Faktaboks

Ola Kvernberg
Født
16. juni 1981
Ola Kvernberg
Kvernberg under Starmus-festivalen i Trondheim i 2017
Av /NTNU.
Lisens: CC BY SA 2.0

Ola Kvernberg er en norsk fiolinist, multiinstrumentalist og komponist. Han er en av Norges mest anerkjente jazzfiolinister og har et uttrykk som har beveget seg mellom Django Reinhardt-inspirert «string swing», folkemusikk og moderne jazz, ofte med innslag av blant annet rock og filmmusikk. Kvernberg er født og oppvokst i Fræna utenfor Molde.

Bakgrunn

Ola Kvernberg begynte å spille klassisk fiolin allerede som seksåring og har røtter i folkemusikken fra sin morfar, Peter L. Rypdal. Kvernberg vant tredjepris i en stor klassisk fiolinkonkurranse i Italia da han var 14 år gammel. To år senere «oppdaget» han jazzen da han fikk høre innspillingen Two of a Kind med Svend Asmussen og Stéphane Grappelli.

Kvernberg ble på kort tid sentral i den unge delen av jazzmiljøet i Molde og slo igjennom i nasjonal sammenheng i forbindelse med Djangofestivalen i Oslo vinteren 2000. Dette resulterte i albumet Hot Club de Norvège Presenting Ola Kvernberg & Jimmy Rosenberg (2000) og medvirkning på flere andre album med Hot Club de Norvège.

Siden har han medvirket i et utall sammenhenger og opptrådt over store deler av verden, og dessuten fullførte han et fireårig studium ved Institutt for Musikk, Jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

Musikalsk stil og utvalgte arbeider

Utvalgte album

2001

Violin

2002

Ola Kvernberg Trio - Cats and Doug

2006

Ola Kvernberg Trio - Night/Driver

2009

Ola Kvernberg Trio - Folk

2011

Liarbird

2013

Ola Kvernberg Trio - Northern Tapes

2014

The Mechanical Fair

2017

Steamdome

2021

Steamdome II: The Hypogean

Kvernberg har utgitt en rekke album med egen musikk som spenner i fra moderne jazz til bluegrass. Han har også ofte returnert til sine røtter i så vel folkemusikk som string swing. Blant hans tidlige utgivelser kan nevnes Violin (2001), Cats & Doug (2002) som Ola Kvernberg Trio med gitaristen Doug Raney og bassisten Steinar Raknes. Trioen gjenoppstod senere under samme navn med Kvernberg og Raknes samt med Erik Nylander på trommer og har spilt inn album som Folk (2009) og Northern Tapes (2013).

Kvernberg mottok Spellemannprisen i kategorien Jazz for albumet Liarbird i 2011, en utgivelse hvor blant andre Ingebrigt Håker Flaten, Ole Morten Vågan, Håkon Kornstad og Eirik Hegdal medvirket. Kvernberg spilte i tillegg til fioliner og bratsj også bass, gitar, mandolin og perkusjon på innspillingen, som er basert på et bestillingsverk for Molde Jazzfestival i 2010. The Mechanical Fair, en innspilling gjort i samarbeid med TrondheimSolistene og basert på verket med samme navn og først fremført under Kongsberg Jazzfestival i 2013, ble nominert til Spellemannpris i 2014. Et liveopptak av en fremføring av dette verket under Moldejazz 2016 ble utgitt i 2019.

I 2017 gav han ut Steamdome, en utgivelse med progressiv jazz med elementer fra rock, fusion og filmmusikk. Med dette albumet turnerte Kvernberg ekstensivt i de påfølgende årene. Oppfølgeren, Steamdome II: The Hypogean, kom i 2021 og vant samme år Spellemannpris i kategorien alternativ pop/rock.

Kvernberg har også skrevet filmmusikk til Jag etter vind (2013) og Welcome to Norway (2016). Kvernberg mottok Amandaprisen og Kanonprisen for musikken til Jag etter vind. Han har også samarbeidet og spilt på utgivelser med musikere og ensembler som Randi Tytingvåg, Trondheim Jazzorkester, Ingerbrigt Håker Flaten, Jaga Jazzist og Motorpsycho, for å nevne noen.

Familieforhold

Ola Kvernberg er del av en stor musikerfamilie, sønn av musikerne Liv Rypdal Kvernberg og Torbjørn Kvernberg og bror til Jorun Marie Kvernberg og Karin Kvernberg Dajani.

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Artikkelen burde vel vært oppdatert med albumene Steamdome (2017) og Mechanical Fair Live (2019)

svarte Ola Nordal

Tusen takk for innspillet. Artikkelen har blitt oppdatert.
Beste hilsen Ola i SNL-redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg