Ola Kvernberg er en norsk fiolinist og komponist, født og oppvokst i Fræna utenfor Molde. Han er del av en stor musikerfamilie, sønn av musikerne Liv Rypdal Kvernberg og Torbjørn Kvernberg, og bror til Jorun Marie Kvernberg og Karin Kvernberg Dajani.

Ola Kvernberg begynte å spille klassisk fiolin allerede som seksåring, og har røtter i folkemusikken fra sin morfar, Peter L. Rypdal. Kvernberg vant tredjepris i en stor klassisk fiolinkonkurranse i Italia da han var 14 år gammel. To år senere «oppdaget» han jazzen da han fikk høre innspillingen Two of a Kind med Svend Asmussen og Stéphane Grappelli. Kvernberg ble på kort tid sentral i den unge delen av jazzmiljøet i Molde, og slo igjennom i nasjonal sammenheng i forbindelse med Djangofestivalen i Oslo vinteren 2000. Dette resulterte i albumet Hot Club de Norvège Presenting Ola Kvernberg & Jimmy Rosenberg (2000) og medvirkning på flere andre album med Hot Club de Norvège. Siden har han medvirket i et utall sammenhenger og opptrådt over store deler av verden, og dessuten fullført et fireårig studium ved Institutt for Musikk, Jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

Kvernberg har utgitt en rekke album med egen musikk som spenner i fra moderne jazz til bluegrass. Blant utgivelsene kan nevnes Ola Kvernberg (2001), Ola Kvernberg Trio – Cats & Doug (2002, med gitaristen Doug Raney og bassisten Steinar Raknes), Folk (2009) og Northern Tapes (2013). Kvernberg mottok Spellemannprisen i kategorien jazz for albumet Liarbird i 2011, en utgivelse basert på et bestillingsverk for Molde Jazzfestival i 2010. The Mechanical Fair, en innspilling gjort i samarbeid med Trondheimssolistene og basert på verket Mechanical Fair først fremført under Kongsberg Jazzfestival i 2013, ble nominert til Spellemannpris i 2014. Kvernberg har også skrevet den prisvinnende musikken til filmen Jag etter vind.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.