Eirik Hegdal

Faktaboks

Eirik Hegdal
Født
3. oktober 1973, Gjøvik
Eirik Hegdal
Av /NTB.

Diskografi (utvalg)

1998

The New Dingobats Generation med Dingobats

2002

Pöck med Dingobats

2004

Follow med Dingobats

2005

We Are? med Trondheim Jazzorkster (som Eirik Hegdal with Trondhiem Jazz Orchestra)

2005

Please Dont Shoot med Brat

2007

Tapet Tapet! med Eirik Hegdal Aplaca Ensemble

2008

Lhasa Express med Dog & Sky

2008

Wood and Water med Trondheim Jazzorkester

2010

Vol. 1 med Team Hegdal

2010

Rød & Blå med En En En

2011

Vol. 2 med team Hegdal

2013

Sidewalk Comedy med Tronheim Jazzorkseter

2015

Vol. 3 med Team Hegdal

2017

Vol. 4 med Team Hegdal

2019

Musical Balloon

Artikkelstart

Eirik Hegdal er en norsk jazzmusiker, komponist og bandleder. Han spiller primært alt- og baryton-saksofon, men også sopran- og sopraninosaksofon, samt klarinett. Hegdal har gjort seg bemerket med arbeider innen ulike moderne jazzuttrykk, men har også lagd musikk i skjæringspunkt mellom jazz og alternativ rock, folkemusikk og samtidsmusikk.

Bakgrunn

Eirik Hegdal begynte å spille piano i seksårsalderen, før han ni år gammel fikk klarinett og senere altsaksofon. Han studerte musikk ved Inderøy Videregående Skole i årene 1989 til 1992, og deretter ved Sund Folkehøgskole på Inderøy i skoleåret 1992 til 1993, før han tok utdannelse ved Jazzlinja på NTNU i perioden 1993 til 1997.

Hegdal har vært aktiv i en rekke ulike sammenhenger, både i kollektive ensembler samt grupper under egen og andres ledelse, helt siden studietiden ved Sund Folkehøgskole. Platedebuten kom i 1993 med et bidrag på utgivelen SFH 1993.

Karriere

I 1995 dannet han Dingobats, som foruten ham selv besto av blant andre Thomas T. Dahl og Mats Eilertsen. Gruppen spilte primært Hegdals komposisjoner, og albumdebuterte med The New Dingobats Generation i 1998. Gruppen utgav to ytterligere album før de ble oppløst i 2005.

Trondheim Jazzorkester

Fra 2002 til 2017 var Hegdal kunstnerisk leder for Trondheim Jazzorkester (Trondheim Jazz Orchestra), en rolle han overtok etter Erlend Skomvoll. Under Hegdals ledelse samarbeidet orkesteret både i konsertsammenheng og på plate med en rekke sentrale jazzmusikere fra inn- og utland, blant disse Chick Corea, Pat Metheny, Dave Holland, Joshua Redman, Jenny Hval, Marius Neset, Christian Wallumrød og Per Zanussi.

Team Hegdal

Siden 2009 har Hegdal ledet kvartetten Team Hegdal. Bandet har bakgrunn i et ensemble trommeslageren Gard Nilssen hadde satt sammen for en jamsession. Fruten Hegdal og Nilssen består det av saksofonisten André Roligheten og kontrabassisten Ole Morten Vågan (sistnevnte erstattet originalmedlem Rune Nergaard i 2012). Bandet debuterte med Vol. 1 i 2010, og har på påfølgende utgivelser inkludert gjestemusikere som Ola Kvernberg, Mattias Ståhl og Oscar Grönberg. Team Hegdal fikk Spellemannprisen for Vol. 3 i klassen Jazz i 2016.

Øvrige arbeider

Hegdal har samarbeidet med en rekke artister innen ulike avarter av jazz og rock. Han har vært medlem av Zanussi 5 under ledelse av bassisten Per Zanussi siden 2001, og han spiller også i det eksperimentelle rockebandet Dog & Sky. I 2009 dannet han trioen En En En, med Michael Francis Duch på bass og Tor Haugerud på trommer. Stilistisk sett har bandet utgangspunkt i improvisasjonsbasert musikk og har utgitt albumene Rød & Blå (2010) og Grønn & Gul (2017).

I 2019 dannet Hegdal bandet Følk sammen med Sofia Jernberg og Unni Løvlid på vokal, folkemusikeren Gjermund Larsenfele og Hans Hulbækmo på trommer, perkusjon og munnharpe. Gruppen fremfører musikk inspirert av nordisk folkemusikk samtidig som Hegdals utgangspunkt i jazzen setter et tydelig preg på uttrykket.

I 2018 komponerte Hegdal Tingingsverket Musical Balloon for Vossa Jazz. For dette ble han nominert til TONOs komponistpris i 2019. Prosjektet ble utgitt på album med samme navn i 2019 og medvirkende musikere var Eivind Lønning, Mattias Ståhl, Nils-Olav Johansen, Ole Morten Vågan og Jon Fält.

Hegdal har også medvirket på innspillinger med musikere som Ola Kvernberg, Eldbjørg Raknes, Oscar Grönberg, Bjørn Marius Hegge og Mats Eilertsen samt flere utgivelser sammen med bandene Alpaca Ensemble, Dingobeats, Trondheim Jazzorkester, Lord Kelvin og Martin Küchens Angles 8 og 9.

Hegdal fikk sammen med Asle Karstad og Trondheim Voices Heddaprisen for beste audiovisuelle design i 2014. Han ble tildelt Kongsberg Jazzfestivals musikerpris i 2018. I tillegg til sitt virke som utøvende musiker og komponist, har han vært ansatt ved Institutt for musikk ved NTNU fra 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg