bokfink

Bokfink, hann.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bokfink hunn

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bokfink hann

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bokfink er en fugleart i finkefamilien.

Faktaboks

etymologi:
‘bøketreets frukt’ og ‘fink’.
også kjent som:

Fringilla coelebs

engelsk: common chaffinch

Navnet bokfink kommer av 'bøketreets frukt' og 'fink'.

Beskrivelse

Bokfinken er cirka 15 centimeter lang. Hannen har gråblå hette og nakke, kastanjebrun rygg og rødbrun underside, men om høsten og vinteren er hetten brunere.

Hunnen og ungfuglene er nokså ensfarget gråbrune bortsett fra vingene, som hos begge kjønn er nesten svarte med to markerte hvite bånd. Begge kjønn har grønn overgump, mens slektningen bjørkefink har hvit.

Hannen har en kraftig og karakteristisk sang. Bokfinken er kjent for også å synge på dialekt.

Næring

Spiser om sommeren en del insekter, men frø, frukter og knopper er hovednæring.

Formering

Reiret er fint bygd og plasseres oftest i en grenkløft. De fire-fem utseendemessig temmelig variable eggene har mørkebrune eller svarte flekker på grå til blågrønn eller lyseblå bunn. Eggene ruges av hunnen i 12–13 dager. Ungene flyr etter ytterligere to uker.

Utbredelse og bestand

Bokfinken hekker over det meste av Europa og østover til Vest-Sibir, samt lenger sør fra Kanariøyene og Nord-Afrika til Iran.

Bokfinken er en vanlig hekkefugl i skoger og parker over det meste av landet nord til Troms, samt fåtallig i indre fjord- og lavlandsstrøk i Finnmark. Arten har økt sin utbredelse i de nordlige landsdelene i de siste hundre år.

Arten er en av de vanligste fugleartene i Norge, og Norsk Ornitologisk Forening har vurdert bestanden til to til fire millioner par.

Trekk

Norske fugler er overveiende trekkfugler som overvintrer i det vestlige Europa, men noen overvintrer langs norskekysten. De første bokfinkene kan komme til Sør-Norge i begynnelsen av mars, hannfuglene gjerne en ukes tid før hunnene, og i løpet av mars/april er alle tilbake.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Svein Askheim

Hei! Artikkelen er velskrevet og med fine bilder, men den mangler lenker og tilleggslitteratur. Den blir da som i papirutgaven. Digitale medier har flere fortrinn der kanskje søkefunksjonen utgjør den største forskjellen. mvh Svein

svarte Tom Schandy

Hei, den har en lenke til ekstern side. I teksten er det også lagt inn lenker du kan trykke på for å få noe nærmere forklart. Du mener det burde vært flere?

skrev Frederick Woxen

Alle bildene er av stillesittende fugler. Kunne det ikke være en idé også å ha et bilde eller to av en fugl i flukt, slik at man ser de karakteristiske hvite 'fartsstripene' på vingene?!
2. I teksten står det at '...i løpet av mars/april er alle tilbake'. Mon det? Selv om vi har hatt en mild vinter, så jeg hannen i et par ikke før noen-og-tyvende april, og rett nok en ukes tid før hunnen dukket opp.

skrev Tom Schandy

Jo, det kunne være en ide, men det er nok ikke så mange bilder av flygende bokfinker. Det er andre i systemet som tar seg av bildene. Når vi skriver mars-april så gjelder det en stor andel av bokfinkene, men det er selvsagt variasjon, og noen steder kan de komme senere. Men som regel er alle på plass i april over mesteparten av landet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg