Joshua Redman

Faktaboks

Joshua Redman
Uttale
rˈedmən
Født
1. februar 1969, Berkeley, California, USA

Artikkelstart

Joshua Redman er en amerikansk jazzsaksofonist, komponist og bandleder fra Berkeley i California.

Joshua Redman er en av samtidens mest profilerte jazzmusikere og har siden starten av 1990-tallet nådd ut til et stort internasjonalt publikum med sin musikk. Hans musikalske uttrykk har dype røtter i den amerikanske jazztradisjonen, men inneholder også trekk fra sjangre som blues, funk og rock. Rent sjangermessig kan hans musikk i mange tilfeller beskrives som moderne hard-bop og kan høres som en tydelig videreføring av arven etter jazz-saksofonister som Sonny Rollins og John Coltrane. Hans hovedinstrumenter er tenor- og sopransaksofon.

Joshua Redman har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sin musikk. Blant disse finner vi førsteprisen i den prestisjetunge Thelonious Monk Jazz Saxophone Competition (1991), to G rammy-nominasjoner og tittelen Jazz Artist of the Year (1994) i det anerkjente tidsskriftet Downbeat.

Bakgrunn og utdanning

Som sønn av den legendariske jazzsaksofonisten Dewey Redman og danseren Renee Shedroff ble han presentert for en rekke forskjellige typer musikk, instrumenter og kulturer fra tidlig alder. Redman beskriver selv et bredt felt av musikalske innflytelser i ungdomsårene som blant annet stiller saksofonister som Cannonball Adderley og Ornette Coleman på lik linje med band som the Beatles, the Temptations og Led Zeppelin.

Redman begynte å spille klarinett som niåring, men byttet ett år senere til tenorsaksofonen. Under studietiden ved Berkeley High School i hjemstaten California var han blant annet et dedikert medlem av det prisvinnende Berkeley High School Jazz Ensemble and Combo (83-86), men han vurderte ikke på dette tidspunktet å forfølge en karriere innen musikk. I stedet tok han en bachelorgrad i samfunnsfag ved Harvard University og var i etterkant klar for å studere juss ved Yale University.

Redman bestemte seg for å ta et friår før videre studier, hvorpå han flyttet til Brooklyn i New York. Han ble raskt integrert i jazzmiljøet i byen og etter kort tid var han både utnevnt til vinner av den prestisjefylte Thelonious Monk International Saxophone Competition (1991) og tilbudt platekontrakt fra det anerkjente plateselskapet Warner Bros. Records. I den samme perioden var han også å høre i samspill med store jazzpersonligheter som Elvin Jones, Charlie Haden og Pat Metheny.

Utgivelser og ensembler

Utgivelser

1993 (Warner Bros.)

Joshua Redman

1993 (Warner Bros.)

Wish

1994 (warner Bros.)

MoodSwing

1995 (Warner Bros.)

Spirit of the Moment: Live at the Village Vanguard

1996 (Warner Bros.)

Freedom in the Groove

1998 (Warner Bros.)

Timeless Tales (for Changing Times)

2000 (Warner Bros.)

Beyond

2001 (Warner Bros.)

Passage of Time

2002 (Warner Bros.)

Elastic

2005 (Nonesuch)

Momentum

2005 (Nonesuch)

SFJAZZ Collective

2006 (Nonesuch)

SFJAZZ Collective 2

2007 (Nonesuch)

Back East

2009 (Nonesuch)

Compass

2011 (Nonesuch)

James Farm

2013 (Nonesuch)

Walking Shadows

2014 (Nonesuch)

Trios Live

2014 (Nonesuch)

City Folk (James Farm)

2015 (Nonesuch)

the Bad Plus Joshua Redman

Redman debuterte som soloartist i 1993 med albumene Joshua Redman og oppfølgeren Wish. Begge utgivelsene ble godt mottatt av pressen og befestet hans posisjon som en ung og fremadstormende aktør på jazzscenen. Med utgivelsen Mood Swing (1994) introduserte Redman sitt første ”faste” ensemble som bestod av Brad Mehldau (piano), Brian Blade (trommer) og Christian McBride (kontrabass). Kvartetten byttet etter hvert ut flere av medlemmene. Repertoaret varierer mellom Redmans originalkomposisjoner, jazzens standardrepertoar og moderne pop og rock presentert i et helakustisk lydbilde. Et av Redmans mer omfattende arbeid som komponist kan man høre på albumet Passage of Time (2001); et sammenhengende verk skrevet for sin kvartett med Aaron Goldberg (piano), Reuben Rogers (kontrabass) og Gregory Hutchinson (trommer).

Albumet Elastic (2002) viser Redman fra en langt mer funk- og grooveorientert side enn ved tidligere utgivelser. Det elektriske lydbildet er preget av instrumenter som orgel, synth og Fender Rhodes (elektrisk piano) i tillegg til en rekke effekter som delay og harmoniser. I kjernen av Elastic Band finnes (foruten Redman selv) Sam Yahel (tangenter) og Brian Blade (trommer). På bandets andre utgivelse Momentum er det i tillegg med en lang rekke gjestemusikere.

En betydelig del av Joshua Redmans musikalske virke utforsker saksofontrioformatet. Utgivelsen Back East (2007) var Redmans første uten akkordinstrumenter.

Samarbeid

Ensemblet James Farm fungerer som et kollektiv uten en dedikert frontfigur og deres repertoar består utelukkende av originalkomposisjoner fra alle bandets medlemmer. Utover Redman består bandet av Aaron Parks (piano), Matt Penman (kontrabass) og Eric Harland (trommer). Bandet hadde sin debut ved Montreal Jazz Festival i 2009 og utga debutalbumet James Farm i 2011.

Joshua Redman var også på rundt midten av første tiår av 2000-tallet medlem av ensemblet SFJAZZ Collective; et initiativ hvor ledende jazzmusikere møtes i et kollektivt kompositorisk og utøvende samarbeid og gjennomfører konsertrekker med ulik tematikk.

I 2011 ble Joshua Redman invitert til å inngå i et samarbeid med den progressive pianotrioen the Bad Plus. De gjorde en rekke konserter sammen i årene etter og utga sitt debutalbum som kvartett the Bad Plus Joshua Redman i 2015.

Joshua Redman har også fungert i rollen som medvirkende musiker i en lang rekke sammenhenger, blant annet med musikere som Kurt Rosenwinkel, Brad Mehldau, Trondheim Jazzorkester med Eirik Hegdal og Chick Corea.

Utvalgte utgivelser

  • Wish (1993, Warner Bros.)
  • Timeless Tales (for a Changing Time) (1998, Warner Bros.)
  • Passage of Time (2001, Warner Bros.)
  • Elastic (2002)
  • Momentum (2005, Nonesuch)
  • Compass (2009, Nonesuch)
  • Walking Shadows (2013, Nonesuch)
  • James Farm – City Folk (2014, Nonesuch)
  • Still Dreaming (2018, Nonesuch)
  • Come What May (2019, Nonesuch)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg