Faktaboks

Tommy Jakobsen
Født
10. desember 1973, Oslo
Mann bærer et stort flagg
Tommy Jakobsen bærer det norske flagget for den norske OL-delegasjonen i Vancouver i 2010.
Foto av Tommy Jakobsen
Av /AP/NTB.

Tommy Jakobsen er en tidligere ishockeyspiller som hadde posisjonen back for Norges landslag og flere norske og europeiske ishockeyklubber.

Jakobsen har rekord i antall offisielle OL- og VM-kamper for det norske herrelandslaget (139). Han spilte 18 verdensmesterskap (som i 2011 var verdensrekord) og tre OL. Ved to anledninger har han mottatt Gullpucken, som er hockeysportens gjeveste individuelle utmerkelse. Han var Norges flaggbærer under OL i Vancouver i 2010.

Spillestil

Jakobsen, som var kaptein for både landslag og klubblag, var kjent for å legge ned en enorm innsats på banen. Han ble brukt mye i overtalls- og undertallsspill, såkalt «powerplay». I overtallsspill brukes spillere som har de tekniske, taktiske og psykiske ferdighetene til å etablere et spill for å skåre mål. I undertallsspill er man ute etter de samme spillertypene, men her er det også viktig med spillere som «ofrer seg» og gir det lille ekstra så laget ikke slipper inn mål.

I Jakobsens aktive karriere var det mer vanlig enn i dagens hockey at backer gikk ned (liggende) for å dekke skudd. Dette ble kalt «å spise pucker» og ble et av varemerkene til Jakobsen.

Klubbkarriere

Furuset

Jakobsen startet sin karriere i Furuset da han var syv år gammel. Høsten 1986 fikk han sin debut for A-laget til Furuset, bare 15 år gammel, i en kamp mot Manglerud Star i Furuset Ishall. Det var Rune Molberg, daværende trener for Furuset, som ga Jakobsen debuten for A-laget. Molberg var kjent som en talentutvikler som ga en rekke yngre spillere sjansen på A-laget.

Sesongen 1989–1990 var Jakobsen med å vinne The double med Furuset. Finalene i norgesmesterskapet ble spilt på Jordal Amfi mot erkerivalen Vålerenga. Furuset og Jakobsen slo Vålerenga 3–0 i kamper.

Lillehammer

Foran sesongen 1992–1993 ble Jakobsen klar for Lillehammer. Lillehammer satset stort i forkant av OL, og Jakobsen var én av flere profilerte spillere som kom til ishockeyklubben som ble ledet av trener Geir Myhre. Myhre kom fra jobben som trener i Vålerenga som han hadde ledet til tre Norgesmesterskap på rad. På tross av at Lillehammer hadde flere rutinerte spillere i stallen, valgte Myhre å satse på Jakobsen som lagets kaptein.

Våren 1994 slo Lillehammer «storebror» Storhamar i NM-finalene. At Lillehammer sikret seg kongepokalen, ses på som en av de store overraskelsene i mesterskapets historie. Norgesmesterskapet er for øvrig den eneste tittelen klubben har vunnet.

Spektrum Flyers

Tommy Jakobsen etter endt karriere (februar 2024)

Etter årene i Lillehammer skrev Jakobsen under for det nyetablerte Oslo-laget Spektrum Flyers, som var en sammenslåing av A-lagene til Furuset og Manglerud Star. Jakobsen hadde Oslo Spektrum som hjemmebane i sesongen 1994–1995.

Djurgården

Etter oppholdet i Flyers var han én sesong i Djurgården, som spilte på øverste nivå i Sverige. I Djurgården spilte Jakobsen sammen med Espen «Shampo» Knutsen.

Tysk og østerriksk hockey

En av landslagsdraktene Tommy Jakobsen brukte i sin karriere.

I årene 1996–2002 var Jakobsen i Augsburger Panther og perioden 2002–2006 i Düsseldorfer EG. Med Düsseldorfer EG var Jakobsen med å vinne det tyske cupmesterskapet (DEB-pokal) i 2006. I perioden 2006–2009 var Jakobsen i den østerrikske klubben Graz 99ers. Her ble han utnevnt til lagets kaptein. Alle de tre klubbene spilte på øverste nivå i ligasystemet da Jakobsen var der.

Lørenskog

I 2009 flyttet Jakobsen tilbake til Norge og Lørenskog hvor han spilte fire sesonger. I 2013 spilte han sin siste kamp.

Landslagskarriere

Jakobsen spilte på flere aldersbestemte landslag før han fikk sin debut på A-landslaget under OL i Albertville i 1992. Han var i Norges tropp i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994 og i Vancouver i 2010. Hans første VM var også i 1992 og det siste i 2010. Det var særlig under trener Roy Johansens ledelse at Jakobsen bar kapteinsbindet for landslaget. Totalt fikk han 139 offisielle VM- og OL-kamper for det norske landslaget. På plassen bak følger Mats Trygg med 136 kamper.

Flaggbærer under OL

Under OL i Vancouver i 2010 var Tommy Jakobsen Norges flaggbærer under åpningsseremonien. Aldri tidligere hadde en ishockeyspiller fått denne tilliten av Olympiatoppen.

Meritter

Furuset

  • Norgesmester (1): 1989/1990
  • Seriemester (1): 1989/1990

Lillehammer

  • Norgesmester (1): 1993/1994

Düsseldorfer EG

  • DEB Pokal (1): 2006

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg