bokfink

Bokfink hunn

av . Begrenset gjenbruk

Bokfink hann

av . Begrenset gjenbruk

Bokfink. Lyden av svarttrost og trepiplerke kan høres i bakgrunnen.

av . Begrenset gjenbruk

Bokfink, hann.

av . Begrenset gjenbruk

Bokfink er en fugleart i finkefamilien. Bokfinken er cirka 15 centimeter lang. Hannen har gråblå hette og nakke, kastanjebrun rygg og rødbrun underside, men om høsten og vinteren er hetten brunere. Hunnen og ungfuglene er nokså ensfarget gråbrune bortsett fra vingene, som hos begge kjønn er nesten svarte med to markerte hvite bånd. Begge kjønn har grønn overgump, mens slektningen bjørkefink har hvit.

Faktaboks

Etymologi
‘bøketreets frukt’ og ‘fink’.
Også kjent som

Fringilla coelebs

Bokfinken hekker over det meste av Europa og østover til Vest-Sibir, samt lenger sør fra Kanariøyene og Nord-Afrika til Iran. Norske fugler er overveiende trekkfugler som overvintrer i det vestlige Europa, men noen overvintrer langs norskekysten. De første bokfinkene kan komme til Sør-Norge i begynnelsen av mars, hannfuglene gjerne en ukes tid før hunnene, og i løpet av mars/april er alle tilbake. Bokfinken er en vanlig hekkefugl i skoger og parker over det meste av landet nord til Troms, samt fåtallig i indre fjord- og lavlandsstrøk i Finnmark. Arten har økt sin utbredelse i de nordlige landsdelene i de siste hundre år.

Hannen har en kraftig og karakteristisk sang. Reiret er fint bygd og plasseres oftest i en grenkløft. De 4–5 utseendemessig temmelig variable eggene har mørkebrune eller svarte flekker på grå til blågrønn eller lyseblå bunn. Eggene ruges av hunnen i 12–13 dager.

Navnet bokfink kommer av 'bøketreets frukt' og 'fink'.

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Hei! Artikkelen er velskrevet og med fine bilder, men den mangler lenker og tilleggslitteratur. Den blir da som i papirutgaven. Digitale medier har flere fortrinn der kanskje søkefunksjonen utgjør den største forskjellen. mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg