fakling (petroleumsvirksomhet)

Fakling er etterforbrenning for å bli kvitt overskudd av gass og olje ved petroleumsutvinning, raffinering og petrokjemisk industri.

Fakling innebærer resurstap og store miljøulemper i form av store utslipp av karbondioksid (CO2). Dette har ført til en redusert bruk av fakling, men et minimum av fakling opprettholdes på grunn av sikkerhetshensyn. Dersom det oppstår en feil i prosessanlegget, er fakling en sikker måte å bli kvitt gass og væske på. En liten flamme (pilotflamme) vil derfor vanligvis brenne fra flammebommen på produksjonsplattformer og ved raffinerier for petroleumsprodukter.

Fakling skjer også på avfallsplasser og ved enkelte smelteverk, der det er vanskelig å finne lønnsom anvendelse for gass fra prosessene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Otto Reberg

Det er litt merkelig at Store Norske Leksikon skriver at "på norsk kontinentalsokkel omfattes fakling av CO2-avgift", uten å nevne at fakling er forbudt i Norge bortsett fra når det er absolutt nødvendig av sikkerhetshensyn.

svarte Ola Nordal

Tusen takk for innspillet. Denne artikkelen har ikke blitt faglig oppdatert siden siste utgaven av papirleksikonet, og her har nok reglene endret seg. Jeg har slettet opplysningen og merket artikkelen med at den trenger revidering. Med vennlig hilsen Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg