Faktaboks

Christian Wallumrød
Født
26. april 1971
Christian Wallumrød, Kongsberg Jazzfestival 2018
Christian Wallumrød, Kongsberg Jazzfestival 2018
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Christian Wallumrød er en norsk jazzmusiker, pianist, keyboardist og komponist. Wallurmød arbeider med et bredt musikalsk felt, herunder ulike former for jazz, samtidsmusikk, kirkemusikk, folkemusikk og elektronika. Han er bror av sangeren Susanna Wallumrød og trommeslageren Fredrik Wallumrød.

Bakgrunn

Diskografi (utvalg)

1996

Close Erase med Close Erase

1998

No Birch med Christian Wallumrød Trio

2001

Dance This med Close Erase

2003

Sofienberg Variations med Christian Wallumrød Ensemble

2005

A Year From Easter med Christian Wallumrød Ensemble

2007

The Zoo Is Far med Christian Wallumrød Ensemble

2013

Outstairs med Christian Wallumrød Ensemble

2014

Pianokammer

2016

Kurzam and Fulger med Christian Wallumrød Ensemble

2020

Many med Christian Wallumrød Ensemble

Wallumrød er oppvokst på Kongsberg og utdannet ved Trøndelag Musikkonservatorium (i dag en del av NTNU) i årene 1990 til 1992. Han startet karrieren sin i Trondheim, men flyttet til Oslo i 1992 og har siden vært aktiv musiker og komponist.

Karriere

Wallumrød medvirket blant annet i gruppen Airameiro fra 1990 til 1995 sammen med Johannes Eick, Per Oddvar Johansen og Trygve Seim. På 1990-tallet var han mye aktiv i duo- og trio-format, blant annet i Nutrio med Eldbjørg Raknes og Arve Henriksen, en trio med Johannes Eick og Espen Rud, en trio med Eldbjørg Raknes og Per Jørgensen samt en kvartett med Petter Wettre. Han spilte også med blant andre Jon Eberson i Jazzpunkensemblet og på utgivelser med Odd Børretzen & Lars Martin Myhre, herunder på bestselgeren Noen ganger er det alright.

Close Erase

Sammen med Ingebrigt Håker Flaten og Per Oddvar Johansen dannet Wallumrød jazztrioen Close Erase. Gruppens musikk er ofte beskrevet som «future jazz», med et uttrykk som ligger skjæringspunktet mellom moderne elektronisk jazz og elektronika. Trioen ga ut albumet Close Erase i 1996 og fulgte senere opp med utgivelsene No.2 i1999, og Dance This i 2001. Sistnevnte ble nominert for Spellemannprisen i klassen Jazz. Gruppen har også gitt ut Sport Rocks (2006), i tillegg til live-albumet Live at Dokkhuset og kompilasjonsalbumet R.I.P. Complete Recordings 1995-2007 ‎(2010).

Christian Wallumrød Ensemble

Sammen med med Arve Henriksen og Hans-Kristian Kjos Sørensen ga han ut albumet No Birch i 1998 under navnet Christian Wallumrød trio. Etter trio-utgivelsen har Wallumrød utgitt mye av sin egenkomponerte musikk med Christian Wallumrød Ensemble. Ensemblets musikalske uttrykk kan beskrives som moderne samtidsmusikk med tydelige innslag fra Wallumrøds røtter i jazz og kirkemusikk samt klassiske musikktradisjoner, minimalisme og folkemusikk.

I 2003 kom Sofienberg Variations, der gruppen bestod av Arve Henriksen, Nils Økland og Per Oddvar Johansen. Albumet ble nominert til Spellemannprisen i klassen Jazz. I 2005 fulgte ensemblet opp med A Year from Easter, og i 2007 kom The Zoo is Far med Gjermund Larsenfiolin, Tanja Orning på cello og Giovanna Pessi på harpe i tillegg til Henriksen og Johansen. Med introduksjonen av harpe og cello kan det musikalske uttrykket på denne utgivelsen minne om musikken i barokken, noe som forsterkes av at enkelte spor inneholder Wallumrøds tolkninger og utdrag av stykker komponert av Henry Purcell.

For albumet Outstairs fra 2013 vant Ensemblet Spellemannprisen i klassen Samtid. Ensemblet har også gitt ut albumene Fabula Suite Lugano (2009), Kurzam And Fulger (2016) og Many (2020).

Dans Les Arbres

I tillegg til Christian Wallumrød Ensemble har den fransk/norske gruppen Dans les Arbres vært et av Wallumrøds hovedprosjekter utover 2000-tallet. Gruppen spiller hovedsakelig improvisert musikk og består av Wallumrød, Ivar Grydeland, Xavier Charles og Ingar Zach. De har utgitt albumene Dans Les Arbres (2008), Canopée (2012), Live in Tokyo (2013), Phosphorescence (2017), Ending Canberra (2018), Mausoleum (2018) og Volatil ‎(2019).

Andre prosjekter

Wallumrød ga ut soloalbumet Pianokammer i 2014. Sammen med sin bror, trommeslageren Fredrik Wallumrød, utgjør han duen Brutter. Duoen har gitt ut platene Reveal and Rise (2015) og Montreuil Beats (2020), der uttrykk har ligget nært eksperimentell elektronika. Han har også medvirket på platen 3 pianos (2016) med Ayumi Tanaka og Johan Lindvall. Utover 2000-tallet har Wallumrød turnert i store deler av verden med blant andre nevnte grupper samt vært aktiv som pianist og komponist i mange ulike sammenhenger.

Priser og utmerkelser

  • Spellemannprisen i 2013 for Outstairs i klassen Samtid

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg