Edinburgh Military Tattoo

Artikkelstart

Edinburgh Military Tattoo, årlig militær tattoo i Edinburgh, Skottland siden 1950. I 61 år har dette vært et trekkplaster for sommerens festivalpublikum i Skottlands hovedstad. Siden starten har i tur åtte produsenter skapt en oppvisning og en underholdning som til nå har trukket over 12 millioner mennesker til byen. Opptakene/sendingene på TV sees også av ca. 100 millioner hvert år.

Faktaboks

Også kjent som
The Royal Edinburgh Military Tattoo

Arrangementet finner sted på Edinburgh Castle, et slott som ligger høyt og fritt i byen og har en historie 1000 år tilbake i tiden. Første året (etter et mindre prøveprosjekt i 1949) hadde bare åtte poster på programmet og 6000 publikummere i alt.

Tribunene på Esplanaden (paradeplassen) ble reist første gang i 1952 og i løpet av tre uker hadde 61 000 mennesker besøkt tattooen. Tribuneanlegget ble fornyet i 1975 og nå, i 2011, ble tribunen byttet ut med nye, mer komfortable stoler og kapasiteten øktes til 21 .000 i løpet av de tre ukene. Og det er alltid helt fullt, 8700 publikummere hver gang. Det nye tribunene kostet 16 millioner pund og tattooen har lagt vekt på at det er produsert i Skottland.

Stor deltagelse

De deltagende korps og grupper teller 800–900 personer hver gang, og det er rift om mulighetene til å delta. I 1952 var de første utenlandske korps med. De kom fra Nederland og Frankrike. HMKs Gardes Musikkorps og Drilltropp er at av de utenlandske korps som har vært gjester flest ganger, i 1961, 1972, 1982, 1987, 1993, 2001, 2005 og 2008. Deres drilloppvisninger er ofte programmets høydepunkt. På Edinburgh Military Tattoo er "alle" typer korps med, mest av ordinære militære janitsjarkorps og sekkepipeorkester "pipes and drums", mens f.eks. sykkelkorps, militære konkurranser og sang og dansegrupper og lignende skaper variasjon. Siden 1961 har det blitt utgitt plater, og senere også DVDer, av programmet. Billetter til arrangementet er gjerne raskt utsolgt, - ett år i forveien.

Stor suksess

Tattooen har lykkes i å fornye seg, selv om flere poster på programmet har vært gjentatt i alle år, f.eks. felleskorpset og den ensomme sekkepipeblåseren ("Lone Piper") på taket. Tattooen har aldri avlyst noen forestilling gjennom de 61 årene og det store apparatet av militære, men også av frivillige, er vel drillet for arrangementet.

Sommerfestivalene i Edinburgh, som tattooen er en del av, tar ellers for seg kunst, jazz og blues, teater, seriøs musikk og forfattere/bøker. Edinburgh Tattoo er et ikke-kommersielt arrangement og overskuddet deles ut til veldedig formål. Til nå (2010) er det overført tilsammen 6 millioner pund. Hovedsponsor de senere år er RBS - The Royal Bank of Scotland.

HRH The Princess Royal (Anne) er tattooens høye beskytter. Ordet Royal ble tillatt brukt på arrangementet fra 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg