minoritetsaksjonær.

Söderberg-elektrode

I de første årene ble det produsert 5000 tonn ferrosilisium ved fabrikken, mens produksjonen økte til rundt 12 000 tonn i løpet av 1920-tallet. I 1926 ble verket oppgradert med Elkems Söderberg-elektroder, før produksjonen utover 1920-tallet delvis ble lagt om til ferromangan.

Børskrakket i USA i 1929 utløste en omfattende økonomisk krise, som også rammet Norge, men de tekniske oppgraderingene i anlegget gjorde at selskapet klarte seg godt gjennom kriseårene. På grunn av svikt i kraftforsyningen under andre verdenskrig gikk produksjonen ned fra nesten 20 000 tonn legering i 1938 til 6000 tonn i 1941. Året etter ble det installert en ny ovn i anlegget som gjorde at produksjonen økte noe. Leveransene gikk hovedsakelig til den tyske stålindustrien, og de høye prisene gjorde at bedriften fikk store overskudd.

Bombingen av fabrikken i 1943

Herøya ble bombet av amerikanske fly 24. juli 1943. Målet var det tyske aluminiumsanlegget som var under oppføring på Hydros eiendom. Lettmetallfabrikken ble fullstendig rasert, Eidanger salpeterfabrikk sterkt skadet og 55 mennesker mistet livet. PEAs anlegg ble rammet av 38 bomber som førte til skader på deler av bygningene, men fabrikken ble etter kort tid igjen satt i drift.

Etter krigen var det er økt behov for produksjon og PEA utvidet sitt anlegg med en ny ovn for manganlegeringer, før selskapet i 1949 endret selskapets navn til Porsgrunn Elektrometallurgiske A/S. Marshall-hjelpen bidro til å øke produksjonen i stålindustrien, og en ovn nummer syv ble bygd på Herøya i 1953. Fire år senere var PEA en av seks norske ferrosilisiumprodusenter som gikk sammen om å bygge smelteverket Fesil Nord i Finnfjord.

Elkem som eier

I 1966 overtok Elkem samtlige aksjer i Porsgrund Elektrometallurgiske Aktieselskab, som hadde slitt med inntjeningen gjennom flere år. Først gjennom en avtale med sveitsiske Meteor, deretter ble også aksjene til Skiensfjordens kommunale kraftselskap kjøpt opp. Porsgrunn Elektrometallurgiske opphørte dermed å eksistere som selvstendig aksjeselskap. Under Elkems eierskap ble det gjort nye utbedringer, blant annet for å redusere luftforurensningen fra fabrikken på Herøya. Fabrikken ble utvidet med ny ovnskapasitet i 1973.

Utover 1970-tallet ble både markeds- og kraftsituasjonen utfordrende. Antall ansatte ble redusert fra 487 til 311 i 1978, og flere ovner ble stengt. Det ble også inngått avtale om salg av gass til Hydros anlegg på Herøya.

Franske eiere

Selskapet er fra 1999 eid av Eramet Norway AS, et norsk datterselskap av Eramet, et fransk stålkonsern etablert i 1880, etter at Elkem solgte fabrikkene på Herøya, i Sauda, og i Ohio i USA for 1,5 milliarder kroner. De tre anleggene hadde ved oppkjøpet til sammen over 1100 ansatte. Smelteverkene i Sauda og Porsgrunn fikk sikret tilgangen av malm gjennom de nye franske eierne.

Samme år ble Eramet anmeldt av Bellona for ulovlig utslipp av kvikksølv. Kvikksølv er regnet som et av de giftigste tungmetallene. Det viste seg at det hadde foregått ulovlige utslipp av kvikksølv fra fabrikkene i både Sauda og Porsgrunn siden 1980-tallet, uten utslippstillatelse.

Bedriften har et årlig kraftforbruk på cirka 570 GWh. Frem til 2019 ble omtrent 200 GWh termisk energi gjenvunnet gjennom leveranse av CO-gass til Yaras ammoniakkbedrift på Herøya. Selskapet har siden 2019 faklet gassen som tidligere ble levert til gjødsel- og kjemikonsernet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Eramet Norway Porsgrunn
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
24.102 Produksjon av ferrolegeringer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg