Mats Eilertsen

Faktaboks

Mats Eilertsen
Født
4. mars 1975, Trondheim
Mats Eilertsen, live under Jazz på Jølst i 2019.

Diskografi (utvalg)

1999

Food med Food

2002

Veggie med Food

2004

Turanga

2006

Flux

2006

The Source med The Source

2007

Short Stories

2009

Radio Yonder

2010

Elegy med Mats Eilertsen Trio

2011

SkyDive med SkyDive

2016

Rubicon

2019

And Then Comes the Night med Mats Eilertsen Trio

Artikkelstart

Mats Eilertsen er en norsk jazzmusiker, bassist (kontrabass), komponist og bandleder. Fra slutten av 1990-årene av har han etablert seg som en av Norges mest ettertraktede bassister, og han leder også en rekke egne band. Eilertsen er kjent som en følsomt spillende bassist som særlig legger vekt på ensemblespill. Han har operert mye innen åpne og klangfulle moderne jazzuttrykk, men har tidligere også spilt musikk i swing- og bebop-tradisjonene.

Bakgrunn og karriere

Eilertsen er utdannet ved jazzlinjen ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Under studietiden spilte han i kvintetten Dingobats sammen med medstudentene Eirik Hegdal, Njål Ølnes, Thomas Dahl og Sverre Gjørvad. Gruppen utgav The New Dingobats Generation i 1998. Rundt samme periode spilte han også med gitaristen Jacob Young og i Jon Klettes Jazzmob.

Fram til 2004 var Eilertsen med i kvartetten Food, hvor han sammen med trompetisten Arve Henriksen, saksofonisten Iain Bellamy og trommeslageren og perkusjonisten Thomas Strønen spilte moderne jazz ispedd elektroniske elementer. Gruppen ga ut sin selvtitulerte debut i 1999.

Fra begynnelsen av 2000-tallet og i de påfølgende årene spilte Eilertsen også med trompetisten Kåre Nymark jr. i Nymark Collective. Han spilte også med blant andre pianisten Maria Kannegaard i hennes trio, saksofonisten Håkon Kornstad, og fiolinisten Ola Kvernberg. Han fortsatte å spille mye med Jacob Young utover 2000-tallet, og har også spilt i Solveig Slettahjell Slow Motion Orchestra og Quintet. Eilertsen har senere også spilt med blant andre Tord Gustavsen, i gruppen The Source sammen med Trygve Seim, og deltatt på innspillinger med den amerikanske saksofonisten Sonny Simmons.

I tillegg til å være en ettertraktet bandmusiker har Eilertsen ledet flere egne grupper. Han debuterte under eget navn med utgivelsen Turanga i 2004 og har også ledet Mingus Ahh! Uhm!, som hyller den musikalske arven etter bassisten og orkesterlederen Charles Mingus. I de seneste årene har han spilt mye med gruppene SkyDive (senere SkyDive Trio) og Mats Eilertsen Trio. Sistnevnte debuterte med utgivelsen Elegy i 2010.

Priser og utmerkelser

Mats Eilertsen ble våren 2020 tildelt Spellemannprisen 2019 i klassen for jazz for albumet And Then Comes the Night, innspilt med Mats Eilertsen Trio.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg