Bokfink, hann.

av Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Bokfink hunn

Arnstein Rønning. Begrenset gjenbruk

Bokfink, fugleart i finkefamilien. Ca. 15 cm lang. Hannen har gråblå hette og nakke, kastanjebrun rygg og rødbrun underside; høst og vinter er hetten brunere. Hunnen og ungfuglene er nokså ensfarget gråbrune bortsett fra vingene, som hos begge kjønn er nesten svarte med to markerte hvite bånd. Begge kjønn har grønn overgump (bjørkefink har hvit).

Bokfinken hekker over det meste av Europa og østover til Vest-Sibir, samt lenger sør fra Kanariøyene og Nord-Afrika til Iran. Norske fugler er overveiende trekkfugler som overvintrer i det vestlige Europa, men noen overvintrer langs norskekysten. De første bokfinkene kan komme til Sør-Norge i begynnelsen av mars, hannfuglene gjerne en ukes tid før hunnene, og i løpet av mars/april er alle tilbake. Vanlig hekkefugl i skoger og parker over det meste av landet nord til Troms, samt fåtallig i indre fjord- og lavlandsstrøk i Finnmark. Arten har økt sin utbredelse i de nordlige landsdeler i de siste hundre år.

Hannen har en kraftig og karakteristisk sang. Reiret er fint bygd og plasseres oftest i en grenkløft. De 4–5 eggene har mørkebrune eller svarte flekker på grå til blågrønn eller lyseblå bunn (atskillig variable egg). Eggene ruges av hunnen i 12–13 dager.

Navnet bokfink kommer av 'bøketreets frukt' og 'fink'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. april 2009 skrev Svein Askheim

Hei! Artikkelen er velskrevet og med fine bilder, men den mangler lenker og tilleggslitteratur. Den blir da som i papirutgaven. Digitale medier har flere fortrinn der kanskje søkefunksjonen utgjør den største forskjellen. mvh Svein

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.